Film Adria Blues požel navdušenje občinstva na Mednarodnem filmskem festivalu Karlovy Vary

Celovečerec režiserja in scenarista Miroslava Mandića Adria Blues je svetovno premiero doživel na prestižnem filmskem festivalu Karlovy Vary. Polna dvorana filmskih kritikov in ljubiteljev filma je navdušeno pozdravila tragikomično zgodbo, ki raziskuje subtilne dimenzije posledic vojne v nekdanji Jugoslaviji.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

V razprodani dvorani znamenitega Grandhotela Pupp je občinstvo izjemno toplo sprejelo in z dolgotrajnim aplavzom nagradilo zgodbo o Toniju Riffu, povojnem rockerju, ki je zaradi nesmiselne vojne izgubil vse ambicije, opustil vse, kar je ustvarjal in kar je bilo nekoč zanj pomembno. Projekcije se je poleg ustvarjalcev filma, režiserja in scenarista Miroslava Mandića, producenta Frenka Celarca ter glavnih igralcev Senada Bašića in Mojce Funkl, udeležil tudi direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar.

Film pot po filmskih festivalih Adria Blues nadaljuje v Puli, južnokorejskem Džečeonu, Sarajevu ter turškem Izmirju. Srca slovenskega občinstva bo film začel osvajati 27. avgusta s svečano premiero na Ljubljanskem gradu.

Miroslav Mandić in Frenk Celarc

Režiser in scenarist Miroslav Mandić in producent Frenk Celarc (Foto: osebni arhiv)

Slovensko-hrvaško-bosansko koprodukcijo so realizirale produkcijske hiše Gustav Film, Filmostovje in Senca Studio, podprli pa so ga Slovenski filmski center, Viba film, RTV Slovenija, Propeler Film (Hr) in SCCA/PRO.BA (BiH).

Glavni vlogi v filmu igrata priznani bosanski igralec Senad Bašić (Kod amidže Idriza, Gori vatra, Savršeni krug), ki je igral v več kot 30 celovečernih filmih, ter Mojca Funkl, večkrat nagrajena igralka MGL, za katero je to prva glavna vloga v celovečernem filmu. Igralsko zasedbo tvorijo še Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babič, Branko Završan, Lotos Šparovec, Nataša Tič Ralijan, Jernej Čampelj ter Inti Šraj. Prvič v filmu nastopa Maja Taraniš, pomembno vlogo pa ima hrvaški igralec Franjo Dijak. V filmu nastopa tudi ljubljanska skupina Leaf Fat s pevko Valentino Plaskan.

Miroslav Mandić, Frenk Celarc, Mojca Funkl in Senad Basić

Režiser in scenarist Miroslav Mandić, producent Frenk Celarc in glavna igralca Mojca Funkl ter Senad Basić (Foto: osebni arhiv)

Direktor fotografije je Jure Černec, montažer Stanko Kostanjevec, scenograf Matjaž Pavlovec, kostumograf Emil Cerar, skladatelj Aldo Kumar, oblikovalec zvoka Samir Fočo, oblikovalka maske pa Alenka Nahtigal. Producenti filma so Frenk Celarc (Gustav Film), Miroslav Mandić (Filmostovje) in Ida Weiss (Senca Studio), koproducenti Boris T. Matić (Propeler film) in Amra Bakšić Čamo (SCCA/PRO.BA).

Miroslav Mandić, rojen v Sarajevu v Bosni in Hercegovini, je diplomiral na Columbia University Film School v New Yorku. Napisal je scenarije in režiral več celovečernih in dokumentarnih filmov ter TV-oddaj, ki so osvajali tako nagrade na filmskih festivalih kot tudi srca občinstva v preteklih desetletjih (Top lista nadrealista 2, Ljubimca na meji, Život radnika, Searching for Johnny...). Od leta 2005 živi in ustvarja v Ljubljani, kjer je izredni profesor na AGRFT.

Film Adra Blues - 2

Utrinek s filma (Foto: Arhiv naročnika)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev