Film/TV

Film Vloga za Emo je najbolj gledan slovenski film leta 2014!

Ljubljana, 12. 01. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Film Vloga za Emo je bil najbolj gledan slovenski film leta 2014. Do konca decembra si ga je namreč ogledalo več kot 29.000 gledalcev in to kljub temu, da ni bil uvrščen na 17. Festival slovenskega filma in da ni dobil sredstev na Slovenskem filmskem centru.

Lara Safran ob plakatu za film Vloga za Emo.
Lara Safran ob plakatu za film Vloga za Emo. FOTO: Arhiv filma

Podobna zgodba se je dogajala leta 2004 s filmom Tu pa tam, Mitje Okorna. Oba filma sta nastala neodvisno, bila pa izredno dobro sprejeta pri gledalcih in si zaslužila Zlato rolo – posebno nagrado, ki jo podeljujeta Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Kolosej. Ekipa filma Vloga za Emo bo na posebnem dogodku Zlato rolo prejela v začetku februarja.

Film Vloga za Emo je sicer zaznamovala tudi tragedija, ki se je zgodila ob septembrskih poplavah, ko je življenje izgubila glavna igralka Lara Safran. Prav zato, pa tudi zaradi pozitivne vsebine filma, so ga ustvarjalci pospremili med gledalce s sporočilom "Živi svoje sanje tukaj in zdaj."

Sicer pa je scenarij za film nastal po knjigi Motivakcija za mlade (Mateja Zorko, Smiljan Mori) in že samo to dejstvo pove, da gre za nekaj novega in svežega v slovenski filmski produkciji. Zgodba o sanjah, pogumu, vztrajnosti … kot takšno so jo za svojo vzeli tudi v številnih šolah. Učitelji so si film ogledali skupaj z učenci in tako dobili izhodišče za pogovor o vrednotah in pomenu življenja.

Za režiserja Alena Pavšarja je to prvenec in že s prvim filmom je naredil več kot marsikdo v vsej svoji karieri. Zato bi lahko rekli, da smo (kljub temu, da mu priznanja niso dali v institucijah, ki bi morale prepoznavati talente) po desetih letih dobili novega Mitjo Okorna. Da se le ne bi ponovila zgodba o mladih talentih, ki morajo svojo srečo iskati v tujini.

Mateja Zorko in Alen Pavšar
Mateja Zorko in Alen Pavšar FOTO: Mediaspeed / Cineplexx
Manca Košir
Manca Košir FOTO: Mediaspeed / Cineplexx

"Zelo smo zadovoljni z rezultati gledanosti predvsem zato, ker ti potrjujejo naše napovedi pred začetkom predvajanja v kinematografih. Posebej smo veseli, ker nam je uspelo že s prvencem. Sam sem bil prepričan v dober odziv gledalcev, kar pa žal niso zaznali na Festivalu slovenskega filma. Moje mnenje je, da komisija že zaradi aktualne tematike filma in dejstva, da se v Sloveniji na leto posname le nekaj celovečercev ne bi smela med filmi izbirati, ampak enostavno sprejeti vse nastale slovenske celovečerne filme. To, da slovenski celovečerni film nastane mimo filmskega centra in je sprejet v kino distribucijo, je dejansko odličen rezultat in si zasluži sodelovati na FSF," je prepričan Alen.

In kaj pravi o odlični gledanosti Tina Gorenjak, ki je v filmu odigrala vlogo profesorice Uhanarke? "Nad številom gledalcev nisem presenečena, saj gre za fantastičen film s sodobno zgodbo, s katero se gledalci lahko identificirajo, z odlično režijo, glasbo, fotografijo in nenazadnje s čudovitimi, talentiranimi, mladimi igralci, ki smo jih bili do sedaj vajeni le v dobrih ameriških mladostniških filmih. Videti film Vloga za Emo v kinu je prava čustvena bomba, ki te napolni s pozitivnimi čustvi, pogumom in voljo."

Manca Košir, ki v filmu igra samo sebe pa je zapisala: "Vloga za Emo, ta živ, oj, kako zelo živ in aktualen film za mlade in njihove starše, je že v mnogih kinematografih! Vreden je ogleda. Ker je to film, ki zares vidi. Vidi mlade v njihovih stiskah, a jih gleda z zaupanjem, da bodo zmogli iz njih, da bodo zrasli v odgovorne in radostne ljudi. Gledalec občuti entuziastično energijo mladih, s katero je film narejen. Pozitivne energije prebijejo čas in prostor in film Vloga za Emo je nabit prav s tako energijo."

Ustvarljalci filma
Ustvarljalci filma FOTO: Mediaspeed / Cineplexx
Tudi na družbenih omrežjih je film požel ogromno zanimanja in vrstile so se številne pohvale gledalcev. Izpostavljamo le dve.

"Všeč mi je pozitivno sporočilo, ki ga izpostavlja.  To je film, ki si ga morajo ogledati tako dijaki kot starši. Vsakega se zelo dotakne. Prav tako je izjemna fotografija."

"Navdušena nad novim slovenskim filmom Vloga za Emo!. Pa naj se kdo reče, da Slovenci ne znamo delati dobrih filmov."

Starši in sestra preminule Lare Safran na predpremieri filma.
Starši in sestra preminule Lare Safran na predpremieri filma. FOTO: Mediaspeed
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silly
20. 01. 2015 11.36
očitno smo postali amerika; pol pa bi manca košir rada socializem uvedla; dajte no
Chuck-Norris
12. 01. 2015 11.52
+9
En razlog velikega števila ogledov je povedal že joca00, citiram: "Gledan je zato, ker je žal glavna igralka Lara umrla.. Žal." Da pa povem še drugi razlog: kot veste v času božiča oz. pred novoletnimi počitnicami veliko šol pelje svoje učence v kino kot nek prazničen zaključek leta. In seveda je bil to najbolj primeren film za njih, zato si ga je večina šol tudi ogledala, kar pa še ne pomeni da pa so se vsi učenci strinjali s tem ker verjamem, da bi marsikdo rajši šel pogledat kateri drug film ampak so bili "primorani" gledati tega, hočeš nočeš ali pa dobiš neopravičene ure. Nimam nič proti slovenskemu filmu, spodbujam slovensko produkcijo, nasprotujem pa temu naslanjanju, češ naš film si je ogledalo tulk pa tulk ljudi....seveda si ga je, če pa jih je bla polovica tega šolarjev, ki so bili "primorani" iti to gledat in bi rad videl, kakšno število ogledov bi film imel če nebi bilo smrti glavne igralke Lare Safran (naj počiva v miru) in če bi film prišel v kinematografe nek drugi čas v letu.
kinzalpu
12. 01. 2015 08.05
+19
Lepo bi bilo ,da bi ga predvajali po televiziji ,bolj prijetno in poučno kot gledati samovšečne poslance ,ki se med sabo zabavajo,učinka pa nobenega !!!!
joca00
12. 01. 2015 08.01
+23
Gledan je zato, ker je žal glavna igralka Lara umrla.. Žal.
Megaclite
12. 01. 2015 08.16
+5
nikodal
12. 01. 2015 09.27
+8
to ne drži. veliko število gledalcev in tudi šol si ravno zaradi smrti glavne junakinje ni ogledalo filma.
siptar1337
12. 01. 2015 07.32
+21
Mar ni edini slovenski film 2014?
tiinch tenebriga
12. 01. 2015 21.27
+3