Netflix bo restavriral in dokončal zadnji film Orsona Wellsa

Ponudnik televizijskih vsebin Netflix bo restavriral in dokončal zadnji film ameriškega igralca, režiserja in producenta Orsona Wellsa The Other Side of the Wind. Ponudnik je pridobil pravice za film, ki je bil desetletja predmet hollywoodskih legend. Walles je film snemal med letoma 1970 in 1976.

Orson Wells

Welles je za seboj pustil več ducatov filmov, najbolj pa je znan po mojstrovini Državljan Kane. (Foto: AP)

Kot so sporočili z Netflixa, bodo financirali dokončanje ter restavracijo filma Orsona Wellsa The Other Side of the Wind. Producent Frank Marshall je povedal, da komaj verjame temu, vendar je po 40 letih prizadevanj hvaležen Netflixu za vztrajnost, zaradi katere bo končno dokončan zadnji Wellsov film.

Film The Other Side of the Wind (Druga stran vetra) opisujejo kot neusmiljeno zgodbo o prijateljstvu, prevari, medijih in ambicijah v Hollywoodu. Zgodba zasleduje temperamentnega ostarelega filmskega režiserja Jakea Hannaforda, ki se bori s hollywoodskimi producenti za dokončanje svojega filma.

V filmu so zaigrali John Huston, Bob Random, Peter Bogdanovich, Susan Strasberg in Oja Kodar. Posnet je bil v nekonvencionalnem slogu, ki fikcijo podaja v obliki dokumentarnega filma. Deloma gre za barvne in deloma črno-bele posnetke.

Šest let snemanja so zaznamovale produkcijske in finančne težave ter težave z igralsko ekipo. Dolgotrajna pravda nad pravicami, v kateri je bila med drugim udeležena tudi Wellesova hči in njegova edina dedinja Beatrice Welles, pa je pripeljala do tega, da je film štiri desetletja ostal nedokončan.

Pri produkcijski družbi Royal Road Entertainment, ki je pred tem uspela pridobiti pravice za film, so sicer že leta 2015 stoto obletnico Wellsovega rojstva želeli okronati s projekcijo omenjenega filma, vendar se je zataknilo pri denarju. Tega so poskušali zbrati tudi prek portala za množično financiranje Indiegogo.

Welles (1915-1985) je za seboj pustil več ducatov filmov, najbolj pa je znan po mojstrovini Državljan Kane, za katero je leta 1942 prejel oskarja za najboljši scenarij. Ameriška filmska akademija mu je leta 1971 podelila častnega oskarja, Ameriški filmski inštitut pa štiri leta kasneje nagrado za življenjske dosežke.

Zaznamoval je tudi gledališče in radio. Na področju gledališča je najbolj prepoznan po produkciji Cezarja (1937), broadwayski priredbi Shakespearovega Julija Cezarja. Za radio je režiral igro Vojna svetov o domnevni invaziji Marsovcev na Zemljo, ki je postala ena najbolj znanih iger v zgodovini radia.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev