Prevrat na letošnjem Berlinalu

Slovenci prisotni le v koprodukcijah

Z otvoritvenim filmom Les Adieux a la Reine (Zbogom kraljica) v režiji Benoita Jacquota se bo v Berlinu začel 62. mednarodni filmski festival. Na letošnjem Berlinalu bodo prikazali skoraj 400 filmov.

Berlinale - 4

Letošnji žirantje: Anton Corbijn, Jake Gyllenhaal, Barbara Sukowa, predsednik žirije Mike Leigh, Charlotte Gainsbourg, Francois Ozon, Boualem Sansal in Asghar Farhadi. (Foto: Reuters)

V uradnem tekmovalnem programu se bo za zlatega in srebrne medvede potegovalo 18 filmov. Festival se bo sklenil 19. februarja.

Med temami na letošnjem Berlinalu izstopata arabska pomlad in politični nemiri na Zahodu, osrednja tema pa je vsekakor prevrat, je dejal umetniški direktor festivala Dieter Kosslick in dodal, da se tudi otvoritveni film ukvarja z radikalnimi družbenimi spremembami in politično vstajo. Francoski film Les Adieux a la Reine, ki bo prikazan v uradnem tekmovalnem programu, namreč prikazuje zadnje tri dni francoske monarhije v juliju 1789.

Berlinale - 2

Rdečo preprogo so že položili. (Foto: Reuters)

O dobitnikih nagrad bo odločala mednarodna žirija, v kateri so britanski režiser Mike Leigh (predsednik), nizozemski fotograf, oblikovalec in filmar Anton Corbijn, iranski režiser in scenarist Asgar Farhadi, francosko-britanska igralka in pevka Charlotte Gainsbourg, ameriški igralec Jake Gyllenhaal, francoski režiser Francois Ozon, alžirski pisatelj Boualem Sansas ter nemška igralka in pevka Barbara Sukowa.

Farhadijev film Nader in Simin se ločujeta je na lanskem festivalu pobral zlatega medveda za najboljši film, poleg tega pa še oba srebrna medveda za igro. Prejela sta ju ženska in moška igralska ekipa filma.

V uradnem programu letošnjega festivala bodo prikazali tudi tri slovenske koprodukcije. V sekciji Panorama bo svetovno premiero doživel film Teone Mitevske Ženska, ki si je otrla solzo, pri katerem je sodeloval slovenski producent Vertigo Emotionfilm. V tem programu bo prikazan tudi film Parada srbskega režiserja Srđana Dragojevića. Film je nastal v koprodukciji Srbije, Hrvaške, Makedonije in Slovenije. Slovenski koproducent je Forum Ljubljana. V programu Forum pa bo premiero doživela slovensko-češka koprodukcija Mlada noč v režiji Olma Omerzuja. Pri filmu sodeluje slovenski koproducent Arsmedia.

Nagrade bodo podelili 18. februarja.

Meryl Streep

Častnega zlatega medveda za življenjsko delo bo na letošnjem Berlinalu prejela igralka Meryl Streep. (Foto: Reuters)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
 
lubje 09.02.2012 10:21:53
Tudi Laibache in Siddharto bo slišati.
Več komentarjev