VIDEO: Nov uspeh slovenskega filma

Filmu Dvojina režiserja Nejca Gazvode je uspel velik korak. Svetovno premiero bo namreč doživel 3. julija, in sicer na prestižnem 48. mednarodnem filmskem festivalu Karlovy Vary v tekmovalni sekciji East of the West.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Film Dvojina - 1

Film Dvojina bo v slovenskih kinematografih od 22. avgusta. (Foto: Arhiv naročnika)

Po zmagovitem prvencu Izlet, ki je doživel svetovno premiero na pomembnem regionalnem festivalu v Sarajevu, nato pa pobiral nagrade na domačih in tujih festivalih, je drugemu filmu režiserja Nejca Gazvode uspel še korak naprej.

Film Dvojina bo namreč doživel svetovno premiero 3. julija na izjemno uglednem in prestižnem 48. mednarodnem filmskem festivalu A kategorije Karlovy Vary in sicer v tekmovalni sekciji East of the West. To je že dober obet za nadaljnjo pot po svetu, saj film že dobiva vabila z drugih tujih festivalov kakor tudi za obisk v domačih kinematografih.

Film Dvojina, ki je nastal v produkciji produkcijske hiše Perfo in koprodukciji Beofilma in Studia Dim, je sicer slovensko-dansko- hrvaška koprodukcija. Sofinanciral ga je Slovenski filmski center, Danski filmski inštitut in Hrvaški avdiovizualni center, nastal pa je še ob dodatni finančni pomoči nemško francoske televizije ZDF/Arte.

Dvojina je v svojem bistvu ljubezenska zgodba

Zaradi tehničnih težav letalo iz Danske, namenjeno v Grčijo, pristane v Sloveniji. Ena izmed potnic je tudi Iben, prelepo in skrivnostno dekle iz Danske. Iben in druge potnike v hotel odpelje Tina, mlada Ljubljančanka, ki v okviru poletne službe vozi hotelski shuttle. Iben Tino prosi, da jo zapelje na kratek ogled mesta in Tina privoli, čeprav se ji prošnja tihega dekleta zdi nenavadna.

Dvojina je, po besedah režiserja ''film o ljubezni, ki se vrti okoli dejstva, da se vsi ljudje, ne glede na okoliščine v življenju, vedno borijo za preživetje svoje ljubezenske zgodb.''

Podobno je z nepričakovano ljubeznijo, ki vzcveti med dvema dekletoma – Tino, ki jo je upodobila slovenska igralka Nina Rakovec, ter Iben, katere vlogo je odigrala Danka Mia Jexen. Mladi ženski se srečata po naključju – v trenutku, ko ena od njiju nosi veliko breme, druga pa išče svoje mesto v svetu. Ižživetje ljubezni je oteženo zaradi ovir, ki jima jih življenje neutrudno postavlja na pot.

Film Dvojina - 2

Dvojina je v svojem bistvu ljubezenska zgodba. (Foto: Arhiv naročnika)

Skozi pripoved gledalec občuti bremena in dvome, ki jih nosijo današnji mladi, ki z neskončnimi možnostmi vstopajo v svet odraslih, kjer poskušajo najti svoje mesto, obenem pa se soočajo z občutki praznine. To mladostno iskanje smisla v filmu pridobi priokus banalnosti, ko trči ob izjemno težko življenjsko preizkušnjo. Ljubezen med dekletoma je v filmu tista silovita sila, ki preseže ponavljajoča se vprašanja in dvome, je rešilna bilka in beg, četudi zgolj za trenutek – v brezskrbnost.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 18
 
alfie23 05.06.2013 23:26:22
O fak, te slovenski filmmakerji znajo narest sam neke socialne drame, ker je le to merilo visoke umetnosti, ne pa kakšne akcije al komedije - to je sama komerciala! Če nimate kej pametnga za narest raje ne delajte nič. Skos in skos ene in iste prežvečene zgodbe, ampak v čedalje slabši izvedbi...
Več komentarjev