VIDEO: Božično-novoletne pesmi: najboljše, najbolj zoprne, klasične in slovenske

V božično-novoletnem času nas radijske in televizijske postaje, ki skrbijo za primerno decembrsko vzdušje, tudi redno "bombardirajo" s pesmimi na to temo. Naredili smo izbor, in sicer od najboljših, najbolj "zlajnanih", klasičnih ter vse do slovenskih.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Wham! - Last Christmas (iz spota)

Wham! sta že v osemdesetih poskrbela za lepo božično pesem z Last Christmas, ki pa so nam jo radijske postaje dodobra priskutile s prepogostim vrtenjem. (Foto: YouTube)

Težko je pravzaprav narediti izbor božično-novoletnih pesmi, sploh če upoštevamo, da za večino izmed njih obstaja nešteto priredb. Upoštevajoč različne lestvice, smo se tako odločili, da tako vseeno naredimo nekakšen izbor, vse skupaj pa smo razdelili na štiri (nekako smiselne) sklope.

Verjetno ena najboljših božičnih pesmi je prav gotovo Fairytale of New York, romantična ljubezenska pesem, ki so jo pred 25 leti "zagrešili" The Pogues in Kirsty MacColl. Klasična, z irskim melosom obarvana pesem, je brez dvoma ena najlepših božičnih pop pesmi. Podobno mnogi trdijo tudi za pesem Driving Home for Christmas avtorja Chrisa Ree, ki s svojim božajoče nizkim glasom govori o tem, da se pelje domov k družini, s katero bo preživel božič.

Frankie Goes To Hollywood s pevcem Hollyjem Johnsonom na čelu so leta 1984 prepevali The Power Of Love, videospot pa prikazuje "vandranje" Svetih treh kraljev. Pesem ostaja ena najlepših ljubezenskih pesmi iz osemdesetih. John Lennon in Yoko Ono pojeta "vojne je konec, če le želite", Ramones pa o zaljubljenem paru, ki se je odločil, da se ne bo prepiral za božič.
U2 so zapeli o povratku domov za božič, RUN DMC držijo primat v rap svetu, saj je njihova Christmas in Hollis praktično ponarodela, Queeni pravijo, da "hvala bogu, da je božič", duo Erasure ima žalostno hrepenečo pesem, Bryan Adams v svojem stilu obdela Christmas Time, Paul McCrtney je z Wingsi prepeval o "čudovitem božičnem času", Tom Jones pravi, da bo "za božič doma", Coldplay pa sanjajo o "božičnih lučeh".
 

NAJBOLJŠE božične pesmi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zagotovo ena najbolj "zoprnih" božični pesmi je nekako neupravičeno postala Last Christmas dua Wham! iz leta 1984. Pravzaprav popolna božična pop pesem je že svoj čas, pred skoraj tridesetimi leti, postala tako popularna, potem pa so radijske in televizijske postaje ta vzorec ponavljale v nedogled, leto za letom, da je večini ljudi dobesedno "pogledala iz ušes". Nekaj podobnega velja tudi za pesem Do They Know It's Christmas Banda Aida, ki jo vsako leto neumorno vrtijo po vsem svetu. Tudi All I Want For Christmas Is You Mariah Carey, ki velja za največkrat predvajano božično pesem vseh časov, že marsikomu preseda. Seveda pa nam vsak december v ušesih hote ali nehote odzvanjajo tudi Jingle bells, We wish you a Merry Christmas, Feliz Navidad, So this is Christmas, zadnja leta pa tudi Christmas Time Christine Aguilera in Mistletoe najstniškega idola Justina Bieberja.

Pesmi, ki jim pravzaprav nič ne manjka, a so nam jih priskutili, ker jih vsako leto posebej preveč vrtijo:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

yout

 

 

Kaj pa "klasične" božične pesmi?

Pri klasičnih božičnih pesmih je seveda nemogoče iti mimo Franka Sinatre, ki je poleg drugih tovrstnih pesmi zagotovo zelo poznan po Santa Claus is comin to town, ali denimo Bobbyja Helmsa z njegovo pesmijo Jingle Bell Rock iz leta 1957. Tudi legendarni Dino oz. Dean Martin je s svojim žametnim glasom pel White Christmas; kot tudi Elvis Presley, Aretha Franklin ali The Temptations, vsi z vsem dobro poznanimi pesmimi. Zanimivo je tudi, da je sam "rockerski šef" Bruce Springsteen leta 1975 posnel svojo, precej bolj rockersko različico Santa Claus is comin to town. Za zanimivo kombinacijo starega in novejšega pa sta leta 1977 poskrbela Bing Crosby in David Bowie, ko sta združila pesmi Peace on Earth in Little Drummer Boy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In božično-novoletne pesmi slovenskih izvajalcev?

Ko pa so v vprašanju slovenske božične in novoletne pesmi, smo pravzaprav pred težavo. Kot prvo, niti jih ni toliko, da bi imeli kaj prida veliko izbiro, po drugi strani pa imamo dva mejnika. Eden je Silvestrski poljub Alfija Nipiča, ki velja za ultimativno domačo pesem takrat "ko pride polnoč in gorijo le še sveče", druga pa je Na božično noč Pop designa. No, bila je, dokler jih novinarski kolegi niso razkrinkali, da gre pravzaprav za plagiat. A je ljudem, ne glede na vse, še vedno všeč. Primat najboljše slovenske božične pesmi so Pop design tako predali Magnificu, ki je leta 1996 postregel z vrhunsko skladbo In ko enkrat bom umrl. In nič kaj ne kaže, da bi ga kdo lahko kmalu prekosil, verze "ne mi sveč prižigat, spomni se na božično noč" ali "boga prosila bova za pomoč, dekle grešila sva na sveto noč", pa zna večina Slovencev na pamet. Za nekoliko žalostno božično pesem velja Za božič bom sam Jana Plestenjaka, pozabiti ne gre niti na zimzeleno Belo snežinko, ko jo je pela zasavska zasedba Veter. Bolj klasično času primerni pa so izdelki Rok'n'banda, Helene Blagne ter Saše Lendero in Čukov. Posebno mesto ima tudi Božična igralsko-pevskega unikata Iztoka Mlakarja. Da si Sveto noč "drzne" peti tudi "štajerski slavček" Damjan Murko, pa lahko preverite v videu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 31
 
djeki66 26.12.2012 15:14:18
....Nova legija - Praznični čas
Več komentarjev