Eric Clapton: Kitara je morda mrtva

Ko so legendarnega kitarista Erica Claptona soočili z dejstvom, da je prodaja kitar v zadnjem desetletju padla za več kot tretjino, je priznal, da ni verjel, da je tako hudo. "Moji otroci poslušajo klasični rock, a možno, da to počno samo zaradi mene, ker sem jim ga predstavil," je dejal.

Eric Clapton

Epski 72-letni kitarist Eric Clapton je špekuliral, če je s kitaro morda konec. Pa je res? (Foto: AP)

"Moji otroci, vse od njihovega spočetja, poslušajo rock glasbo, še ko so bili v trebuhu. Opral sem jim možgane s seznami pesmi in vedno je bila nekje tam kitara ali kak drug solo instrument. Moja vera v glasbo je, da je vse dobro. Celo tisto, kar se ne zdi dobro, je vse dobro. Ne vem, morda je s kitaro konec," je nedavno izjavil legendarni Eric Clapton.

Četudi se je v zadnji izjavi najbrž pošalil, pa drži, da sta časopis The Washington Post in revija Billboard objavila precej prepričljive številke, ki podpirajo tovrstno razmišljanje. Pri izdelovalcih kitar znamke Fender in Gibson so zabeležili precejšen padec v prodaji, in sicer za slabih dvajset odstotkov v zadnjih nekaj letih. Prodaja tako pada, sicer pa je trg precej razpršen, hkrati pa se ciljne skupine potrošnikov še vedno pobirajo po največji recesiji po veliki depresiji.

Po drugi strani pa je res, da smo o zatonu kitare poslušali že vse od 90. let prejšnjega stoletja naprej, a so številne rock zasedbe še vedno na vrhu lestvic in ustvarjalnosti. Da bi kitare kar tako izginile, se nam torej še ni treba bati. Ali pač?

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 15
 
exyu 22.09.2017 12:42:57
takole je... Fender in Gibson se šlepata že 50L na stari slavo, to nebi bilo nič narobe, če bi bile kitare vedno boljše. Vse je ravno obratno, mladina ni več tako blesava kot smo bili mi pri 20 da bo kupovala škart robo. Res je te dve firme sta postali zaradi pohlepa in združevanja ostalih multi korporacij tako malomarni da nam za dosti večje cene prodajajo škart robo. Druga plat zgodbe, Ibanez, G&L, BLADE, PRS... Nasploh Ibanez je imel na NAMM predstavitvi desetkrat večji štant zelo inovativnih desk, da FR in ostalih wamijev ne omenjam, to so umetnine in ne več kitare. Ubogi Fenderaši ki vidijo samo preko svojega nosu, na planetu je še grozljivo veliko vrhunskih mladih kitaristov, ki so na žalost spregledali in ne vidijo samo Fender, Gibson, je mogoče kdo že slišal za SUHR- Guthrie Govan:)))
Več komentarjev