Glasba

FOTO: 'Vem, da bi bilo Bobu Marleyju tu zelo všeč'

Tolmin, 22. 08. 2016 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.R. / T.P.
Komentarji
0

5. Overjam reggae festival je za nami. Poleg kraljice reggae glasbe Marcie Griffiths, ki je prvi dan prevzela občinstvo in ki jo je povsem prevzela lepota Tolmina, je drugi dan navdušil Tarrus Riley. Zadnja dva dneva pa je občinstvo na glavnem odru uživalo v zvokih Švicarja Cali P, Škotinje Soom T z Jastarom in Kabake Pyramid.

5. Overjam reggae festival, ki se je končal minuli petek, 19. avgusta, oz. z after partijem v soboto, 20. avgusta, je letos dnevno obiskalo 3.000 ljudi. Organizator festivala Andrej Težak –Tešky je z obiskom zadovoljen. Želja je obdržati in na primeren način razvijati butičen festival, kar obenem omejuje želje po največjih imenih reggae glasbe, kar je Tešky dopolnil z besedami, da je program precej cenejši, ker ga izpeljejo med tednom. Za zvezdnike, vredne po sto tisoč evrov za nastop, nimajo denarja, lahko pa si privoščijo nastop za približno med deset ali dvajset tisoč̌ evrov. "Želimo ostati realno na tleh. S potrpežljivostjo lahko dočakamo priložnost, da ponudimo občinstvu tudi zvezdnike , kot sta Gentleman in Shaggy," je opozoril. "Posebej pa smo ponosni, da je vsako leto z nami na festivalu v pomoč množica prostovoljcev iz različnih evropskih držav, letos se je tako na nas obrnilo preko 50 ljubiteljev reggaeja, ki si želijo festival spoznati tudi z drugačne plati. Hvaležni smo jim, da so nam nesebično pomagali pri različnih opravilih in prispevali levji delež pri organizaciji, ki so jo pohvalili tudi številni nastopajoči in obiskovalci."

Prvi dan festivala je otvorila kraljica reggae glasbe Marcia Griffiths, dan za njo je navdušil prebuditelj old school reggaeja Tarrus Riley, zadnja dva dni koncertov (četrtek in petek) pa je občinstvo na glavnem odru uživalo v zvokih Švicarja Cali P, Škotinje Soom T z Jastarom, ki je zbranemu občinstvu v Tolminu postregla z mešanico reggaeja, hip hopa, folka, elektornike in duba, in Kabake Pyramid, ki je dokazal, da se uvršča ob bok novim, mladim reggae silam kot so Chronixx, Etana, Stylo G, Jah 9 in Protoje. Posebne pozornosti so bili deležni legendarni povratniki na sceni, Jamajčani The Congos in mlajši predstavnik novega vala dancehalla Assassin aka Agent Sasco ter britanski Stylo G. Navdušili pa so tudi domači crossover ska in reggae zasedba The Indicals, Siti Hlapci ter zabavni slovenski ska rocksteady zamejci The Authentics. Sicer pa je poleg glasbe Overjam ponudil tudi obilo drugih aktivnosti, med njimi tudi dobro obiskano Overjam Univerzo in Overjam 4 Kidz, manjkalo pa ni niti raznih delavnic in kulinaričnih užitkov. Za slednje je v petek, 19. avgusta, poskrbel tudi znani italijanski kuharski šef Rubio (Gabriele Rubini). 

Letos je festival dnevno obiskalo 3.000 ljudi.
Letos je festival dnevno obiskalo 3.000 ljudi. FOTO: Jakob Helbl


Na Overjam 4 Kidz več kot 50 otrok

"Kljub temu, da nas je drugi dan popoldne pregnal dež, smo gostili več kot 50 otrok iz Slovenije, Italije, Avstrije, Belgije, Nemčije in Španije," je povedala Tamara – Nanaja, vodja Overjam 4 Kidz.

Otroci so v idiličnem kotičku skritem med drevesi izdelovali kitarice, ropotulje, bobne, veliko so plesali in peli. Naučili so se tudi Overjam 4 Kidz himne Hello to all the children of the world, peli pa so jo skupaj s starši.

Slavni italijanski kuhar Rubio pripravljal hrano na plaži

Na Overjamu se je ustavil tudi slavni italijanski kuharski šef, nekoč profesionalni igralec ragbija, t.i. chef Rubio, ki s svojimi kuharskimi recepti navdušuje Italijane preko malih zaslonov. V Tolminu je hrano v poznih popoldanskih urah pred navdušeno in zvedavo več stoglavo množico pripravil kar na plaži, še preden pa je začel s pripravo salse za čevapčiče je dejal, da je venomer na poti in da išče novosti v kulinariki: "Zavoljo dela, moje narave in posebej zaradi načina življenja, sem neprestano na poti. Želim potešiti željo po raziskovanju sveta in spoznavanju človeške narave. To najraje počnem preko kulinarike: okusi mi vračajo signale po vedenju in zgodbo določenega okolja ter tamkajšnjega prebivalstva." Kuhinja, pripovedi s potovanj, ki jih deli preko televizije in tudi blogov, dojemanje različnih kultur brez predsodkov in harmonična združitev različnih žanrov so, kot je dejal, "skoraj enaki nazorom, ki jih pogosto srečujemo v reggae glasbi," zato se je tudi odzval vabilu na Overjam.

Smetana reggae glasbe v Tolminu

Dnevno je v zvokih reggae glasbe in vseh njenih podzvrsteh uživalo 3.000 obiskovalcev. Prvi dan je občinstvo prevzela Marcia Griffithski jo je povsem prevzela lepota Tolmina. "Želela bi si ostati dlje in da bi na oder Overjama z menoj lahko stopil tudi Bob Marley, vem , da bi mu bilo tu zelo všeč," je svoj poklon festivalu podala legendarna Marcia. Drugi dan je navdušil Tarrus Riley. Slednji velja za prebuditelja old school reggaeja. Svoj pečat v nastopu pa je nedvomno pristavil Dean Fraser, legendarni jamajški saksofonist, ki se je v preteklosti proslavil tako z živimi nastopi in studijskimi izdelki za skupino Sly & Robbie, sodeloval pa je tudi pri projektih kot so ponovno posnete pesmi Boba Dylana in Gregoryja Isaacsa, trenutno pa je nepogrešljivi člen na turnejah Duana Stephensona, kot tudi prej omenjenega Tarrusa Rileyja.

Četrtek, 18. avgusta, je bil v pričakovanju Švicarja Cali P, ki ima po očetu korenine v Guadeloupe in ki zase pravi, da je tekstopisec, pevec, raper in tudi navdušen bobnar. Bobne je namreč začel igrati pri treh letih, že kot najstnik pa se je pridružil Akiyo, skupini njegovega očeta in tako stopil na glasbeno pot.

Izpostaviti velja tudi novo jamajško reggae atrakcijo Kabaka Pyramid. Po nastopu je povedal, da pripravlja novi album, ki bo brezplačen. Sicer naslova še nima, a svet reggae glasbe čaka na novo poslastico, s katero bo jasno, kam želi Kabaka Pyramid popeljati jamajško glasbo.

Dancehall in dub zabava vse do zgodnjega jutra

Na dancehall odru na sotočju se je v zgodnje jutro plesalo z Jamiejem Rodiganom, sinom znanega britanskega DJ-a sir Davida Rodigana. Na sotočju Tolminke in Soče so do jutra zabave željne obiskovalce iz celotne Evrope navduševali tudi Ziggi Mastah z Dubtafari Sound Systemom, domači Roots in Session, Bizzari Sound, Iniman iz Cavman Sounda in italijanski Rockers Dub Masters, vrhunski duberji Dubapest iz sosednje Madžarske, Sued Massiv, Fleck and Parly B, Wicked and Bonny, Asher Selector in mnogi drugi.

Spomnimo, da so Overjam v torek, 16. avgusta, otvorili domači reggae prvaki, Štajerski Siti Hlapci, za njimi pa so se zvrstili še Lion D, kraljica večera, Marcia Griffiths in čedalje bolj iskani in popularni škotski Mungo’s Hi-fi, ki se jim je na nastopu kot MC pridružil tudi otoški pevec Solo Banton.
Reggae ritmi bodo prihodnje leto v Tolminu odzvanjali med 15. in 19. avgustom.
Reggae ritmi bodo prihodnje leto v Tolminu odzvanjali med 15. in 19. avgustom. FOTO: Jakob Helbl
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.