Glasba

FOTO: Rudi Bučar po MMS-u osvojil še Slovensko popevko 2014!

Ljubljana, 13. 09. 2014 23.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Slovenska popevka je po šestih letih ponovno potekala v ljubljanskih Križankah. Tako kot na letošnjem MMS-u, je tudi na popevki slavil Rudi Bučar, tokrat s pesmijo Ti. Prejel je tudi nagrado za najboljšo interpretacijo, občinstvo pa je izbralo Darjo Švajger.

Za Darjo je bila to prva nagrada občinstva, zato je je bila še toliko bolj vesela.
Za Darjo je bila to prva nagrada občinstva, zato je je bila še toliko bolj vesela. FOTO: Miro Majcen

Festival Slovenska popevka 2014 sta vodila Blažka Müller Pograjc in Mario Galunič, strokovna žirija, ki so jo sestavljali: Elza Budau, Marta Zore, Jernej Vene, Rudi Pančur in Matej Wolf, pa je podelila veliko nagrado za najboljšo skladbo festivala Rudiju Bučarju za pesem Ti, dodelili so mu tudi nagrado za najboljšo interpretacijo, za besedilo so nagradili pesem Poseben lik v izvedbi Steffy. Nagrada občinstva je šla v roke Darji Švajger, ki je zapela skladbo Sončen dan.

"Po eni takšni lepi zgodbi je težko na hitro zbrati besede. Moram še razmisliti. To je že moj tretji kipec. Bolj se mi zdi pomembno, da ko želim nekaj napisati oziroma odpeti, to napišem oziroma odpojem," nam je takoj po zmagi povedal Rudi in dodal, da zmage ni pričakoval, si jo je pa želel, sicer ne bi bil tam. Pohvalil pa je tudi konkurenco: "Slišali smo različne skladbe in novega aranžerja, ki je odlično opravil svoje delo. Veliko je bilo tudi dobrih glasov. Glavno se mi zdi, da je bila glasba v živo," nam je dejal zmagovalec, na naše vprašanje, če ga je kaj zeblo, pa je odvrnil: "Zdaj, ko odgovarjam na vprašanja, me, na odru pa me ni toliko – prižgane so bile namreč luči, svoje pa je naredil tudi adrenalin." Zmago bo Rudi proslavil s svojima dvema, ki sta ga sicer čakala doma. Kipec pa se bo pridružil že dvema. "To je zdaj familijca," se je pošalil Bučar, ki si želi do konca leta izdati svojo ploščo. Rudijeva najljubša popevka je Dan neskončnih sanj, na splošno pa so mu najbolj pri srcu kantavtorske pesmi.

Hamo je stiskal pesti za Bučarja, med njegovvim nastopom pa je celo zakričal: "Rudi!"
Hamo je stiskal pesti za Bučarja, med njegovvim nastopom pa je celo zakričal: "Rudi!" FOTO: Miro Majcen

O tem, da je šla glavna nagrada v prave roke, je prepričan glasbenik Matevž Šalehar – Hamo. "Jaz sem prišel navijat samo za Rudija Bučarja. Zdaj se to sicer sliši patetično, a teoretično sploh ne bi bil tu, ker nisem bil vabljen. Komad sem slišal pol leta nazaj pri meni v kuhinji na akustiko in je 'delal'. Takšne komade potrebujemo," nam je dejal Hamo, na naše vprašanje, če morda lahko pričakujemo tudi kakšno sodelovanje, pa je odvrnil: "Saj midva vedno sodelujeva – večinoma za 'šankom', pa tudi na odru. Z Rudijem je vedno luštno igrati, saj zapre oči in igra in to je tisto kar mene zanima," nam je povedal Hamo. Matevžu je Popevko sicer najbolj približal Kreslin, ker se mu je zdel najbolj moderen v tistih časih. "Zdaj pa se mi zdi, da se to že malo vleče. Z leti se sicer to spreminja. Danes se mi zdi, da je Rudi spet pokazal, da je lahko malce drugače. Bi si pa načeloma želel, da je bi bilo to čim bolj drugače, ker je tako medijsko eksploatiran festival, da bi bilo lahko marsikaj drugače kot je bilo denimo leta 1969," nam je povedal Hamo, ki je na Popevki že slavil, in sicer leta 2012 s skladbo Ti prihajaš. Kljub temu ostaja skromen: "Rudi si letos lovoriko bolj zasluži kot sem si jo jaz takrat. Za moje pojme ima bistveno boljši komad. Jaz danes nisem slišal niti interpretacije niti komada, ki bi do gležnjev segla Rudiju. Čeprav navijam zanj in nisem objektiven kritik, se mi zdi, da je nekaj dobro peti, česar je bilo danes ogromno, nekaj pa je imeti dober song in ga še dobro interpretirati in odpeti. Mislim, da je Rudi tu pometel s konkurenco."

Rudi se je zdel super tudi raperju Roku Terkaju – Trkaju, je pa imel občutek, da je vse malo preveč popredalčkano. "Vsi smo lepi, vsi vemo točno, kaj reči. Malo premalo spontane energije in malo preveč rock 'n' rolla je bilo, a ne kar se tiče glasbe, ampak odnosa. Naj se ta zadeva malo odpre. Zdi se mi namreč, da je že kar nekaj časa po enem in istem kopitu," nam je povedal raper, med svoje najljubše popevke pa uvrstil skladbe Ljubi Ljubi Ljubi, Ljubljančanke, Mala terasa in Še si tu. Trkaj je predlagal tudi, da bi bilo dobro – glede na to, da gre za projekt nacionalnega programa, za katerega vsi plačujejo – da bi se ta glasba dala glasbenikom za prosto uporabo, da bi jo ti lahko predelovali in se z njo igrali, saj bi na ta način lahko mogoče dobili kakšne druge kroge in nove odprte poti za naslednje leto.

Tomaž Ahaćič
Tomaž Ahaćič FOTO: Miro Majcen

"Meni je bil Rudi Bučar vedno všeč. Jaz ga spoštujem kot pevca, všeč pa mi je tudi, ker dela avtorske skladbe. Tudi sam sem bil deležen te časti, saj sem zmagal z Yuhubando in Katjo Koren," nam je dejal pevec Tomaž Ahačič in dodal, da je sicer navijal za mlade dame, kot sta Nuša Derenda in Darja Švajger. Slednji Tržičan sledi vse od začetka njene kariere, zelo pa sta se zbližala v okviru oddaje Znan obraz ima svoj glas. Zaupal nam je tudi, da je bila Darja zelo vesela nagrade, saj je bila to zanjo prva nagrada občinstva. Sicer pa so bile Tomažu vedno všeč starejše popevke, denimo Tople julijske noči, ki jo je tudi sam priredil. "Novodobne imajo svoj čar, a pridobijo z leti, kot na primer Če je to slovo. Še vedno si jo ljudje želijo. Tako da pustimo času čas. Slovenska popevka ima še vedno čar, čeprav se nekateri s tem ne strinjajo. Užitek mi je bilo biti na odru. Tudi s takšnim čudovitim orkestrom. To je res eno lepo doživetje. Kadarkoli," nam je zaupal Tomaž, po katerem še vedno vlada ogromno povpraševanja. Si pa želi nekoč tudi sam stati na popevkarskem odru in se v ta namen že dogovarja z avtorji, da bi mu naredili neko lepo pesem.

Moni Kovačič
Moni Kovačič FOTO: Miro Majcen

Tudi pevka Moni Kovačič, ki je leta 1978 kot najstnica slavila na Melodijah morja in sonca, po uspehu na območju nekdanje skupne države pa svojo glasbeno pot nadaljevala v domovini svojega očeta v Združenih državah Amerike, je bila z izbiro zmagovalca zadovoljna. "Pesem je bila zelo zabavna, kvalitetna in lepo aranžirana. Pesem je enostavna, a močna. Je pa bilo veliko dobrih pesmi in kvalitetnih pevcev. Prav uživala sem v tem večeru," nam je dejala Moni, na naše vprašanje, če je ni nič zeblo, pa odvrnila: "Zelo, a je bilo vredno, ker sem iz prve vrste vse videla." Moni v ZDA sicer iz Slovenije najbolj pogreša dobro hrano, veselo družbo, druženje v mestu, kavico o Ljubljanici ter družino. K nam se vrača tudi dvakrat na leto in tu tudi nastopa s svojo skupino. Pri nas ima tudi apartma in ravno jutri bo pri sebi gostila sorodnike. Prijatelji pa zelo dobro vedo, kaj ji najbolj manjka v ZDA – to je turška kava, ki ji tam rečejo kavbojska kava, ker se ta peče na ognju.

Vrstni red nastopajočih:

1. Katarina Mala - Mal' naokrog
2. Ela - Naj ti bo
3. Uroš Smolej - Bodi moja ljubica nocoj
4. Petra Polak - Skozi dan
5. Nuša Derenda (namesto Anike Horvat) - Noč čudežna
6. Miha Renčelj - V mojem starem klobuku
7. Darja Švajger - Sončen dan
8. Alex Volasko - Tvoj spomin
9. Irena Vrčkovnik - Zračiš moj zrak
10. Ana Karneža - Pomlad vedno pride
11. Nina Virant - Slika
12. Steffy - Poseben lik
13. Rudi Bučar - Ti
14. Radio Mondo - Kako življenje te vrti

Vsi izvajalci so skladbe odpeli v živo ob spremljavi Velikega revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, Lojzeta Krajnčana in Žige Pirnata.

Darja Švajger je zapela pesem Sončen dan in najbolj prepričala občinstvo.
Darja Švajger je zapela pesem Sončen dan in najbolj prepričala občinstvo. FOTO: Miro Majcen

V spremljevalnem programu festivala so nastopili še Katrinas, Slavko Ivančić, Marko Vozelj, Ylenia Zobec, Eva Černe, Yuhubanda, Prifarski muzikanti in drugi. 

Na lanski Slovenski popevki je bila po presoji žirije najboljša pesem Andraža Hribarja Po čem diši ta dan. Občinstvo je prek telefonskega glasovanja izbralo pesem Vrti se v ritmu Eve Černe, ki pa se je letos nagradi odpovedala zaradi očitkov, da je bil refren skladbe Vrti se v ritmu, ki jo je zanjo napisal Rok Golob, že predhodno objavljen.

Festival slovenske popevke, ki je zlata leta doživela v 60. in 70. letih, so prvič organizirali na Bledu leta 1962, ko je zmagal Stane Mancini s pesmijo Mandolina. Dve leti pozneje se je festival preselil v Ljubljano, kjer so jo zaradi upadanja priljubljenosti zadnjič priredili leta 1983. Festival, ki je 2012 praznoval 50-letnico, so ponovno obudili leta 1998, v najboljših letih popevke so se porodile in na festivalu predstavile skladbe, kot so Orion, Med iskrenimi ljudmi, Poletna noč, Maček v žaklju in Dan neskončnih sanj.

Darja Švajger, Ana Karneža, Rudi Bučar in Petra Polak
Darja Švajger, Ana Karneža, Rudi Bučar in Petra Polak FOTO: Miro Majcen
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorec91
14. 09. 2014 12.55
+4
Rudi za nas Primorce se potrudi. Že včeraj ko je na proslavi ob priključitvi Primorske v Izoli pel, sem dobil občutek, da bo na popevki zvečer zapel zmagovalno pesem.
VSEZNALECno1
14. 09. 2014 11.39
-4
Bog pomagaj kdo tole stalo poslusa......
Jaka_64
14. 09. 2014 11.32
+2
Tradicionalno. En sam dolgcas, se najbolj spevna Steffi. Voditelja pa sta naredila celo prireditev se bolj dolgocasno. Se dobro, da imam na TV casovni zamik. Prakticno vse skladbe so v neskoncnost ponavljajoci se en in isti refren.
Mich Diam
14. 09. 2014 11.19
+1
Pevci so bili dobri, voditelja pa umetno ustvarjena! Za Filija!
pomlad14
14. 09. 2014 11.16
+4
Zmagovalec bi moral biti tisti, ki ga izbere publika preko tv sprejemnikov, ne pa strokovna komisija. Se pravi zmagati bi morala Darja Švajger.
agnus
14. 09. 2014 21.52
+2
maksi54
14. 09. 2014 10.30
+9
Blažka osladna, Darja dama, Rudi super!
rew333
14. 09. 2014 08.47
+3
Bravo Rudi, bravo!!!!!!
Franz_Kafka
14. 09. 2014 08.15
+8
Še vedno se spomnim plakata za koncert, ki sem ga videl lani, z naslovom "Ne me jugat z Rudijem Bučarjem", in ko me je kolega s štajerske vprašal kaj to pomeni Ne me jugat.
Capone42
14. 09. 2014 02.13
+4
Zasluženo! glede na videno in slišano...
reike
13. 09. 2014 23.46
+19
Bravo Rudi....pokazal si da še vedno primorci pišejo najboljše pesmi .... in ne neki raay....
Egoistos
14. 09. 2014 00.47
+0
Dokazal je,da ˝komisija˝ nima pojma o muziki
pomlad14
14. 09. 2014 11.22
+1
Komisija bi morala služiti kot nek dodatek, ne pa da ona odloča, kdo je na koncu zmagovalec. Pa še pesem izbere takšno, ki ni najboljša. Zakaj ne pustijo, da o zmagi odloča publika. Zame je ta festival farsa.
agnus
14. 09. 2014 21.53
+2
komisija je bila v sestavi zafrustrirancev. Bučar kul sicer.
AntiCule01
13. 09. 2014 23.35
+4
ful zanimiv kdo to srnaje sploh gleda?
agnus
14. 09. 2014 07.32
+3
Bravo Rudi Bučar in bravo Darja Švajger!