FOTO in VIDEO: Steve Winwood veličastno odprl blues festival v Pordenoneju

26. edicija festivala Pordenone Blues ima letos pestro ponudbo, hkrati pa, ves svoj program, razen otvoritenega večera, ko je nastopil Steve Winwood, obiskovalcem ponuja brezplačno. Winwooda smo tako ujeli na prvi dan festivala, ko je nastopil v mestnem Verdijevem teatru.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (20)

 • Steve Winwood v Pordenoneju - 1
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 2
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 3
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 4
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 5
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 6
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 7
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 8
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 9
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 10
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 11
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 12
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 13
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 14
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 15
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 16
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 17
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 18
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 19
 • Steve Winwood v Pordenoneju - 20

Prvo ime letošnjega festivala Pordenone Blues v omenjenem italijanskem mestu je zagotovo Steve Winwood, ki je nastopil že prvi dan festivala, ki traja med 17. in 23. julijem. Winwood je nekaj minut pred 21.30 uro stopil na oder in z odlično spremljevalno zasedbo, v kateri so Jose Neto (kitara), Richard Bailey (bobni), Edwin Sanz (tolkala) in Paul Booth (saksofon, flavta), takoj zastavil večer s pesmijo I'm a Man zasedbe Spencer Davis Group, s katero je prvič posegel po slavi, njeni začetki pa segajo v leto 1963, ko je imel Winwood rosnih 15 let.

Steve Winwood v Pordenoneju - 3

Winwood je poznan po zasedbah Spencer Davis Group, Traffic in Blind Faith. (Foto: Miro Majcen)

Nadaljeval je s pesmijo Fly in At Times We Do Forget, nato je spomnil na skladbo Pearly Queen, zasedbe Traffic, še ene, v kateri se je kalil kot glasbenik, nato pa izvedel Them Changes Buddyja Milesa. Tisti, ki se ga spomnijo iz rockerske "superskupine"  Blind Faith, v kateri so poleg njega bili še Eric Clapton, Ginger Baker in Ric Grech, so lahko uživali v dvojcu pesmi Can't Find My Way Home in Had To Cry Today, nato pa še v dvojni dozi Traffic The Low Spark of High Heeled Boys in Light Up or Leave Me Alone. Za konec uradnega dela s(m)o lahko prišli na vrsto tisti, ki s(m)o ga prvič ali najbolje spoznali po njegovem pop prispevku iz 80. let, saj je zapel svoj največji samostojni hit Higher Love. V dodatku pa občinstvu, ki je prišlo pod oder namenil še Dear Mr. Fantasy, pesem skupine Traffic in legendarni hit Spencer Davis Group, Gimme Some Lovin'.

Steve Winwood v Pordenoneju - 8

Kvintet je pokazal, kaj je to vrhunski blues rock z elementi jazza in popa. (Foto: Miro Majcen)

Zasedba je v gledališki dvorani z zvokovno perfekcijo zapolnila vsak kotiček, da je njena izvedba lahko prišla najbolje do izraza. Neto je inovativen kitarist, ki je navdušil z navdihujočimi solažami in ušesa božajočimi izlivi briljanosti, Booth je preklapljal iz flavte, saksofonov pa do klaviatur, ko je Winwood pri nekaj pesmih iz črno-belih tip posegel po kitari. Da mu gre tudi ta dobro od rok, je pokazal s suverenim ubitanjem strun, da je Bailey prava bobnarska živina je dokazal s solažami, ki so jemale dih, zraven pa se je izvrstno vklapljal še Sanz, ki je dopolnjeval ritmično podobo vrhunskega muziciranja kvinteta.

Zanimivo je, da se je zvočna slika prelivala do trdega rockanja, pa do močnih bluesovskih vložkov, ki pa so se določenih trenutkih navduhujočega improviziranja prelivali v čistokrvno jazziranje, tako da so na svoj račun prišli vsi, tudi tisti, ki so iskali samo kakšen "pop trenutek".

Steve Winwood v Pordenoneju - 14

Winwood je poleg klaviatur suvereno "ukrotil" tudi kitaro. (Foto: Miro Majcen)

Winwood, ki glede na svoj pedigre, dva grammyja, članstvo v Rock and Roll Hall of Fame (kot član Traffic) od leta 2004 naprej in sodelovanju z imeni kot so George Harrison, David Gilmour, Billy Joel, Lou Reed, Phil Collins, Jim Capaldi, Tom Petty, Christina Aguilera, Tito Puente, Arturo Sandoval, John Mayall, James Brown, Chic, Alex Harvey, The Who, Tina Turner, Paul Weller, Jimi Hendrix, BB King, Joe Cocker, pri svojih 69 letih, odlično nadaljuje rockersko pot, navdušil pa je tudi napolnjeno dvorano v Pordenoneju, kjer so ga z odra pospremili s stoječimi ovacijami.

Festival bo ponudil še kup zanimivih imen od Macy Gray (18. julij), Ane Popović (21. julij), zasedbe Morcheeba (22. julij), pa vse do znamenitega orgličarja Charlieja Musslewhitea (23. julij).

Steve Winwood v Pordenoneju - 12

Tisti, ki ga poznajo zgolj iz 80. let, so dočakali tudi njegov največji samostojni hit Higher Love. (Foto: Miro Majcen)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev