King Krule: Genialni posebnež z dušo

King Krule je 23-letni Londončan, ki je nase opozoril že s šestnajstimi, lani pa glasbeno javnost prepričal z drugim albumom The OOZ. Da je res pravi "originalni hipster iz Oza", smo se lahko prepričali na njegovem premiernem razprodanem koncertu pri nas.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (8)

  • King Krule v Šiški - 5
  • King Krule v Šiški - 1
  • King Krule v Šiški - 2
  • King Krule v Šiški - 3
  • King Krule v Šiški - 4
  • King Krule v Šiški - 6
  • King Krule v Šiški - 8
  • King Krule v Šiški - 7

Archy Ivan Marshall, bolje poznan kot King Krule, je kariero začel zgodaj. Pri rosnih šestnajstih je kot Zoo Kid izdal EP U.F.O.W.A.V.E. in debitantski singel Out Getting Ribs, ki ga je takoj za nekatere postavil kot "kralja pesmi razhajanja", drugim, je dal slutiti, da bi bil lahko moderni Rick Astley ali Bob Dylan. Vsi pa mu priznavajo, da "ima tisto nekaj". 

Pri osemnajstih je izdal pesem Rock Bottom, tik pred njegovim devetnajstim letom pa je izšel njegov prvenec 6 Feet Beneath the Moon, na katerem je tudi njegov najbrž največji hit(ič) Easy Easy. Z njim zdaj zaključuje svoje koncerte, nato pa navrže še "tisto o rebrcih".

King Krule v Šiški - 1

Lanski album The OOZ kritiki smatrajo za eno boljših plošč preteklega leta. (Foto: B.T.)

Koliko mladim "youtube" generacijam pomeni tudi v Sloveniji, priča dejstvo, da je bil koncert razprodan slab mesec preden je prvič prišel v naše kraje. Krule na odru s svojo petčlansko zasedbo deluje neprisiljeno, celo nekoliko sramežljivo. "Prvič smo v vašem čudovitem mestu," je povedal na začetku koncerta in požel navdušene krike in bučen aplavz. 

King Krule niha med dvema simpatičnima ekstremoma, med sveto jezo in odrskim norenjem, kaosom, presežki energije ter med nežno melanholičnim, otožnim in čutnim likom sramežljivega pevca. Njegova glasba zadane prave note in zagotovo zanj velja, da je "genialni posebnež" in hkrati edinstveni glasbenik mlade generacije, originalni hipster, ki ima glas, talent in hkrati združuje staro jazzovsko eleganco in jezno, mladostniško punk samosvojost.

King Krule v Šiški - 4

(Foto: B.T.)

Njegov lanski album The OOZ je številne kritike prepričal, da gre za eno boljših izdaj preteklega leta. "Mojstrovina zagrenjene vizije enega najbolj fascinantnih živečih umetnikov," je o plošči zapisal Pitchfork. Ali ko propadlo ljubezensko zvezo preliješ v polnočno tavanje po zakajenih kotičkih svoje duše ob pritajenih lučeh z okusom po pivu in cigaretih. Kar lahko gledamo v njegovih videospotih in kar se kaže tudi pri njegovih nastopih v živo.

Specifičen zvok in predvsem glas nas ponese že na njegovih studijskih posnetkih, zagotovo pa to še potencira na živih nastopih, kar je lepo zaokrožilo topotanje in bučno kričanje ob koncu uradnega dela koncerta, ki ga je zaključil z Easy Easy. "Hvala, ker podpirate glasbo, upamo da se kmalu spet vrnemo," je Archy dejal ob povratku na oder, ki ga je nato z dodatno pesmijo zaključil pri solidnih osemdesetih minutah predstave. Ob slišanem se človeku utrne misel, da je ob popularnosti tovrstnih izvajalcev še upanje za glasbo z dušo. Upamo, da res.

King Krule v Šiški - 2

(Foto: B.T.)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev