Nadeah: Izgnanka, strgane najlonke in slovenski hladilnik!

Nadeah je Avstralka, ki je odraščala in se kalila v Londonu, nato pa pristala v Parizu. Po izkušnji z Nouvelle Vague je suvereno zakorakala na samostojno glasbeno pot. Pri nas smo jo v slabih treh letih videli že drugič. A tokrat v pravi mali poslastici.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (8)

  • Nadeah v Šiški - 4
  • Nadeah v Šiški - 5
  • Nadeah v Šiški - 6
  • Nadeah v Šiški - 7
  • Nadeah v Šiški - 1
  • Nadeah v Šiški - 8
  • Nadeah v Šiški - 3
  • Nadeah v Šiški - 2

V Avstralskem Melbourneu rojena pevka Nadeah je svoj prvi dom našla v Londonu, kjer je delovala z zasedbo The LoveGods. Njena britanska zgodba se je presekala po desetletju, ko se je zamerila ljudem na tamkajšnjem imigracijskem uradu, zato so ji prepovedali vstop v državo. Naslednja postaja je bil Pariz, kjer je stopila tudi v stik z zasedbo Nouvelle Vague, v kateri je izživela svojo odrsko "odštekanost" in veselje do živih izvedb priredb kultnih skladb iz novejše glasbene zgodovine. Kako je bilo to videti, smo lahko videli tudi na divjem nastopu v Kinu Šiška maja leta 2010. Tokrat jo je v šišensko komuno zaneslo kot samostojno glasbenico.

Nadeah v Šiški - 6

Prvenec Venus Gets Even je izdala konec leta 2011. (Foto: B.T.)

Nadeah je glede na žanrsko neobremenjenost preprosto  pristna. Glasba, ki se dotakne nje, preprosto najde pot do poslušalcev, sploh če jo imajo priložnost doživeti iz prve roke, ko jo izvaja v živo. Pa naj bo to nežna balada z neobičajnim besedilom ob akustični kitari, živahna poskočnica, ob kateri "razteguje" električno kitaro v slogu Kurta Cobaina ali Thurstona Moora, ali pač ko se usede za klaviature.

Pri nekaterih pesmih je čutiti vplive iz delovanja v Nouvelle Vague, tako se npr. ni mogla izogniti priredbi Too Drunk To Fuck Dead Kennedysov, ki jo je spet zapakirala v povsem svojo obliko, kar jo je naredilo za povsem unikatno izkušnjo. Razpravljati in opisovati to, kar izžareva in kako svojo glasbo in celoten paket predstavlja in uteleša Nadeah, je pravzaprav nehvaležno opravilo. Nekdo, ki ni bil zraven, namreč težko prebere oz. dojame kakšno energijo, magnetizem in spontanost z zvrhano mero humorja in nezgrešljivega seksualnega naboja iz sebe na odru daje Nadeah.

Da, njena karizma je nezgrešljiva. Njene pesmi o "zmešanih" fantih prav tako. Ženska z 'barbie pričesko', obrazom Britney Spears in karizmo, ki spominja na mešanico Patti Smith (ki jo obožuje), Juliette Lewis in še katere. Odkrito priznava, da so jo izgnali z Otoka, ker je jezikala, da je bila na odvajanju in da ima doma hladilnik Gorenje, ker ji je preprosto najbolj všeč. Rdeče barve. Ženska, ki jo nastopi očitno "rajcajo" in ženska, ki si upa. Ki si strga najlonke, medtem ko "pade" v glasbo. Da. To se ji je zgodilo z Nouvelle Vague in to se ji je zgodilo tudi zdaj. Ja, to je bil pravi "Get Off", kot je zapela v priredbi komada malega velikega Princa. In četudi komu ni všeč, kar je počela v Nouvelle Vague, je na njeni samostojni glasbeni poti zgolj kak ošvrk tistega, kar smo lahko slišali pri njih. Priredbe sicer vžgejo, a je pri njej bistvo vse kje drugje. In če tega ni mogoče povsem začutiti na ploščah in v videospotih, potem si jo velja ogledati v živo. Če ste ji seveda dali priložnost. Postregla je z enim bolj simpatičnih, spontanih in seksi malih koncertov letos. Pika.

Nadeah v Šiški - 2

Poprijela je tako za akustično kot tudi za električno kitaro in klaviature. (Foto: B.T.)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
hotchilipoper 28.04.2013 08:39:31
Video je pa čudovit
Več komentarjev