Glasba

Romsko maščevanje na Emi 2009?

Ljubljana, 04. 12. 2008 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jakob Kapus
Komentarji
54

Iz logov evrovizijskega predizbora so na dan končno prišli podatki, kdo se bo podal v bitko za slovenskega predstavnika na eurosongu v Rusiji. Čaka nas 20 skladb.

Skupina Langa, osmoljenci lanskega izbora, se vrača v boj za nastop na velikem evrovizijskem odru.
Skupina Langa, osmoljenci lanskega izbora, se vrača v boj za nastop na velikem evrovizijskem odru. FOTO: Damjan Žibert

Nacionalna televizija je sporočila, kdo so letošnji izbranci, ki niso padli skozi sito strokovne žirije, ki je skrbno 'pretresla' 113 kandidatov. Žirijo, ki je bila tokrat v pravem pomenu besede zares strokovna, so sestavljali profesorica solopetja, pevka, nekdanja zmagovalka slovenskega izbora in najboljše uvrščena predstavnica pesmi Evrovizije Darja Švajger, vodja Založbe kaset in plošč RTV Slovenija in diplomirana muzikologinja Mojca Menart ter glasbeni urednik na Radiu Slovenija Jernej Vene. Skladbe so morali avtorji oddati najkasneje v petek 28. novembra do polnoči, že 3. decembra pa so 14 srečnežev razveselili in ostalih 99 močno razočarali.

Če smo navdušeni nad tem, da bodo v polfinalu nastopili Nuška Drašček in Nexys, se po drugi strani sprašujemo, če sta veterana Ivančič in Rijavec kljub svoji vokalni prepričljivosti sposobna pripraviti skladbo, ki bo razvnela Evropo. Včasih se stari mački na festivalih pojavljajo le zaradi svojega imena in posebnega pečata, ki ga pustijo. Ema ni Slovenska popevka, in ljudem, ki na koncu poslušajo skladbo, znano slovensko ime prav nič ne pomeni.

POLFINALISTI:
Bjonde – Blond Power
Nuška Drašček – Kako lepo
Aynee – Zdaj vem
Brigita Šuler – Druga liga
Tadeja Molan in Retro Beat – Sanje
Karmen Stavec – A si želiš
Gianni Rijavec – Gloria
Krema – Ob meni si
Mitja – Mission
Quartissimo – Love Symphony
Nexys – Vsaj za en dan
Ne me jugat in Slavko Ivančič – Kaj me briga
Lea Sirk – Znamenje iz sanj
Petra Slapar – Mistery

Kdo bo nadomestil energično Rebeko?
Kdo bo nadomestil energično Rebeko? FOTO: Reuters

Zaradi drugačnega pristopa k izboru pa so letos k sodelovanju povabili še šest avtorjev, ki so avtomatsko uvrščeni v finalni večer, sami pa so si izbrali izvajalca, ki bo njihovo skladbo na Emi predstavil v živo. Odgovorni pravijo, da so k sodelovanju povabili več avtorjev, ki pa so sodelovanje zaradi različnih razlogov zavrnili. Poizkusili so pri priznanih, kot so: Robert Pešut - Magnifico, Saša Lošić, Neža Buh - Neisha, Sašo Fajon, in verjetno pri še nekaterih drugih. Med izvajalci zagotovo najbolj izstopata odlični, a Sloveniji manj znani vokalist Samuel Lucas, in povratek Lange, ki bodo delali družbo Manci Špik in tako spet kandidirali za najvišjo uvrstitev. Vsi se še spominjate lanskega razpleta Eme, ko je Rebeka za las odnesla zmago. Je čas, da na prestol stopijo Manca Špik in Langa?

Manca Špik velja s skupino Langa za favoritko.
Manca Špik velja s skupino Langa za favoritko. FOTO:

POVABLJENI AVTORJI s svojimi IZVAJALCI:

Jan PlestenjakAlya in Rudi Bučar

Matjaž Vlašičskupina Langa in Manca Špik

Aleš KlinarSamuel Lucas

Omar NaberOmar Naber

Jože Potrebuješskupina Čuki

Boštjan GrabnarEva Černe


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorc489
19. 01. 2009 11.22
Stavim na Langoo... ampak Alya & Rudii sta res ODLIČNA uff če me Langa razočaraa imam še vedo Alyo in Rudija!!! Alyo in rudija smo že slišali v NLPJU..bla sta čista desetka upm da bo tud langa takaa !! Langa in Manca Špik in Alya in Rudii Edn od tevih naj zmaga WSO SREČO
longstyle
13. 01. 2009 17.04
slovenci poglejmo langi v oci dajmo svojo moc, trud in klicov in upajmo da se ne bo zgodilo kot prejsnjo leto na emi. fantje si zasluzijo zmago. LANGA SLOVENIJA JE Z VAMI !!!!!! zmaga je vasa, GREMO V RUSIJO !!!!!! tudi mi hocemo da enkrat evrovizija pride dol v Slovenijo. TO HOCEMO DOSECI Z LANGO!!!!
longstyle
13. 01. 2009 16.43
Langa in Manca bojo zmagali
longstyle
12. 01. 2009 15.14
to je namenjeno sukarchavo kaj vi janeziki ste naredili kaki uspeh na evrosongu ne niste ker ne veste kaj je dobra glazba vi samo veste kaj je stancanje in poletne pesmice zato pa ni dobrega rezultata na evrosongu cigani pa vejo kaj je dobra glazba in bojo dalec prisli, pa ves kje? v RUSSIJO!!!!!! hahahahah
longstyle
12. 01. 2009 12.56
goooooo Langa
longstyle
12. 01. 2009 12.55
či je lani bla kuhinja naj to leto bo fer in naj zmagajo langa in manca špik
sukarchavo@tmail.com
07. 01. 2009 07.01
Egoistos04.12.2008, 17:19-1 na grmado z ciganijo...kaki favoriti.. pa tale Vlašič bedasti..razn tega, da je nušin komad biu visoko predvsem zaradi tega k je nuša kvalitetna peuka ne pa zaradi Vlašiča ki se ponavlja... Naj zmaga Alya ali pa tale klapa od babiča..od ostalih ne pričakujem nič kaj pretresljivega.... langa pa špikova pa naj pojejo na kakih romskih shodih na eurosongu sigurno ne.... Sramota!!!!!!!!!!! Te folk vpraša od kod si?? ja iz slovenije.... A nena tam živijo cigani??? halooo začnite se kulirat in ne spuščat take idijote na emo in eurosong!!!!!!!!!!! RASIZEM JE BOLEZEN NORIH KRAV- CE SE NE VES FANTA STA SE RODILA V SLOVENIJI PRAV TAKO NJEGOVA STARSA TO POMENI DA SO DRZAVLJANI SLOVENIJE CE SE NE RAZUMES IDIOT EGOISTOS
qki
06. 01. 2009 19.32
lani so pri rebeki zjebali ozvočenje al neko frekvenco.. da se je slišalo kot da nia posluha.. če primerjamo nastop na emi in eurosongu je razlika očitna!! in to nas je ziher stalo finala.. poleg zanič koreografije.. mogoče pa bo rusija le prinesla več točk v slovenski žep ;)
IcH92
06. 01. 2009 16.44
langa bi že mogl lansk let zmagat.. bi sigurn pršl v finale
primorc489
27. 12. 2008 09.15
Če letos ne zmagha langa pol..ne gledam več eme in ne evrovizije..
longstyle
07. 12. 2008 14.21
Ci nebodo langa in manca spik letos zmagala naj ide vse k vragu
primorc489
07. 12. 2008 11.15
Upam da bo kaj Več presenečenj nobene pa ni iz Lendero... upd da langa & manca kaj pokažejo čuki so bol bogi alya omar karmen pomojm nič posebenega
zeljeinkrompir
05. 12. 2008 10.03
Pomlad14 - pesmi si ni prilastila, so PRIREDBE. Potem člahko rečeš, da si je Mežek prilastil Siva pot! ( kar ponavljam njene besede z Radia Hit, ker se strinjam)
prem
04. 12. 2008 19.54
Babič je za Saško letos napisal 2 odlični pesmi - Nedosegljiva in Ob tebi lepši je svet.
zajfa
04. 12. 2008 18.39
Ma najbolj, da uvedejo na RTV SLO \"izredne glasbene razmere\" ter uvedejo obvezno poslušanje svetovnih hitov ala Phil Colins, Tina Turner itd..Le redki bi preživeli ta šok, ampak na konc bi nam ostala peščica kvalitetnih..haha..Naslednje leto pa je lahko namesto komisije kar računalniški software..Bistvene razlike ne bi bilo..Program bi vseboval nujne vsebine: Zategnjeno \"pravilno\" dretje, kričeči instrumenti, nelogični prehodi, lobiranje, aja usnjene jakne..Kvaliteta z doplačilom only simulated
Danijel_5
04. 12. 2008 18.03
Nove skladbe od Saške še nisem slišal, sm pa slišal ja, da jo je napisal Babič. Hočem povedat samo to, da proti Babiču nimam nič, ker ne krade pesmi, kot ona. Ne grem na kolena, Levinja, Stoje bom prebolela, te skladbe pa si je sama prilastila.
Egoistos
04. 12. 2008 17.19
na grmado z ciganijo...kaki favoriti.. pa tale Vlašič bedasti..razn tega, da je nušin komad biu visoko predvsem zaradi tega k je nuša kvalitetna peuka ne pa zaradi Vlašiča ki se ponavlja... Naj zmaga Alya ali pa tale klapa od babiča..od ostalih ne pričakujem nič kaj pretresljivega.... langa pa špikova pa naj pojejo na kakih romskih shodih na eurosongu sigurno ne.... Sramota!!!!!!!!!!! Te folk vpraša od kod si?? ja iz slovenije.... A nena tam živijo cigani??? halooo začnite se kulirat in ne spuščat take idijote na emo in eurosong!!!!!!!!!!!
klaraklara4
04. 12. 2008 17.14
kuhna, kuhna , kuhna kr neki je ta ema, vse v naprej zmenjeno , sram vas bodi!!!!!!
paradoxs
04. 12. 2008 16.59
Pomlad14.... Novi singel od Saške je Babičev, če še ne veš... Mi pa je sedaj jasno s katerih krogov prihajaš... Popovič na Emi... Halo??? Edina pizdarija na emi je ta, da ni noter Štajercev
zajfa
04. 12. 2008 16.44
Izmed vse pocukrane vojske bi blo še najbolj, da zmaga Langa, sam kaj k namest da bi bili shugar free jim je Vlašič (verjetno zaradi boljšega zaslužka) pripopal sladkorno bolezen Manco Špik, ki nas bo vse navdušila. Komad bo kombinacija vroče - mrzlo..Svaka čast Grabnarju, da ni predlagal Juhubande al kva so že..Če bi se zgodilo še to, bi bila slika popolna..