Sólstafir: 'Najlepše je, ko vidimo ljudi z zaprtimi očmi, ki uživajo v naši glasbi'

"Ljudje morda ne norijo pretirano na naših koncertih, še najbolje se nam zdi, če vidimo med njimi nekatere obraze z zaprtimi očmi, katerim se vidi, kako uživajo v naši glasbi," je po nastopu na Metelkovi razmišljal Óli, bobnar zasedbe Sólstafir.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (16)

 • Solstafir na Metelkovi - 3
 • Solstafir na Metelkovi - 1
 • Solstafir na Metelkovi - 2
 • Solstafir na Metelkovi - 4
 • Solstafir na Metelkovi - 8
 • Solstafir na Metelkovi - 7
 • Solstafir na Metelkovi - 6
 • Solstafir na Metelkovi - 5
 • Solstafir na Metelkovi - 9
 • Solstafir na Metelkovi - 11
 • Solstafir na Metelkovi - 10
 • Solstafir na Metelkovi - 12
 • Solstafir na Metelkovi - 13
 • Solstafir na Metelkovi - 14
 • Solstafir na Metelkovi - 15
 • Solstafir na Metelkovi - 16

Islandska zasedba Sólstafir je po lanskem "kuhanju" na tolminskem soncu, sredi popoldneva na festivalu Metal Days, tokrat nastopila v bolj primernem okolju, v Gala hali ljubljanske Metelkove. Za ogrevanje so poskrbeki kolegi pri založbi Season Of Mist, Obsidian Kingdom, ter britanski indie rockerji iz Brightona Esben and the Witch.

Solstafir na Metelkovi - 8

Pevec in kitarist Aðalbjörn "Addi" Tryggvason. (Foto: Miro Majcen)

Po mnenju nekaterih so bili presenečenje večera s svojo svežo energijo prav Obsidian Kingdom, za katere bi bilo morda bolje, če bi nastopili drugi po vrsti, a že kmalu po 22. uri, ko so bile na odru zvezde večera, se je zbrano ljudstvo zgostilo in se predalo ambientalnemu vzdušju, ki ga tvorijo štirje prijatelji Aðalbjörn "Addi" Tryggvason na vokalu in kitari, Sæþór Maríus "Pjúddi" Sæþórsson na kitari, Svavar "Svabbi" Austmann na baskitari in Guðmundur Óli Pálmason na bobnih. Zasedba si je že desetletje nazaj ustvarila kultni status in od prvotnih metal korenin svojo glasbo popeljala v območje atmosferične ambientale, ki se podobno kot Sigur Ros giblje med nežnimi zvoki in udarnimi kitarskimi rifi.

Četverico na odru so spremljale občasno nasneti deli klaviatur, sicer pa velja, da jih je težko popredalčkati, dejstvo pa je, da je novi album Otta eden boljših izdelkov letošnje bere metalskih zasedb, če si seveda drznemo Sólstafir uvrstiti pod metal. Pravzaprav so še vse kaj več, saj njihova glasba ustvarja posebno vzdušje, nekateri jo primerjajo z meditacijo, drugi pa jo doživljajo kot glasbeni orgazem. Odziv na islandski kvartet je bil bučen, bobnar Óli pa nam je po nastopu zaupal, da ima pri vsem skupaj zagotovo nekaj zraven prav dejstvo, da so z Islandije, katere naravne lepote nam na prav romantičen in vrhunsko estetski način predstavljajo tudi v svojih videospotih. "Težko bi rekel, da ljudje ravno norijo na naših koncertih, še najbolje se nam zdi, če vidimo med njimi nekatere obraze z zaprtimi očmi, katerim se vidi, kako uživajo v naši glasbi in nastopu," je razmišljal Óli.

Solstafir na Metelkovi - 7

Sólstafir so konec avgusta izdali peti album Ótta, ki je bil odlično sprejet. (Foto: Miro Majcen)

Res je bilo opaziti marsikatero rahlo zibajočo silhueto, kajti glasba Sólstafir zagotovo popelje v nove višave, hkrati pa pooseblja neopisljivo lepoto, hrepenenje in ljubezen. Seveda pa obstaja možnost, da si jo vsak razlaga in podoživlja po svoje. Vrhunec večera je bil njihov največji hit Fjara (Obala) s prejšnjega albuma Svartir sandar (Črne sipine) in čeprav se je pevec Addi pošalil, da mu je na ulici nekdo plačal 10 tisočakov, da je ne zaigrajo, so jo privoščili slovenskim oboževalcem tudi tokrat. Za vse oboževalce Islandije, vsega nadzemeljskega, temačno-zloveščega in tudi nežno-spevnega. Sólstafir ustvarjajo težko opisljivo glasbeno lepoto, ki je kot nemirno morje, nežno v svoji spokojnosti, čez nekaj trenutkov pa že razburkano in butajoče ob skalovje ...

Solstafir na Metelkovi - 16

Vrhunec večera je bil njihov največji hit Fjara (Obala), za katerega so posneli tudi vrhunski estetski videospot. (Foto: Miro Majcen)

Utrinki v videu in fotogaleriji, oglejte pa si tudi videospota za pesmi Fjara in Lágnætti (Polnoč)!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1
bb5a 22.11.2014 21:10:39
Tale lagneti al kaj je že ta zadn komad kle za poslušat, pa nekam neverjetno spominja na male roke/ voda od siddharte in dan d ja:D Očitno so eni mal temle ideje kradl...
Več komentarjev