Umrl Johnny Hallyday, francoski Elvis: 'Tvoja duša je čisti rock'n'roll'

Največji francoski rock zvezdnik, 74-letni Johnny Hallyday, je umrl zaradi raka na pljučih. Glasbenik, ki je Franciji predstavil rock'n'roll, in prodal 100 milijonov plošč, je slovel po trdem delu in je bil skoraj nenehno na turnejah, hkrati pa je ohranjal tudi imidž divjega rock zvezdnika – rad se je divje zabaval, užival droge, pil, kadil, in bil poročen kar petkrat.

Johnny Hallyday

Johnny Hallyday s peto ženo Laeticio in pevko Celine Dion. (Foto: AP)

Največji francoski rock zvezdnik, 74-letni Johnny Hallyday, je umrl zaradi raka na pljučih. Pevec je prodal okoli 100 milijonov plošč in zaigral v številnih filmih.

"Johnny Hallyday nas je zapustil. Te besede pišem, a jim ne morem verjeti. Pa je vseeno res. Mojega moškega ni več z nami," je sporočila njegova žena Laeticia. "Nocoj nas je zapustil tako, kot je živel svoje življenje – pogumno in dostojanstveno," je dodala.

Takratni francoski predsednik Jacques Chirac ga je leta 1997 imenoval za kavalirja častne legije.

Johnny Hallyday

Johnny Hallyday je zaradi raka na pljučih umrl star 74 let. (Foto: AP)

Francozi so ga ljubkovalno imenovali "naš Johnny". Takratni francoski predsednik Jacques Chirac ga je leta 1997 imenoval za kavalirja častne legije

Na žalostno novico se je že odzval francoski predsednik Emmanuel Macron: "V vseh nas je majhen del Johnnyja. Preko več generacij se je zapisal v življenja francoskih ljudi. Očaral jih je z radodarnostjo, ki jo je izražal na svojih koncertih. Bili so tako epski in intimni."

Na njegovo smrt se je odzval tudi ameriški glasbenik Lenny Kravitz: "Zbogom, dragi Johnny. Tvoje prijateljstvo, prijaznost in podpora so zapisani v mojem srcu. Bila je čast te poznati in preživljati čas s tabo in tvojo prečudovito družino. Tvoja duša je čisti rock'n'roll. Počivaj v miru."

Poklonila se mu je tudi Celine Dion, ki ga je označila za "legendo zabavne industrije". "Zelo sem žalostna ob novici o njegovi smrti. Bil je velikan zabavne industrije … resnična ikona! Moje misli gredo njegovi družini, njegovim ljubljenim in milijonom oboževalcev, ki so ga oboževali več desetletij. Zelo ga bomo pogrešali, ampak nikdar pozabili," je zapisala.

Johnny Hallyday

Bil je pravi rockerski upornik, ki je Franciji predstavil rock'n'roll. (Foto: AP)

Pod vplivom Elvisa Presleyja je prelomil s francosko tradicijo šansonov in začel ustvarjati francoski rock’n’roll. "Rock’n’roll je predstavil Franciji. Neverjetne je, radi ga imajo ljudje vseh starosti," je nekoč dejal novinar Philippe Le Corre. Številni oboževalci mu zato nadeli tudi vzdevek "francoski Elvis".

Kljub izjemnemu uspehu doma, nikdar ni zares prodrl na angleško govoreči trg. Časnik USA Today ga je nekoč opisal kot "največjega rock zvezdnika, za katerega niste nikdar slišali".

Slovel je po svojem trdem delu in skoraj nenehnim turnejam, prav tako pa je ohranjal tudi imidž divjega rock zvezdnika – rad se je divje zabaval, užival droge, pil, kadil, in bil poročen kar petkrat.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 2
Luther 06.12.2017 08:41:44
Eden največjih rokerjev. Delal je muziko in stvari, ki so nas vzpodbujale. Zaradi njega in njegove žene /Sylvie Vartan) sem kupil motor in se podal na Route 66. Legenda RIP
Več komentarjev