VIDEO: 'Časi niso zelo romantični in tudi glasba ne more biti'

S tem besedami je skladatelj Jure Robežnik, ki bo konec avgusta dopolnil 80 let, opisal razliko med nekdanjimi in sedanjimi popevkami. Glasbeniku so se ob tem jubileju s svežimi priredbami in interpretacijami njegovih pesmi poklonili mladi izvajalci in Elda Viler.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Za nami je že 14. večer šansonov in popevk La vie en rose. Ta je bil letos posvečen 80-letnici izvrstnega skladatelja Jureta Robežnika, ki je zaslužen za nastanek številnih zimzelenih uspešnic, kot so Orion, Lastovka, Na vrhu Nebotičnika, Pegasto dekle, Mlade oči, Ti si moja ljubezen …

Tomi Meglič

Tomi Meglič pravi, da je Robežnik napisal toliko izjemnih melodij, da se za vsak trenutek najde kakšna primerna. (Foto: 24ur.com)

Enajst njegovih skladb – Vrtiljak, Maja z biseri, Uspavanka za dnevno rabo, JA, Mali plakat, Pegasto dekle, Mlade oči, Dnevi srečni, dnevi žalostni, Lastovka, Na pragu let in Orion – so v svežih priredbah in interpretacijah predstavili izvajalci generacije, ki večinoma v zlatih letih popevke sploh še niso bili rojeni: skupina Manouche, Gal Gjurin (ki je Majo z biseri odigral na violončelo, pri tem pa ga je na vibrafonu spremljal Vid Jamnik, maturant, ki je bil nedavno sprejet na priznano Berklee College of Music v Bostonu, ZDA), Jadranka Juras, Azra Alibegić, Laura Zafred, 6pack Čukur (skladbo Pegasto dekle je odrapal, pevski del pa prepustil Andražu Hribarju), Severa Gjurin, skupina Čedahuči (ki je vskočila namesto bolne Mie Žnidarič), Tomi Meglič, Elda Viler in Nuška Drašček Rojko.

Azra Alibegić

Azri Alibegić je najbolj všeč Robežnikova pesem Lastovka, saj ima po njenih besedah dušo, ki ji zelo ustreza. (Foto: 24ur.com)

Za glasbeno spremljavo je skrbel Café teater band v sestavi izjemnih glasbenikov: Primoža Grašiča, Aleša Avblja in Marka Juvana pod vodstvom pianista, skladatelja in aranžerja Jake Puciharja.

La vie en rose - 1

Občinstvo je uro in pol uživalo v sprehodu čez (prearanžirana) zlata leta slovenske popevke. (Foto: 24ur.com)

Gostitelja večera Vita Mavrič in Jure Ivanušič sta občinstvo zabavala s humornimi, a tudi poučnimi vložki in anekdotami iz časa zlatih let slovenske popevke in življenja ter dela Jureta Robežnika, vsak od njiju pa je tudi zapel eno od slavljenčevih pesmi – Vita svojo najljubšo Človek, ki ga ni (ki je zanjo eden najbolj pretresljivih in iskrenih uglasbenih ter napisanih šansonov), Jure pa Balado o Blažu in Štefu. Iz arhiva RTV Slovenija pa se je v živo javil tudi politični satirik Boris Kobal, ki je dodobra nasmejal polno dvorano kulturnega hrama.

Jure Robežnik

Jure Robežnik je zaslužen za nastanek številnih zimzelenih uspešnic, kot so Orion, Lastovka, Na vrhu Nebotičnika, Pegasto dekle, Mlade oči, Ti si moja ljubezen … (Foto: 24ur.com)

Ob koncu koncerta je poleg vseh nastopajočih na oder prišel tudi Jure Robežnik in zasluženo požel stoječe ovacije občinstva. Kot nam je zaupal, je bil zanj to zelo lep večer, obenem pa tudi presenetljiv, saj ni vnaprej vedel, kaj se bo dogajalo, zato je vse opazoval še s toliko večjim zanimanjem. "Bile so lepe, čisto sveže in drugačne interpretacije, kot smo si jih zamišljali v času nastanka, a ravno to je fino," nam je dejal Robežnik, ki je imel že pri 16 letih svoj "jazz kvartet", ob zaposlitvi na RTV pa je za nalogo dobil, da mora ustvariti slovensko zabavno glasbo, in to mu je več kot uspelo. Še vedno pa spremlja tudi aktualno glasbeno ustvarjanje. "Danes so drugi časi in je tudi glasba drugačna. Časi niso zelo romantični in tudi glasba ne more biti," pravi legendarni skladatelj, na naše vprašanje, katera je njegova najljubša pesem, pa je odgovoril: "Ne vem, veste, to je tako, kot bi mamo, ki ima deset otrok, vprašali, kateri je njen najljubši. Vam ne bo znala odgovoriti."

Elda Viler

Eldi Viler je žal, da se danes posluša preveč tujih pesmi, saj se ji zdi slovenščina zelo lep in dragocen jezik. (Foto: 24ur.com)

Tudi legendarna pevka Elda Viler se je zelo težko odločila za eno samo. "Meni so vse ljube. Zame je Robežnik že leta 1968 za nastop v Opatiji napisal Na deževen dan, tekst je delo Elze Budau, poleg tega pa še Ko svet je bil mlad, Otoki, Lastovka ... Ena je lepša od drugih. Ne vem, bi se zamerila kateri od njih, če bi le eno izpostavila," nam je dejala Vilerjeva, ob tem pa poudarila, da morajo mladi spoznati to našo glasbo iz časa zlate dobe slovenske popevke, saj gre za prečudovita besedila. "To so uglasbene poezije. Morajo jo začeti peti. Ni potrebno, da točno imitirajo pevce, kot so to nekateri počeli, naj najdejo svoj zmogljivi obstoj. Žal mi je, da se danes posluša preveč tujih pesmi, da hočejo ukiniti slovenske pesmi. Boriti se je treba z vsemi močmi in silami, ker je slovenščina preveč lep in preveč dragocen jezik, poleg tega pa je najbogatejši v izrazih."

Vita Mavrič

Za Vito Mavrič je najljubša Robežnikova pesem Človek, ki ga ni, zelo všeč pa so ji tudi Orion, Vrtiljak in Lastovka. (Foto: 24ur.com)

Alfa in omega celotnega projekta La vie en rose Vita Mavrič nam je dejala, da je bil poklon Juretu Robežniku po Mojmirju Sepetu in Bojanu Adamiču ob njunih obletnicah edino logičen, saj je bil neizogiben člen tega ciklusa. "Gre za zgodovino glasbe, ki se je vsi spominjamo in kateri se je treba zahvaliti. Slovenci imamo namreč to slabo navado, da pozabljamo na preteklost. A brez preteklosti ni prihodnosti in nedvomno je, da je Jure Robežnik popolnoma zaslužen za letošnji poklon. Oder sem tudi tokrat namenila mladim, saj jim na ta način želim odpreti prostor. Želela sem tudi, da stare velike uspešnice dobijo nova oblačila, saj z reprodukcijo nikoli ne presežeš originala," nam je povedala Vita. Zaupala pa nam je tudi, da so bile priprave na dogodek letos še posebno težavne, saj je slavljenec zelo redkobeseden. "Poleg tega, da sem se morala zakopati v arhive, raziskovati, najti pesmi, narediti repertoar in ga sestaviti v neko zgodbo, je bilo raziskovanje njegovega življenja prava muka. Tudi prijatelji, kot je Mojzes, so utihnili, tako da sem prišla do zelo malo anekdot. Najbolj srčkana se mi zdi ta, ko je Elzi Budau, potem ko je napisala tekst za pesem Zimzelen in Šepet poletnih kapelj, pri skladbi Pegasto dekle poskušal na vljuden način reči, naj ne bo tako zelo vznesena in ji je dejal: 'Melodijo si slišala. Lepo te prosim, ko boš pisala to pesem, nobene solate, nobene trave in nobenih dreves, če se le da.' Jure je bil skrivnosten za časa svoje kariere in takšen ostaja tudi danes. Mislim, da njega najbolj zanima glasba, nikoli ni bil zelo v ospredju kot osebnost, to mu ni bilo v prvem planu."

Več v videoprispevku!

Jadranka Juras

Pri Jadranki Juras je Jure Robežnik še posebno lepo zapisan, saj je bil član strokovne komisije, ki ji je prisodila zmago ob njenem prvem solo nastopu na Slovenski popevki leta 2002 (pela je skladbo Tisoč Roka Goloba). (Foto: 24ur.com)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev