VIDEO: Darilo za vse ženske v obliki pesmi

Skupina Big Band Hrošči se je odločila, da za letošnji praznik žensk vsem predstavnicam nežnejšega spola v sodelovanju z JK Soulom podari nekaj izjemnega. Pesem, ki sporoča "jaz sem ženska".

Gre za zadnji projekt Big Banda Hrošči, ki je nastal v sodelovanju z elektronskim glasbenikom JK Soul in je pripravljen za mednarodno tržišče. Pesem Why Does it Feel Right? je swing fuzija jazza, hip hopa in dubstepa, pri njej pa sta glasova posodili dve izjemni pevki Maja Tripar in Alva Reček - Beology.

Why Does it Feel Right?

Ko je leta 1936 Kansas Joe McCoy svet obogatil z melodijo Why don’t you do right, si verjetno ni predstavljal, da jo bo poneslo na prestol najbolj vplivnih in navdihujočih jazz standardov. Tudi JK Soulu in Big Band Hrošči (The Bug Orchestra) pod vodstvom Denisa Beganovića - Kaykay skladba predstavlja navdih, ki je združil nikoli slišano in nikoli videno v glasbeni presežek.

Swing-hip hop verzija z dubstep primesmi je kot novost v glasbenem svetu ustvarila pomen, ki je glede na doseženi rezultat izključujoč s pomenom naslova skladbe Why don't you do right. Rodilo se je namreč nekaj, kar je zelo prav.

Big Band Hrošči

Big Band Hrošči (Foto: Arhiv izvajalca)

Big Band Hrošči – The Bug Orchestra

So glasbena zasedba iz slovenske Istre, ki deluje že deveto leto. Njeni začetki segajo v poletje 2003, ko je manjša skupina glasbenih navdušencev v želji po ustvarjanju nekoliko drugačne glasbe začela preigravati razne jazz standarde. Od takrat se je zasedba počasi širila in kmalu se ji je kot mentor in pozneje tudi kot dirigent priključil Karl Glavina, ki je big band vodil šest let.

Maja Tripar

Maja Tripar (Foto: Arhiv izvajalca)

Člani Big Banda Hrošči vsako leto prvi vikend v juliju uspešno organizirajo festival bigbandovske glasbe MareziJazz, ki je največji tovrstni glasbeni dogodek pri nas in v Srednji Evropi. Število nastopajočih skupin se je od začetkov do danes potrojilo, prav tako MareziJazz vsako leto obišče več poslušalcev. Leta 2012 jih je bilo že več kot 5000. Dvodnevno koncertno dogajanje vsakič dopolnjujejo različne novosti – zadnjih nekaj let je dogodek možno spremljati v neposrednem prenosu preko spleta, v lanskem letu pa je bil vzporedno prvič organiziran tudi jazz seminar Zgrabi zvok, na katerem kot mentorji sodelujejo mednarodno priznani slovenski glasbeniki.

Oktobra 2011 se je v Big Bandu Hrošči zgodila velika prelomnica. Vodenje skupine je takrat prevzel Denis Beganović - Kiki (KayKay), glasbenik, skladatelj, multi instrumentalist, aranžer in glasbeni producent, prisoten in prepoznaven na mednarodnem področju. Sodeloval je z različnimi slovenskimi glasbeniki in skupinami, kot so: Magnifico, Neisha, Planet Groove, Areia, Ali-En, Fool Cool Jazz Orchestra. S temi skupinami je tudi ustvaril kar nekaj glasbenih uspešnic.

Big Band Hrošči je z novim dirigentom in svežim zagonom odprl novo poglavje. Začeli so ustvarjati avtorsko glasbo. Konec 2012 pa je kot stalni zunanji član benda vstopil še glasbeni producent Jernej Križman - JK Soul in v jazzovske ritme Hroščev vdihnil še nekaj moderne elektronike. Pesem Why Does It Feel Right je prvi plod te glasbene fuzije.

KayKay in JK Soul

KayKay in JK Soul (Foto: Arhiv izvajalca)

JK Soul

Jernej Križman, glasbeno znan kot JK Soul, je trenutno verjetno najbolj znani neznani glasbeni producent v Sloveniji in drugod. Njegove pesmi je mogoče slišati v tujih reklamah, v raznih filmih, nanizankah in ob marsikateri stilski prireditvi.

Verjetno si boste letos ogledali dokumentarni film o najbolj odštekanem stilistu na svetu, saj oblači Lady Gaga … v podlagi bo pesem od JK Soul. Morda ste gledali Jonasovo nanizanko Prepisani, tudi tam je pesem, ki jo je ustvaril JK Soul. Ste bili na kakšni modni reviji in vam ena pesem iz podlage ni šla iz glave, čeprav je prej niste slišali? Verjetno je bila ravno od JK Soula. Teh primerov je kar nekaj, saj je JK Soul v zadnjih letih glasbeno ekstremno ploden. Lahko bi ga primerjali s Princem v svojem najbolj ustvarjalnem obdobju. Seveda ne pride vse v javnost, ampak kar ugleda splet, je vedno izjemno poslušljivo.

JK Soul se je zadnja leta v stroki utrdil kot en najdejavnejših in najbolj kakovostnih beatmakerjev hiphoperskih podlag v Sloveniji. Njegova zgodba pa sega dlje v preteklost. V najstniških letih (zdaj jih ima 29) je delal na radiu, vrtel house glasbo in jo tudi ustvarjal. Zatem se je odločil, da bo praskal po ploščah in je postal strokovnjak v umetnosti "scratchanja" ter vsemu, kar je bilo povezano z gramofoni. Tega znanja v prehodu na druge glasbene svetove ni opustil – na svojih nastopih še danes odlično uporablja "scratcherske pristope", ko ti pašejo v sete. Na ta način v svoje digitalne koncerte doda tisti nekoliko nostalgični občutek, ki ga pri modernih didžejih nadvse pogrešamo.

Big Band Hrošči

(Foto: Arhiv izvajalca)

Med obdobjem "scratchanja" in hiphoperske produkcije je v Portorožu oz. Luciji soustvaril lokalno beatmakersko oz. hiphopersko sceno, ki je takrat s pomočjo semplov iz "cinematičnega soula" razširjala prepoznavni "zvok Obale". To se je dogajalo pred petimi leti in del te scene je bil tudi Gramatik, ki je trenutno manjša velezvezda na drugi strani luže, sicer v nekoliko bolj komercialnih postdubstep ritmih.

V zadnjih treh letih je JK Soul izdal tri albume in več samostojnih singlov, ki so v nekaterih primerih bili uporabljeni kot sempli za nove pesmi, nekaj pa jih je celo podaril oboževalcem kot brezplačen prenos. Večina albumov ni videla Slovenije, saj je vedno sodeloval s tujimi menedžerji in založniki, ki so njegova dela promovirali predvsem v zahodnem svetu.

Izjema je lanski album, ki ga je ustvaril za mariborskega hip hop pevca Emkeja. Če sodimo po turneji, ki je sledila albumu, je bil ta zelo uspešen, saj so bili nastopi večinoma razprodani. O prodaji albuma ne moremo govoriti, saj se je Emkej odločil, da ga podari vsem svojim občudovalcem v obliki brezplačnega prenosa.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
 
34Schwantz 09.03.2013 22:04:57
Zgleda ,kot da je to res napisal sam Jernej. Imel sem ga čast spoznat že pred leti in če poslušate njega samga se vam bo zdel ,k da je pred vami največji Dj v zgodovini. Resnica pa je , da je JK Soul podpovprečen dj pa tudi njegova produkcija je precej površna . Opazi se pomanjkanje glasbene izobrazbe torej beseda glasbenik v njegovem primeru ni prava. Prej glasbeni navdušenec. Morm rečt ,da ta song ni tok slb, sam ziher niso to Jernejeve zasluge k razn dva skretcha pa mau bita ni nč druzga opazt. Prej si zasluž pevka kako pohvalo zato mi gre mau na K ,da se on skoz neki šlepa prek drugh..lohka je sam veseu ,da ga je Gramatik vzel s sabo v NY . Kar me pa resnično razkur je pa ,da napiše Gramatik manjša velezvezda..kar se mi zdi absurd saj je Gramatik trenutno TOP čez lužo. Da o primerjavah s Prince-om ne zgublam besed. To, pa da je na obali on fural sceno se mi zdi pa več kot le smešno..Calm down mudel
samo za 10.03.2013 22:07:21
Pozdravljen Veleumnež. S svojim komentarjem si sam naredil veliko uslugo JK Soulu. Izpadel si tipičen slovenc, ki se ne more skrit pred foušijo in ne privošči nobenemu nič dobrega ter s svojim komentiranjem in blatenjem popolnoma zgubil kredibilnost. Komad je top! če je všečen je pa subjektivno, stvar okusa posameznika. Kar drži je pa to, da je nekaj povsem novega, drugačnega, svežega... Hkrati pa te vabim, da nam vsem pokažeš kakšen svoj izdelek, da vidimo koliko si pa ti vsemogočni veletalentirani glasbeni kritik doprinesel k slovenski glasbeni sceni.
Več komentarjev