VIDEO: Ice-T: od rapa, prek metala z Body Count do vlog policajev in resničnostnega šova s Coco

Ice-T je prehodil pot od sirote, ki je izgubila oba starša, prek mladostniško-kriminalnih let, dokler ga ni rešila glasba. Postal je O.G., originalni gangster, rap pionir, nato je "moril policaje" z Body Count, nazadnje pa pristal v filmskih in TV-vlogah policajev, da resničnostnega šova z ženo Coco niti ne omenjamo ...

Body Count feat. Ice-T (2015)

Body Count so po slabem desetletju izdali peti album Manslaughter in dokazali, da so daleč od tega, da bi bili za odpis, saj ostajajo glasni, udarni in jezni. (Foto: Izvajalec)

Le malokdo ve, da je pravo ime raperja Ice-T-ja Tracy Lauren Marrow in da je februarja dopolnil že 57 let. Rodil se je v Newarku, v New Jerseyju, leta 1958 in bil eden rap pionirjev. Otroštvo sta mu zaznamovali predvsem smrti matere in očeta, nato pa je bil po selitvi v Los Angeles povezan tudi z ulično tolpo Crips, katere člani so obiskovali srednjo šolo Crenshaw. Njegovo ime izvira iz dejstva, da je bral dela Iceberga Slima, pri 17 letih pa se je odločil, da gre za štiri leta v vojsko, saj kljub podpori ki jo je prejemal po smrti očeta in preprodaji marihuane in ukradenih avtoradiev, ni mogel vzdrževati svojega dekleta in hčerke.

V vojski se je prvič srečal tudi s hip hop glasbo kot je bila npr. zasedba Sugar Hill Gang in pesem Rapper's Delight, pred tem je sicer bolj poslušal heavy metal, za krajši čas je postal celo zvodnik, nato pa so ga predčasno odpustili iz vojske in je na Havajih kupil DJ ,zvočnike in dva gramofona ter začel kariero kot DJ, pod imenom Ice-T, kajpak po zgledu Iceberga Slima.

Body Count (90-ta)

Originalna postava Body Count v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. (Foto: Izvajalec)

Leta 1982 je posnel prvi singel Cold Wind Madness, poznan tudi kot The Coldest Rap, ki je postal "undergound" hit. Leta 1986 je izšla prva njegova gangsta rap pesem 6 in the Mornin', s katero je dosegel preboj in naslednje leto izdal prvenec Rhyme Pays. Sledili so albumi Power (1988), The Iceberg/Freedom of Speech... Just Watch What You Say! (1989), nato pa leta 1991 O.G. Original Gangster, ki je za mnoge utemeljil zvrst gangsta rapa, na katerem je tudi pesem Body Count. To je potem nastala tudi skupina z enakim imenom, in sicer kot heavy oz. thrash metal zasedba, očitno pod vplivom glasbe, ki jo je Ice-T poslušal v mladosti. Album Body Count je izšel leta 1992, razpvitost, predvsem po ZDA in tudi drugod, pa so dosegli s pesmijo Cop Killer, v kateri so opisali, kako se kriminalec maščuje rasističnim in nasilnim policajem, ki jo na koncu zaradi cenzure ni bilo na albumu, kot tudi ne napisa na naslovnici albuma. Pesem je vznemirila tako predvsem policiste, ameriške politike in tudi Nacionalno orožarsko združenje, ki so trdili, da pesem ni primerna in nasilno hujskaška, čeprav se je Ice-T zagovarjal, da lahko "Schwarzenegger postreli na ducate policajev v Terminatorju ali da belci zažigajo križe, črnci pa ne smejo narediti pesmi o morilcu policajev".

Body Count (1992), Cop Killer

Prvotna originalna naslovnica prvenca, ki so jo cenzurirali in nato namesto napisa Cop Killer (morilec policajev) zamenjali z Body Count. (Foto: Izvajalec)

Sledil je razhod z založbo Sire/Warner Bros., za Priority Records pa je potem izdal albume Home Invasion (1993), VI - Return of the Real ter The Seventh Deadly Sin (1999), šele leta 2006 pa je izdal svoj (zaenkrat) zadnji album Gangsta Rap, ki je bolj kot po glasbi poznan po naslovnici, na kateri raper na postelji leži gol v družbi bujne žene Coco.

Ice-T pa je že leta 1991, ko je dobil prve filmske ponudbe, zastrigel z ušesi in se preizkusil tudi na velikem platnu. A ne glede na njegove pesmi proti policajem (izstopa seveda Cop Killer), je v filmu New Jack Cit y (1991) zaigral ravno – policaja. Nato so sledili še filmi Ricochet (1991), z Ice Cubom sta zaigrala v Prehod prepovedan (1992), nato pa še v filmih kot so Who's The Man?, Surviving The Game, Tank Girl, Johnny Mnemonic in številnih drugih. Novejše generacije pa so si ga najbolj zapomnile v seriji Zakon in red: Enota za posebne primere, kjer spet igra moža v modrem.

Body Count feat. Ice-T - Manslaughter

Novo ploščo Manslaughter mnogi po kvaliteti postavljajo ob bok prvencu. (Foto: Izvajalec)

Zdi pa se, da je kljub temu, da je bil od nekdaj po duši gangster in predvsem raper, da je po svoje še najbolj ostal zvest metal tradiciji zasedbe Body Count, ki ji je zvest še danes. Zasedba je po mega uspešnem istoimenskem prvencu leta 1992 izdala albume Born Dead (1994), Violent Demise: The Last Days (1997), v novem tisočletju pa Murder 4 Hire (2006), lani pa najnovejšega Manslaughter (2014). Zasedbo Body Count je tekom let po svoje udarila tudi usoda, saj so že trije od petih originalnih članov pokojni. Kitarist D-Roc je umrl zaradi limfoma, bobnar Beatmaster V zaradi levkemije, basist Mooseman pa v "drive-by" streljanju. V današnji postavi so tako Ice-T, Ernie C, Ill Will, Vincent Price, Juan of the Dead in Sean E Sean.

Na novi album so uvrstili tudi pesem Institutionalized, ki so jo pospremili z duhovitim videospotom v katerem se v vidni vlogi pojavi tudi Iceova žena Coco, sicer pa gre za pesem kultne crossover thrash zasedbe Suicidal Tendencies. Na albumu je tudi pesem 99 Problems BC, ki jo je Ice-T že izdal na plošči Home Invasion, svojo verzijo je po njegovem zgledu leta 2004 naredil Jay-Z. Prvi singel z albuma je bila udarna Talk Shit, Get Shot, ki jo je pospremil primerno udaren videospot. Plošča je vrnitev k metal koreninam in pristopu "če ne maraš, ne poslušaj" oz. "ni važno, kaj te razkuri ali užali, če ne preneseš, nehaj govoriti vnemar in uživaj v vožnji". Mnogi so prepričani, da gre za njihov najboljši album ali vsaj v slogu prvenca, ki je zares izjemen. O tem, kako Body Count še vedno "eksplodirajo" na odru, pa bomo prvič po letu 1997 spet lahko preverili v prestolnici.

Da pa filmska oz. televizijska kariera Ice-T-ja poleg očitno popularnih vlog policajev in detektivov ni povsem brez "madežev", pa priča resničnostna serija Ice Loves Coco. Kar so bili The Osbournes za Ozzyja, je omenjeni resničnostni šov za Icea. V njem se je razkril njegov zakon s seks bombo Nicole "Coco" Austin, njeno obsedenostjo s čevlji, njegovo z videoigrami in seveda predvidljivimi in nepredvidljivimi dogodivščinami iz njunega življenja. Po treh sezonah so serijo ukinili, predvajali pa so je med letoma 2011 in 2013, par pa je menda v dogovorih za skupno pogovorno oddajo.

Prisluhnite nekaj najbolj znanim pesmim iz kariere zasedbe Body Count!

 

 

 

 

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 18
 
69moob 07.06.2015 08:51:51
Končno težko pričakovan koncert! Tanes se bo treslo v križankah hehee =) Moj najljubši "black metal" band =D
Več komentarjev