Želite imeti Cobainovo kitaro?

Čez par dni bi pokojna ikona grungea, Kurt Cobain, praznoval 50 let. Ob tej priložnosti bo na ekskluzivni dražbi prek eBaya naprodaj njegova kitara Hagstrom, delež izkupička od prodaje pa bo namenjen pomoči brezdomcem. Cobain je kitaro kupil dve leti pred smrtjo, nato pa jo je njegova vdova Courtney Love podarila skupnemu prijatelju.

20. februarja bo minilo 50 let od rojstva pokojne ikone grungea, frontmana skupine Nirvana Kurta Cobaina. Od danes bo na ekskluzivni dražbi prek eBaya naprodaj njegova kitara Hagstrom, model Blue Sparkle Deluxe. Ponudbe zanjo bodo zbirali do 26. februarja, delež od izkupička pa bo namenjen pomoči brezdomcem.

Kurt Cobain

Kurt Cobain bi bil star že 50 let. (Foto: AP)

Cobain je kitaro kupil leta 1992. Po tem, ko je dve leti kasneje, na vrhuncu kariere, naredil samomor, jo je njegova vdova Courtney Love podarila skupnemu prijatelju. Nedavno je dragocena kitara postala last Nathana Fasolda, zbiratelja iz Portlanda, ki je tudi lastnik trgovine s kitarami, za katerimi je posebna zgodba.

Fasold je povedal, da na kitaro, ki je bila nekoč last Cobaina, že dolgo ni nihče igral. O tem po njegovih besedah priča tudi za levičarja prilagojena postavitev strun. Priljubljeni glasbenik je kitaro igral z levico, obstajajo pa dvomi o tem, ali je bil tudi sicer levičar. Nekateri menijo, da je se je za igranje z levico odločil, da bi poudaril svoj nekonformizem.

"Ko primeš to kitaro, si lahko predstavljaš skladbe, ki bi jih Cobain nanjo lahko ustvaril. Gre za pravo relikvijo velike glasbene ikone," je dodal Fasold.

Cobain se je rodil februarja 1967 v Aberdeenu v zvezni državi Washington. Kot otrok je oboževal Beatle, kmalu pa je odkril tudi trši rock in skupine, kot so Led Zeppelin, Black Sabbath in Kiss. Že kot najstnik je spoznal Krista Novoselica, s katerim sta leta 1987 ustanovila skupino Nirvana.

Prvih nekaj let je v skupini igralo več bobnarjev, šele leta 1990 se je zasedbi pridružil še tretji nepogrešljivi člen legendarnega sestava Dave Grohl. Nirvana je v času delovanja izdala le tri studijske albume - Bleach (1989), Nevermind (1991) in In Utero (1993).

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
 
cagar 16.02.2017 09:38:04
Ne
Več komentarjev