'Večni' Tom Jones na oder še vedno dobi kakšen nedrček

S pesmijo It's Not Unusual je navduševal v Princu iz Bel Aira

Tom Jones velja za enega najpopularnejših britanskih pevcev vseh časov. Valežan z močnim glasom, ki je v karieri zaslužil preko 200 milijonov evrov, se lahko pohvali s številnimi zimzelenimi uspešnicami.

Fotogalerija (29)

 • Tom Jones - 1
 • Tom Jones - 2
 • Tom Jones - 4
 • Tom Jones - 3
 • Tom Jones - 6
 • Tom Jones - 5
 • Tom Jones - 8
 • Tom Jones - 9
 • Tom Jones - 2
 • Roger Moore in Tom Jones
 • Tom Jones - 16
 • Tom Jones - 6
 • Tom Jones - 4
 • Tom Jones - 5
 • Tom Jones - 3
 • Tom Jones - 7
 • Tom Jones - 10
 • Tom Jones - 11
 • Tom Jones - 13
 • Tom Jones - 15
 • Tom Jones
 • Tom Jones
 • Tom Jones - 1
 • Tom Jones - 12
 • Tom Jones - 14
 • Tom Jones - 17
 • Tom Jones - 7
 • Tom Jones - 8
 • Tom Jones - 9
Tom Jones - 10

V 45-letni karieri je ustvaril številne uspešnice kot so Delilah, Kiss, I'll never fall in love again, If I only knew, It's not unusual, She'S A Lady, All By Myself in Sex Bomb. (Foto: Reuters)

Jones ima za sabo res bogato življenje. Njegova kariera traja vse od sredine 60 let, preizkusil pa se je v številnih zvrsteh od popa, rocka, countryja, dancea, soula, gospela, R&B-ja in celo tehna. Njegov stil petja, ki ga odlikuje močan, robusten bariton iz dna grla, se je v letih le malo spremenil. Na odru je Jones vedno poskušal igrati na karto svoje možatosti - ni bilo važno, ali je nastopil v srajci z odpetimi gumbi ali v smokingu, vedno je izražal spolno privlačnost zaradi česar si je nabral številne ženske oboževalke, ki so mu na oder pogosto metale kose spodnjega perila. To se ni spremenilo skozi desetletja, mu je pa uspelo, da je z eksperimentiranjem z različnimi trendi vedno znova širil svojo bazo fanov.

Zaznamovan z disleksijo
Tom Jones se je rodil 7. junija leta 1940 v Južnem Walesu s pravim imenom Thomas John Woodward. Kot otrok je zelo rad je pel in je pogosto nastopal na družinskih srečanjih in porokah, bil pa je tudi član šolskega zbora. Ker je disleksik, ni maral učenja in športa, zato pa je s tolikšnim večjim žarom prepeval zimzelene hite. Ko je bil star 12 let, je zbolel za tuberkulozo, ki ga je za dve leti prikovala na posteljo. ''To je bil najtežji čas v mojem življenju,'' je nekoč o tem dejal Jones. V tem času je predvsem risal in poslušal glasbo velikih imen kot so Little Richard, Solomon Burke, Jackie Wilson, Brook Benton in Jerry Lee Lewis.

Tom Jones - What's New Pussycat

Profesionalno se je začel s petjem ukvarjati leta 1963, ko je s skupino Senators začel nastopati po južnovaležanskih klubih. Nadel si je tudi svoje prvo umetniško ime – Tommy Scott. Kasneje je večkrat povedal, da se ima za svoj močan glas zahvaliti prav svojemu začetnemu obdobju, saj v klubih ni bilo ozvočenja in je zato moral peti zelo naglas.

Tom Jones - 3

Okrog prijateljstva z Elvisem Presleyem kroži zanimiva anekdota. Skupina spremljevalnih pevk se je malo pred Jonesovim nastopom v Las Vegasu odločila, da jih ne bo na oder. Presley je takoj stopil ''v akcijo'' in poskrbel, da sta dve letali, na katerih so bile po tri pevke, iz dveh različnih koncev ZDA v igralniško meko pripeljali vseh šest vokalistk. Prišle so pravočasno in so lahko tisti večer nastopile ob Jonesu. (Foto: osebni arhiv)

Leta 1964 je s producentom Joejem Meekom posnel nekaj pesmi in jih ponudil založbam, kjer pa niso bili najbolj navdušeni nad mladim pevcem. Kasneje istega leta je bilo videti, da gredo stvari na bolje, saj je Scotta na nekem nastopu videl producent iz založbe Decca Peter Sullivan in ga predstavil glasbenemu menedžerju Philu Solomonu. Začela sta sodelovati, a vse skupaj se je hitro končalo, tako da se je pevec iz Londona preselil nazaj v Wales in še naprej pel po lokalnih klubih.

Od Tommyja Scotta do Toma Jonesa
Na enem izmed nastopov pa je pritegnil pozornost pevca Gordona Millsa, nekdanjega pevca zasedbe Viscounts, ki je ravno takrat začel delovati kot glasbeni menedžer. Podpisala sta pogodbo o sodelovanju, Mills pa je Scottu nadel tudi novo ime – Tom Jones. Zopet se je preselil v London, kmalu pa je prišlo do snemanja prvega singla Chills and Fever, zanimivo za prej omenjeno založbo Decco, ki je izšel leta 1964. Pesem se ni prebila na britanske glasbene lestvice, kar pa ne velja za naslednji singel It's Not Unusual, ki je nastal leto kasneje. Pesem se je na Otoku zavihtela na prvo mesto lestvic, čeprav je pri BBC-ju zanimivo sprva niso želeli predvajati, uspeh pa ni izostal tudi čez lužo, saj se je uvrstila med deset največjih aktualnih uspešnic. It's Not Unusual še vedno velja za enega največjih hitov Toma Jonesa, tistega leta pa mu je prinesel tudi prvega grammyja in sicer za najboljšega debitanta.

Tom Jones - 11

Jones v dolgoletni karieri sodeloval s številnimi glasbeniki, kot so Paula Anka, Elvis Presley, Van Morrison, Natalie Imbruglia, Mousse T in Robbie Williams. (Foto: Reuters)

Glasba s številnimi inštrumenti oziroma bogatim aranžmajem je skupaj z Jonesovim ''miganjem'' in seksi izgledom privabila tudi pozornost medijev, kar mu je prineslo veliko prepoznavnost. Takrat so nato hitro nastale še druge uspešnice kot so Once Upon a Time, Little Lonely One in With These Hands. Mills je svojemu varovancu priskrbel tudi glasbeno sodelovanje pri filmih. Pesmi What's New Pussycat? (junij 1965) in James Bondovem Thunderballu (december 1965) sta bili posneti kot filmska glasba.

Leta 1966 je Jonesova popularnost začela počasi usihati. Mills se je odločil, da je potrebno spremeniti imidž, zato je Jones začel nastopati v vlogi bolj resnega ''džezovskega pevca'', oblečenega v polikana oblačila. Ob tem je dvojica sklenila, da je potrebno pridobiti nov krog oboževalcev, zato se je pevec preizkusil v novem žanru, countryju. Posnela sta skladbi Green, Green Grass of Home ter Detroit City in strategija je delovala. Jones se je ponovno zavihtel na vrhove britanskih lestvic, podobno pa mu je uspelo tudi na ameriškem trgu.

Tom Jones - Delilah

Tom Jones - 6

Srečal se je tudi s pokojnim tenoristom Licianom Pavarottijem. (Foto: Reuters)

Ob koncu 60. let se je Jones odločil, da se preseli v ZDA, kjer je imel med leti 1969 in 1971 celo svojo lastno televizijsko oddajo, poimenovano This is Tom Jones (To je Tom Jones), s katero naj bi pevec pospravil v žep devet milijonov dolarjev. Šov je doživel velik uspeh in je odločilno pripomogel k temu, da se je Jones po koncu oddaje preselil v Las Vegas. V igralniški meki je precej manj snemal, čeprav iz tistega obdobja prihaja kar nekaj uspešnic kot so She's A Lady, Till in The Young New Mexican Puppeteer. Jones je sicer več nastopal v izbranih klubih kot je na primer Caesars Palace, kjer so mu navdušene oboževalke na oder metale celo ključe hotelskih sob. Leta 1975 je spoznal svojega velikega idola Elvisa Presleya, s katerim sta postala dobra prijatelja. Njuno druženje se je končalo šele s smrtjo ''Kralja'' dve leti kasneje.

Menedžerja pokopal rak
Od leta 1974 dalje sicer Jones živi luksuzni soseski Bel Air v Los Angelesu, kjer je kupil nekdanji dom Deana Martina (leta 2009 je izjavil, da načrtuje vrnitev v Veliko Britanijo, a zaenkrat se še vedno ni odločil za selitev v domovino).

Na začetku 80. let se je pevec ponovno usmeril v country in izdal nekaj albumov, ki so ponudili z nekaj hiti na ameriških lestvicah, za domovino pa niso bili dovolj zanimivi.

Leta 1986 je zaradi raka umrl njegov dolgoletni menedžer Gordon Mills, nadomestil pa ga je kar Jonesov sin Mark Woodward. Ta je očetu predlagal, da naj opusti county in se usmeri v moderne ritme.

Tom Jones - She's a Lady

Leta 1987 je Jones pristal na lestvicah s pesmijo A Boy From Nowhere, leto kasneje se je prvič predstavil s priredbo znanega hita Kiss glasbenika Princea, nastopal pa je oblečen v kričeča oblačila, bolj znana za plesišča elektronske glasbe. Za pesem so posneli tudi videospot, ki se je veliko vrtel na glasbenih televizijah in je Jonesu prinesel tudi nagrado MTV Video Movie Award za najboljši debitantski video. Singel je postal tako v Britaniji kot v ZDA velik hit, zaradi katerega se Jones podal tudi na uspešno koncertno turnejo. Kasneje se je zopet vrnil k nastopanju v izbranih, a manjših klubih.

Leta 1989 je valežanski pevec prejel posebno čast. Na hollywoodskem pločniku slavnih je dobil svojo zvezdo.

Duet s Carltonom Banksom
Leta 1992 je Jones nastopil na znamenitem glasbenem festivalu Glastonbury v Angliji, kjer je pel večinoma pred mlajšim občinstvom in požel veliko navdušenje. To ga je spodbudilo, da je leto kasneje posnel dva bolj plesno obarvana albuma, The Lead in How to Swing It, ki sta bila zgodba o uspehu, hiti pa so se vrteli tudi v nočnih klubih. Leta 1993 se je Jones pojavil kot gost v komični nanizanki Princ z Bel Aira, kjer je spoznal svojega velikega oboževalca Carltona Banksa, s katerim sta skupaj zapela pesem It's Not Unusual. Istega leta sta se njegov glas in animirana podoba pojavila tudi v Simpsonovih.

Leta 2002 je Jones izdal album Mr. Jones, ki ga je produciral Wyclef Jean, dve leti pa kasneje pa je s pianistomn Joolsom Hollandom posnel rock'n'roll album Tom Jones & Jools Holland. Leta 2005 se je ponovno odločil za sodelovanje z glasbenikom. Združil je moči z avstralskim pop pevcem Johnom Farnhamom, s katerim sta izdala album John Farnham & Tom Jones - Together In Concert.

Maja 2005, mesec dni pred njegovim 65 rojstnim dnevom, je Jones nastopil na Ynysangharad Parku v domačem Pontypriddu, kjer je nazadnje koncertiral leta 1964. Pozdravilo ga 20.000 navdušenih oboževalcev.

Tom Jones - 3

Jones je v svoji karieri prodal preko 100 milijonov plošč. Izdal 37 studijskih in štiri ''live'' albume. Poleg tega je izdal še 19 različnih kompilacij s svojimi največjimi uspešnicami. (Foto: Reuters)

Nagrade
Jones v svoji karieri prejel številne nagrade. Med drugim je prejel brita za najboljšega moškega izvajalca in brita za izjemni prispevek k glasbi, leta 2006 pa mu je britanska kraljica Elizabeta za isti razlog podelila viteški znak. ''Ko začneš delati v šovbiznisu in dobiš prvi hit, je to začetek nečesa,'' je dejal ob podelitvi nagrade v Buckinghamski palači. ''Ko čas mineva, postane vse skupaj samo še bolje. To je najboljša stvar, ki sem jo kdajkoli izkusil. Občutek je čudovit.'' Leta 2008 je bil sprejet v Hit Parade Hall of Fame, leto kasneje pa so mu pri madžarski reviji Periodika nadeli naziv najbolj seksi moškega na svetu.

Žena ga je pošteno premikastila
Leta 1957, star komaj 16 let, se je Jones poročil s svojo srednješolsko ljubeznijo Melindo Trenchard, saj sta pričakovala otroka. Melinda je že mesec dni po poroki povila sina Marka, da bi preživel svojo družino, pa se je Jones zaposlil v tovarni za izdelavo rokavic, kasneje pa je delal kot gradbeni delavec.

Vztrajnost na glasbeni poti se mu je poplačala, saj si je nato večino svojega življenja kruh služil z glasbo. Z glasbenimi uspehi in denarjem je prišla tudi slava – in ženske. Jones je še danes poročen s prvo ženo, čeprav jo je ''neštetokrat'' prevaral, zgodbe o nezvestobi pa so se ničkolikokrat pojavile tudi v rumenih medijih. Enkrat je zaradi nekega skoka čez plot Melindi povsem prekipelo in je Jonesa napadla kar s pestmi in nogami. Ta ni odgovoril nazaj, zato je bil kar pošteno potolčen. ''Pokasiral sem jih,'' je o tem pripetljaju kasneje povedal Jones, ki je imel razmerja s številnimi znanimi ženskami kot so Mary Wilson iz ženske zasedbe The Supremes, nekdanja miss sveta Marjorie Wallace in igralka Cassandra Peterson, ki naj bi z njim izgubila nedolžnost.

Roger Moore in Tom Jones

Legendarni ''Bondovec'' Roger Moore in Jones sta bila leta 1999 v Buckinghamski palači odlikovana s strani kraljice Elizabete. Prejela sta častni znak reda britanskega imperija. (Foto: Reuters)

Oktobra 1987 je imel med turnejo po Ameriki bežno razmerje z manekenko Katherine Berkery, ki je postala noseča in rodila fantka, a Jones ni priznal, da je oče. Primer se je znašel na sodišču, ki je odredilo test očetovstva, in izkazalo se je, da je Jones res oče. Ta očetovstva dolgo ni želel priznati – to je storil šele leta 2008.

Jones je svoj zadnji album z naslovom Praise & Blame izdal leta 2010, posnel pa ga je v studiu prijatelja Petra Gabriela. Album je postregel s štirimi singli in sicer Burning Hell, What Good Am I?, Did Trouble Me in Didn't It Rain. Eno pesem je posnel tudi letos – pri Baby, Please Make a Change je sodeloval z Hughom Lauriejem in Irmo Thomas.

Trenutno je na svetovni turneji. Pri nas se ne bo oglasil, bo pa nastopil v naši soseščini (Budimpešta, Zagreb).

Tom Jones - It's Not Unusual

Tom Jones - Till

Tom Jones - Kiss

Tom Jones - Sex Bomb

Tom Jones - Burning Hell

 

Tom Jones in Hugh Laurie - Baby Please Make a Change

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
Marijana Eržen 20.12.2011 20:52:10
legenda
Več komentarjev