Sinead je povsem na dnu: 'Tako zelo grozno je biti tako nor. Boleče'

Čeprav pevka Sinead O'Connor že več kot desetletje javno govori o svojem boju z depresijo in posttravmatsko stresno motnjo, je zadnje dni poskrbela za pravi preplah. Objavila je srce parajoč posnetek, v katerem je razkrila, da je popolnoma osamljena in ima samomorilska nagnjenja. Po kratki hospitalizaciji je kazalo, da ji gre bolje, a je sledil nov šok: v solzah je dejala, da ne more živeti sama, saj se boji, da bi se ubila, zato je poklicala rešilca.

Sinead OConnor

Sinead O'Connor leta 1989 - nasmejana mladenka, kakršno ima ob omembi njenega imena v glavi večina ljudi. (Foto: AP)

V času, ko glasbeni svet še vedno žaluje zaradi samomorov dobrih prijateljev Chrisa Cornella in Chesterja Benningtona, je to, da depresija ne izbira med žrtvami, in da tudi slavni z navidez popolnimi življenji in goro denarja niso imuni na njo, s pretresljivo čustveno izpovedjo potrdila tudi irska pevka Sinead O'Connor

Zvezdnica sicer že več kot desetletje odkrito govori o svojih duševnih težavah - bori se namreč z depresijo in posttravmatsko stresno motnjo, precej časa pa je zaradi napačne diagnoze jemala tudi zdravila za bipolarno motnjo - pa je zdaj razkrila, da je povsem na tleh. 

Nekdaj močna, samozavestna, samosvoja, divja ženska, ki je s pobrito glavo in angelskim glasom dotikala tistih skritih kotičkov duše in privabljala solze na oči, je zdaj popolnoma strta. Zadnje dni Facebooku javno deli srce parajoče posnetke in zapise svojega boja z duševno boleznijo, osamljenostjo, in boju za življenje. Njena sporočila pa kažejo zaskrbljujoče nihanje razpoloženja.

3. avgusta je objavila posnetek, v katerem je razkrila, da živi v poceni motelu v New Jerseyju jo prevevajo samomorilske misli, video pa je sicer po svojih besedah objavila, da bi opozorila na milijone ljudi, ki se borijo z duševnimi težavami, in da bi bili zaradi tega deležni več pomoči in manj stigme. Pevka je sicer že večkrat skušala narediti samomor. 

12-minutni video iz sobe v motelu, kjer živi sama, je naslovila »ena od milijonov« (One of Millions). "Duševnih bolezni, kakor drog, ne zanima, kdo si. Tudi stigem, ki jih prinašajo, ne zanima, kdo si. Kar naenkrat ljudje, ki bi te naj imeli radi in skrbeli zate, začnejo s tabo ravnati kot z drekom. To je kot lov na čarovnice," je dejala.

"Absolutno nikogar nimam v življenju, razen svojega zdravnika, psihiatra – najprijaznejši človek na svetu, ki pravi, da sem njegova junakinja – in to je še edino, kar me ohranja pri življenju. In to je patetično," je dejala. "Moje življenje se vrti samo okoli tega, da ne umrem, in to ni življenje. Ne bom umrla, ampak vseeno, to ni nobeno življenje," je dodala.

"Vsak dan se borim, borim, borim – tako kot milijoni drugih – da bi ostala živa, kar počnem, ker imam rada ljudi, ki so krivi za takšno moje stane. Ne ostajam živa zame," je dejala in v obupanih solzah dodala: "Če bi šlo samo zame, me ne bi bilo več, takoj bi se vrnila k mami".

"Zakaj smo sami? Ljudje, ki trpimo za duševnimi boleznimi, smo najbolj ranljivi ljudje na Zemlji. Morate skrbeti za nas. Nismo kot drugi," je še dejala v solzah.

Po objavi te pretresljive izpovedi je pred omenjeni motel prispelo mnogo njenih zaskrbljenih oboževalcev, da bi ji pomagali, a pevke ni bilo več tam - za nekaj dni so jo hospitalizirali. 

Čez en teden se je javila na Facebooku s povsem drugačnim sporočilom: "Zdaj spet jemljem zdravila proti depresiji in posttravmatski stresni motnji. Zdaj imam najboljšo ekipo zdravnikov kot kdajkoli. Danes sem se zbudila z nasmehom, brez razloga. Vsak dan sem bolj jaz, živa."

Objavila je tudi posnetek, kako je bil pretekli teden "najlepši teden v njenem življenju", saj je bila deležna toliko podpore in ljubezni oboževalcev in zvezdnikov.

Nato pa le osem ur kasneje nov šok. Povsem strta je sporočila, da mora nazaj v bolnišnico, ker ne more biti sama doma, ker bi lahko naenkrat pojedla vse tablete, ki so ji jih predpisali zdravniki.

S solzami v očeh je v zadnjem videu sporočilu samo sebe označila za "zmešano mrho". "Ok, spet sem popolnoma uničena. Moram nazaj v bolnišnico. Nočna mora. To je neznosno, neznosno, absolutno neznosno brez mojih otrok, mojih bližnjih. Ne morem živeti sama, ne 24 ur. Rešilec je na poti," je dejala. 

"Tako zelo grozno je biti tako nor. Boleče," je dejala v solzah. 

Sinead ima z različnimi nekdanjimi partnerji štiri otroke, 29-letnega Jakea, 21-letno Roisin, 21-letnega Sahna in 10-četnega Yesuho.

V začetku leta 2016 se je pevka preselila v ameriški Illinois, kjer je živela v veliki hiši prijatelja Matta Walkerja – ta je tam bival s svojo ženo in otroki. Sinead in Walker sta januarja 2016 v Chicagu skupaj nastopila v spomin Davidu Bowieju, to pa je bilo zadnjič, da je pevka stala na odru.

Maja lani se je od Walkerjevega doma odpeljala s kolesom in se ni vrnila. Potekala je velika policijska akcija, pevka pa je medtem na Facebooku objavila zmedeno sporočilo, zaradi katerega se je porajal strah, da se morda namerava ubiti. Našli so jo dan kasneje v bližnjem hotelu. Od takrat je bila v Kaliforniji, v ustanovi, kjer ji je pomagal terapevt, ki ga omenja tudi v zadnjih posnetkih.

Sinead OConnor v Križankah

Sinead je leta 2009 nastopila v ljubljanskih Križankah. (Foto: Miro Majcen)

Sinead je že pred desetletjem pogosto javno govorila o tem, da se že več let spopada z depresijo in posttravmatskim stresom. Leta 2007 je v oddaji Oprah Winfrey razkrila, da se bori s samomorilskimi mislimi in da jo preveva ogromen strah.

Leta 2015 je povzročila veliko zaskrbljenosti, ko je na Facebooku zapisala, da je v irskem hotelu vzela prevelik odmerek. Irska policija je kasneje sporočila, da jo je našla varno. Naslednji mesec je pevka sporočila, da so jo zadržali v psihiatrični ustanovi. A zdaj je očitno dosegla novo dno, saj tudi po lastnih besedah ne more več živeti brez nadzora in pomoči zdravnikov. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 37
FesterAdams 17.08.2017 15:10:45
Tota ni nikoli čisto dihtala...
Več komentarjev