Tuja scena

Svet slavnih v letu 2005

Ljubljana, 28. 12. 2005 21.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 23 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
0

Angelina je ukradla Brada, Melanii je padla sekira v med, Jacko je nedolžen, Tina Maze se je razgalila, Britney Spears je rodila, Elton John pa je dobil moža.

Zvezdniški drobiž v letu 2005:

Januarja se je začelo šušljati, da najbolj seksi igralka na svetu Angelina Jolie išče novega ljubimca. In čeprav se je ves čas namigovalo, da je to Brad Pitt, njen soigralec iz filma Gospod in gospa Smith, sta zvezdnika romanco vztrajno zanikala. Sta pa vseeno ves čas tičala skupaj ...

Brad Pitt in Angelina Jolie - novi sanjski par
Brad Pitt in Angelina Jolie - novi sanjski par FOTO: Reuters

Obenem so se pojavile pri "hollywoodskem zlatem paru" Bradu Pittu in Jennifer Aniston pojavile zakonske težave. Najprej sta naznanila, da se "razhajata, vendar bosta še naprej ostala dobra prijatelja".

Par je sicer skušal rešiti, kar se je rešiti dalo, z zakonskim svetovanjem, a ni šlo. Uradno sta se razvezala poleti. Angelino, ki je po mnenju nekaterih razdiralka zakonov, so konec marca po izboru moške revije FHM proglasili za najbolj seksi žensko na svetu v letu 2005, Brad pa se je slekel v reklamne namene. Tako sta Angelina in Brad počasi postala najbolj zanimiv par med zvezdniško srenjo.

Jennifer Aniston in Brad Pitt - bivši "zlati" hollywoodski par
Jennifer Aniston in Brad Pitt - bivši "zlati" hollywoodski par FOTO: Reuters

Ločitev Brada in Jennifer je potekala v tajnosti in brez velikega pompa. Svet so kmalu obrožile fotografije Brada in Angeline v družinskem krogu s kupom otrok. A zopet le za potrebe neke revije. Kot zanimivost velja omeniti, da sta bili tudi njuni lutki v londonskem muzeju Madame Tussauds postavljeni skupaj. Angelina je v začetku julija posvojila še drugega otroka - siroto iz Etiopije. Brad pa je na prošnjo Jen prepustil njun sanjsko urejeni hollywoodski dvorec, ki ga je nato zvita Jen drago prodala. Obenem pa je Bradu vrnila z domnevno romanco s soigralcem Matthewom Vaughnom. Vsakemu svoje.

Sanjska poroka lepe Melanie

Donald Trump s soprogo Melanio Knauss
Donald Trump s soprogo Melanio Knauss FOTO: Reuters

Konec januarja sta se na Floridi poročila ameriški nepremičninski mogotec in zvezdnik resničnostnega šova Vajenec Donald Trump ter manekenka slovenskega rodu Melania Knauss. Dogodek je minil predvsem v sijaju vrhunskega kiča in zvezdniških imen.

Trump se je med drugim, v imenu posla seveda, kljub zagotovo najslabši pričeski med superbogataši, odločil da bo lansiral linijo izdelkov za nego las. Obenem pa je doživel prodajni fiasko, saj lutke z njegovo podobo ljudem niso bile všeč. Zato so se v velikih kupih kopičile v trgovinah.

Kasneje so se na spletu pojavile fotografije gole Melanie, konec septembra pa sta zakonca Trump oznanila, da pričakujeta naraščaj.

70 let od rojstva Elvisa

Minilo je 70 let odkar se je v majhni hiši z dvema sobama v ameriškem Tupelu rodil kralj rock'n'rolla Elvis Presley. Znana srbska pevka Lepa Brena in njen mož Slobodan Živojinović sta za las ušla smrti v Južni Aziji. V Liverpoolu so zaprli dom za zapuščene otroke Strawberry Fields, o katerem je John Lennon napisal znamenito pesem Strawberry Fields Forever. Hrvaška pevka Severina pa je zanikala govorice, da ima ljubezensko razmerje z Goranom Bregovićem. Madonna in njen mož Guy Ritchie sta si ponovno obljubila večno zvestobo. Številni zvezdniki pa so na veliko darovali denar za žrtve katastrofe po uničujočih cunamijih v Aziji. Eden najbolj darežljivih je bi zagotovo Michael Schumacher, ki je podaril 10 milijonov evrov.

Michael Jackson oproščen

Michaelu Jacksonu so pol leta sodili ...
Michaelu Jacksonu so pol leta sodili ... FOTO: Reuters

Zadnjega januarja se je začelo tudi eno najbolj razvpitih sojenj v svetovni zvezdniški zgodovini. To je bil sodni proces proti pop pevcu Michaelu Jacksonu, ki so ga obtožili spolne zlorabe mladoletnika.

Proces so večkrat preložili, saj je Michael zbolel za gripo, bolel ga je hrbet, očitali so mu, da ima slabo lasuljo, da je sociopat in podobno. Tožilec je celo trdil, da je mladoletnika, ki naj bi ga zapeljeval in zlorabil, napil, hkrati pa naj bi ga silil k ogledu pornografskega materiala. Obramba je mater žrtve obtoževala, da si želi le denarja.

V pol leta trajajočem procesu so pričali številni nasprotniki in zagovorniki nekdanjega kralja popa. 13. junija pa so prebrali razsodbo in porota je Jackota spoznala za nedolžnega v vseh točkah obtožnice.

... in ga na koncu spoznali za nedolžnega
... in ga na koncu spoznali za nedolžnega FOTO: Reuters

Michael se je kmalu po oprostitvi preselil v Arabski Bahrain, kjer si je pridobival moči in se pripravljal na oživitev svoje kariere. Ponujali so mu milijone, če bi privolil v intervju ali celo zaigral v resničnostnem šovu, a se to ni zgodilo.

Ema, Omar in Stop

Februarja je na Emi 2005 zmagala skladba Stop v izvedbi Omarja Naberja. Ta je Slovenijo konec maja zastopal tudi v Kijevu, kjer je potekalo jubilejno, 50. tekmovanje za pesem Evrovizije. Zmagala je Helena Paparizou s pesmijo My Number One.

Omar Naber nas je zastopal na Evroviziji v Kijevu
Omar Naber nas je zastopal na Evroviziji v Kijevu FOTO: Reuters

Veliki zmagovalec 47. podelitve grammyjev je bil pokojni Ray Charles, ki je osvojil kar osem glasbenih nagrad v glavnih kategorijah. Štiri nagrade je prejela Alicia Keys, tri pa raper Kanye West.

Razvajena Paris išče pozornost

Paris Hilton
Paris Hilton FOTO: Reuters

Paris Hilton se je skoraj znašla na sodišču, ker je v nekem kiosku v jezi ukradla svoj vroči video. Nato je neuspešno na svojo rojstnodnevno zabavo vabila britanskega princa Harryja, ki pa je povabilo zavrnil, saj se je bal novega škandala.

Paris je nato postala žrtev hekerjev, ki so se spravili nad njen mobilni telefon in njegovo vsebino, polno razgaljenih fotografij in telefonskih številk zvezdnikov objavili na spletu. Oboževalci so veselo klicarili svoje idole, oni pa so pihali od jeze in se jezili na Paris.

In čeprav je bil Tinkerbell - njen priljubljeni pes namreč - dolgo časa pri njej na prvem mestu (zanj je oblikovala celo kolekcijo pasjega nakita), ga je kmalu zamenjala za bogatega Grka Parisa Lastisa. Z njim se je celo zaročila, a zaroka ni trajala več kot pet mesecev. Poslovila se je tudi od svojega psička, za katerega so pri društvu za etično obravnavanje živali PETA zlobno namigovali, da je kot ljubiteljica krzna iz njega dala narediti nov plašč.

Razgaljena Tina Maze

Sanjska ženska Miša je eno košarico podelila, drugo pa dobila. In domov odšla sama.
Sanjska ženska Miša je eno košarico podelila, drugo pa dobila. In domov odšla sama. FOTO: POP TV

Sredi februarja je izbruhnila tudi mini afera z golimi fotografijami, na katerih naj bi bila naša najboljša smučarka Tina Maze. Lepotička belih strmin je avtentičnost fotografij zanikala, njena priljubljenost pa je zaradi medijskega pompa strmo narasla.

Novi sinček pri Beckhamovih

Zvezdniška zakonca Beckham sta se konec februarja lahko veselila tretjega sina, čeprav sta si močno želela deklice. Ponosna starša sta svojega najmlajšega poimenovala Cruz. Ata David se je kmalu po rojstvu tretjega otroka odločil, da si bo dal vtetovirati njegovo ime. Mediji pa so se naslajali nad nerodno izbranim imenom, saj se jim je zdelo prej dekliško kot fantovsko.

Viktor za oddajo 24UR

Darja Zgonc in Vine Bešter z viktorjem za najboljšo informativno oddajo 24UR
Darja Zgonc in Vine Bešter z viktorjem za najboljšo informativno oddajo 24UR FOTO: Dare Čekeliš


Marca
je na viktorjih slavila informativna oddaja programa POP TV 24UR, ki je prejela nagrado za najboljšo informativno oddajo. Veliki slovenski igralec Jurij Souček pa je prejel viktorja za življensko delo.

Pričel se je tudi resničnostni šov Sanjska ženska, v katerem je Mihaela Margan, po domače Miša, lahko izbirala med 25 kandidati. Oddaja je dosegla soliden uspeh pri gledalcih, končala pa se je tako, da je Miša eno košarico dala, eno pa - dobila. In (zaenkrat) ostala brez izbranca ...

S seksom do denarja

Anastacia je dokazala, da je ne kličejo zastonj "Glas" (The Voice)
Anastacia je dokazala, da je ne kličejo zastonj "Glas" (The Voice) FOTO: Reuters

Legendarno skuštrani pevec, 60-letni Rod Stewart, je v mestu zaljubljencev zaprosil svoje dekle Penny Lancaster. Igralec Tom Sizemore je moral prijaviti bankrot, saj je za sodne mline porabil več kot 11 milijonov dolarjev. Toma so nato obsodili na slabi dve leti zapora, ker so ga kar nekajkrat med pogojnim izpustom dobili pod vplivom drog. Za povrhu pa se Sizemore bojuje tudi z redkim bolezenskim stanjem spolne nepotešenosti. No, slednje je izkoristil za poplačevanje dolgov, saj je na kasetah in DVD-jih izdal svoje zasebne vroče posnetke s številnimi lepoticami, s katerimi je seksal. Vsekakor pogumna poteza, ki mu je najbrž navrgla kak dolar. Nemška manekenka Heidi Klum (noseča s pevcem Sealom), pa je kljub dejstvu, da so jo proglasili za najlepšo mamico v šovbiznisu, zaradi nosečnosti izgubila posel za nek spletni katalog.

Dalila Dragojević je postala Miss Universe
Dalila Dragojević je postala Miss Universe FOTO: E plus

Že takoj na začetku aprila smo dobili novo Miss Universe. Okronali so Vrhničanko Dalilo Dragojevič. Na svetovnem tekmovanju konec maja pa je na svetovnem tekmovanju zmagala 23-letna Kanadčanka ruskega rodu Natalia Glebova.

Poroka stoletja

Princ Charles se je poročil z dolgoletno ljubico Camillo
Princ Charles se je poročil z dolgoletno ljubico Camillo FOTO: Reuters

8. april 2005 je bil najbrž najbolj pomenljiv dan za Britance, saj se je znova poročil njihov princ Charles. Po 35 letih skrivne ljubezni je pred oltar popeljal svojo dolgoletno ljubico Camillo Parker Bowles. Kraljica Elizabeta II., ki je že ves čas vihala nos nad Chalesovo izbiro, ni prišla na "sramotno" poroko, udeležila pa se je blagoslova mladoporočencev. Charles pa je kot gentleman na svojo poroko s Camillo povabil tudi štiri svoje nekdanje ljubice.

Televizija POP TV je na mednarodnem festivalu Promax&BDA Europe prejela dve odličji za televizijske napovednike. Rock "dinozaver" Mick Jagger ni spal kaj prida dobro, ko je izvedel, da se bo hči Elizabeth slekla za moško revijo Playboy. Kitarist Rolling Stonesov Ronnie Wood se je odločil, da se očisti, preden gre s kolegi na poslovilno enoletno turnejo.

Scientološki par

Katie Holmes in Tom Cruise sta postala par in tega nista prav nič skrivala
Katie Holmes in Tom Cruise sta postala par in tega nista prav nič skrivala FOTO: Reuters

Veliko pa se je govorilo tudi o najnovejšem hollywoodskem paru Katie Holmes in Tom Cruise. Obema so očitali, da si delata predvsem dobro promocijo za filme (on za Vojno svetov, ona za Batman: na začetku). A izkazalo se je drugače.

Šušljalo se je, (podobno kot pred leti za Britney), da je 26-letna Katie še devica in da ne namerava izgubiti nedolžnosti pred poroko. No, to najbrž ve le Tom in Katein bivši, Toma pa je tako razganjalo od zaljubljenosti, da je v pogovorni oddaji Oprah dobesedno "skakal kot mlad zajček". Feni Katie so medtem zagnali spletno kampanjo, v kateri so se vsi jezni zavzemali za rešitev iz krempljev scientologa Toma. Tom je seveda Katie takoj vpeljal tudi v scientološko cerkev, čeprav nad tem ni bila najbolj navdušena. Kmalu se je razvedelo, da je Katie noseča in da menda pričakuje fantka. Sedaj, ko porod ni več tako daleč, pa najbrž zopet preklinja scientologijo, saj po njihovih pravilih ne sme preveč stokati, temveč mirno prenašati porod, četudi bo težak.

Muppetki pri čarovniku iz Oza

Maja sta se na eni od mehiških plaž poročila noseča manekenka Heidi Klum in pevec Seal. Razveselila pa nas je tudi vest, da se vrača najbolj znana lutkovna družina. Muppetki so zopet zasedli filmska platna, in sicer v filmu Čarovnik iz Oza. Ameriška igralka Sharon Stone je drugič postala mamica, saj je posvojila fantka iz Teksasa.

Skrivnostni obisk na Bledu

Paul McCartney in njegova žena Heather Mills sta obiskala Slovenijo
Paul McCartney in njegova žena Heather Mills sta obiskala Slovenijo FOTO:

Sredi maja sta povsem nenapovedano Slovenijo obiskala nekdanji član legendarnih kuštravcev iz Liverpoola Paul McCartney in njegova žena Heather Mills. Slavni par je sobo na Bledu rezerviral pod drugim imenom, da bi lahko užival v zasebnosti. V Sloveniji sta se ustavila preden sta odpotovala naprej v Bosno, kjer sta imela obveznosti pri organizaciji za pomoč žrtvam protipehotnih min.

Težko leto za Kylie Minogue

Novica, ki je pretresla vse ljubitelje plesne pop glasbe, je bila tudi, da so najbolj uspešni avstralski pevki Kylie Minogue odkrili raka na dojki. Kylie je zato odpovedala nadaljevanje turneje in se nemudoma podvrgla zdravljenju. Vmes je praznovala 37. rojstni dan, njen fant Olivier Martinez pa ji je podaril diamantni zaročni prstan. Kljub uspešnem zdravljenju in vsesplošnem optimizmu njen boj še ni končan.

Za simpatično Kylie Minogue je bilo slabo leto, saj so ji odkrili raka na dojki
Za simpatično Kylie Minogue je bilo slabo leto, saj so ji odkrili raka na dojki FOTO: Reuters

Junija slavnega nekdanjega nogometaša Maradone ni bilo na snemanje dokumentarnega filma, ki ga je pripravljal Emir Kusturica. Sharon Stone, ki jo maha že proti petdesetim, je razmišljala, ali bi se spet slekla za legendarno moško revijo Playboy. Sharon, ki je sicer snemala dolgo pričakovano nadaljevanje filma Prvinski nagon, bodo najverjetneje prav zaradi let v golih prizorih novega filma zamenjale mlajše dvojnice.

Rojstvo malih "modrokrvnežev"

Živahno je bilo tudi na evropskih dvorih, saj je španska princesa Cristina, hčerka španskega kralja Juana Carlosa, junija rodila hčerko, prav tako so zibali na nizozemskem dvoru, kjer je princesa Maxima, soproga nizozemskega prestolonaslednika Willema Alexandra, drugič rodila punčko. Prav tako je bilo pestro oktobra, ko so se veselili Danci na čelu s prestolonaslednikom Frederikom, ki je dobil sina. Zadnjega oktobra pa se je španskemu prestolonasledniku princu Felipeju in princesi Letizii rodila princeska Leonor. December pa je bil srečen za norveški dvor, ko je princesa Mette-Marit povila sina.

Z glasbo proti revščini

Bob Geldof je po 20 letih zopet organiziral dobrodelni spektakel Live 8
Bob Geldof je po 20 letih zopet organiziral dobrodelni spektakel Live 8 FOTO: Reuters

3. julija se je po 20 letih od originalnega Live Aida odvil nov spektakel dobrodelnosti, ki ga je idejni oče Bob Geldof poimenoval Live 8. Največja glasbena prireditev na svetu je ponudila deset koncertov v devetih državah. Svetovno znani glasbeniki so se združili v upanju, da bi prepričali voditelje skupine G-8 k odpisu dolgov revnejšim državam in povečanju razvojne pomoči Afriki. Prireditev je v živo spremljalo več kot milijon ljudi, prenos pa je videla tretjina Zemljanov.

Zmagovalec 28. festivala Melodij morja in sonca, ki je potekal v polnem portoroškem Avditoriju, je postal Domen Kumer s pesmijo Do Portoroža.

V času kislih kumaric se je na prodajnih policah po vsem svetu pojavila tudi šesta knjiga o čarovniku Harryju Potterju, z naslovom Princ nečiste krvi.

Vzemi ali pusti

Zmago Batina je eden od razlogov za priljubljenost oddaje "Vzemi ali pusti"
Zmago Batina je eden od razlogov za priljubljenost oddaje "Vzemi ali pusti" FOTO: E plus

V začetku avgusta je POP TV začel z zabavno igro na srečo Vzemi ali pusti, v kateri je spet zablestel "mesar z viktorjev" Zmago Batina (sijajni Bojan Emeršič). Predvsem po zaslugi g. Batine se je oddaja takoj prijela, tako pri glealcih kot tudi pri tekmovalcih, ki se potegujejo za glavno nagrado 15 milijonov slovenskih tolarjev. Najvišji dobitek srečnico ali srečneža zaenkrat še čaka.

"Antikrist" v Pulju

Marilyn Manson je vznemirjal hrvaške moraliste, a vseeno nastopil v Pulju
Marilyn Manson je vznemirjal hrvaške moraliste, a vseeno nastopil v Pulju FOTO: Reuters

Avgusta je bil vroča tema tudi koncert "antikrista" Marilyna Mansona v Pulju, proti kateremu so se izrekli moralisti in hrvaška duhovščina, čeprav je imel šok rocker tudi zelo neobičajnega zagovornika – katoliškega duhovnika. Koncert se je vendarle zgodil, a ob občutno povečani varnosti. Izgredov ni bilo, zgodil se je le dober rock šov.

Madonna si je na svoj 47. rojstni dan, sredi avgusta, zlomila ključnico, a se nato ekspresno hitro spravila v formo in se z nastopom na podelitvi evropskih nagrad MTV, novembra v Lizboni, zmagoslavno vrnila. Z novim hitom Hung Up, pa tudi z novim albumom Confessions on a Dancefloor.

Odhod Pike Božič?

Pevka Pika Božič je konec avgusta napovedala vojno tabloidu Nova. Piko je poleti neznani fotograf ujel med sončenjem 'zgoraj brez', fotografije pa je nato objavila omenjena revija. Pika je zadevo sicer sodno prepovedala, napovedala tožbo, v zameno pa zagotovo dobila nekaj hudo potrebne dodatne reklame. Pevka se je jeseni morala zagovarjati, da nima ljubimca in da je v njenem zakonu s hokejistom Dejanom Kontrecem še vse v najlepšem redu. Na koncu ji je bilo vsega dovolj - napovedala je umik iz medijskega sveta.

Piko Božič so poleti ujeli "zgoraj brez", jeseni pa so ji tabloidi očitali nezvestobo
Piko Božič so poleti ujeli "zgoraj brez", jeseni pa so ji tabloidi očitali nezvestobo FOTO: E plus

Skupina The Rolling Stones je konec avgusta v Bostonu (ZDA) začela novo svetovno turnejo A Bigger Bang. Septembra so nato izdali tudi istoimenski album. Evropski del svetovne turneje bodo pričeli 27. maja 2006 v Barceloni. Skupina bo 2. julija koncertirala tudi v Beogradu, 6. julija pa bodo koncertirali v naši neposredni bližini, v hrvaškem Zagrebu.

Mick Jagger je s Stonesi izdal nov album in se podal na svetovno turnejo
Mick Jagger je s Stonesi izdal nov album in se podal na svetovno turnejo FOTO:

1. septembra so vklopili program MTV Adrie, ki je zamenjal program MTV Europe in tako so države nekdanje Jugoslavije dobile svoj MTV. Na žalost je prav v primeru Slovenije prišlo do zapletov, saj smo Adrio dobili z zamikom, ker MTV Adria po mnenju inšpektorjev ni imela osnove za oddajanje in ni bila vpisana v razvid medijev.

Sanja prepevala v Sanyi

Sanja Grohar je bila ganjena, ko je postala miss Slovenije
Sanja Grohar je bila ganjena, ko je postala miss Slovenije FOTO: POP TV

Septembra smo dobili novo Miss Slovenije. Lento je prejela pevsko ambiciozna Sanja Grohar iz Kranja, ki se je nato na svetovnem izboru v kitajski Sanyi odrezala solidno (uvrstitev med 19 najlepših misic v bikinkah ter tretje mesto v pevski kategoriji šova talentov). A tudi omenjena uspeha nista bila dovolj za uvrstitev med 15 finalistk. Miss sveta pa je postala Islandka Unnur Birna Vilhjalmsdottir.

Zdrahe pri Britney

Pop princeska Britney Spears je rodila sina Prestona. Obenem je dejala, da si želi v trgovinah čim prej videti svoj novi album, saj naj bi ji že začelo primanjkovati denarja. Že v začetku novembra pa se je izkazalo, da je Britney prekipelo, saj je pred vrata postavila nezvestega moža Kevina Federlinea. Zdelo se je, da je na obzorju že druga razveza za Britney, a zakonca zaenkrat še vedno vztrajata.

Manekenka Kate Moss je zakuhala celo afero, ko so jo paparaci ujeli (obstajal je celo posnetek) pri snifanju kokaina. Za vse naj bi bil menda kriv njen odštekani fant Pete Doherty, tudi sam odvisen od drog. Kate pa je izkušnja stala kar nekaj denarja, saj ji je kar nekaj modnih znamk zaradi škandala prekinilo donosne pogodbe.

Konec septembra sta se poročila tudi Demi Moore in 15 let mlajši Ashton Kutcher. Zanimivost: na njuni poroki je bil tudi njen bivši mož Bruce Willis. Prvič pa je v Sloveniji nastopil ameriški iluzionist David Copperfield, ki je do zadnjega kotička napolnil ljubljanski Tivoli in - navdušil.

Kopičenje "turbo" skupin in poroka s kriminalcem

Turbo Angels so se trudili prevzeti "turbo folk" primat skupini Atomik Harmonik
Turbo Angels so se trudili prevzeti "turbo folk" primat skupini Atomik Harmonik FOTO: E plus

Jeseni je na sceno priletela skupina Turbo Angels, ki je začela nastopati z 'atomičnimi' skladbami. Pri videzu platinastih pevk Maše in Marjetke ni bilo mogoče prezreti, da močno spominjata na Špelo in Špelco. Maša se je poročila s Kristjanom Kamenikom, da bi mu zmanjšala zaporno kazen, zato so jo tabloidi radi vlačili po zobeh. Z domnevnim morilcem se je menda poročila zaradi prijateljstva in ne zaradi ljubezni. S poroko mu je le vrnila uslugo, ker ji je stal ob strani v težkih časih. Izkazalo pa se je, da se je Maša uštela, saj njuna poroka v Sloveniji velja, čeprav je "dobrodelna" nevesta trdila nasprotno.

Andrej zmagovalec BAR-a

Septembra se je začel tudi prvi interaktivni resničnostni šov BAR. V njem se je 12 tekmovalcev (kasneje sta se jim pridružila še dva) pomerilo v razburljivi igri na izpadanje. V BAR-u namreč skoraj nič ni ostalo skrito. Tekmovalce je namreč 24 ur na dan spremljalo 24 kamer.

V finalu prvega resničnostnega šova BAR je Andrej (na levi) premagal Mišota
V finalu prvega resničnostnega šova BAR je Andrej (na levi) premagal Mišota FOTO:

Zmagovalec prvega resničnostnega šova v Sloveniji, Andrej iz Ljubljane, je v napetem finalu premagal Miša iz Maribora. Zmagovalec je prejel pet milijonov tolarjev in osebni avto Fiat Panda. BAR je dosegel rekordno obiskanost na spletnih straneh in zelo visoko gledanost. Veliko pa pove tudi podatek, da je v finalni oddaji skupaj glasovalo več kot 350.000 gledalcev.

Gola Janet na spletu

Oktobra so nas razveselili (ali pač pretresli) goli posnetki Janet Jackson, ki jo je skozi ograjo neke hotelske ograje posnel naključni paparaco. Janet se je brezskrbno predajala sončnim žarkom, uživala v glasbi in se trepljala po zadnjici. Zanimivo? Kakor za koga ...

Nekdanjega pevca skupine Culture Club Boyja Georgea so aretirali, ker naj bi policiji podal lažno prijavo. Oktobra je imel neljubo srečanje s policijo. Može postave je menda poklical kar sam, saj mu je neka prostitutka iz soseščine grozila, da mu bo pobrala ves denar. Ko so policisti prispeli, so Georgea našli v precej okajenem stanju, za povrh pa so ga še aretirali, ker so pri pregledu njegovega stanovanja našli 13 vrečk s kokainom. Sodišče na Manhattnu je kasneje ugodilo prošnji, da njegov primer preložijo, zato bo pred sodnika stopil šele 1. februarja 2006.

Slovenijo sta obiskala pisatelj Paolo Coelho in znana igralka Andie MacDowell
Slovenijo sta obiskala pisatelj Paolo Coelho in znana igralka Andie MacDowell FOTO: B.T.

V začetku novembra je Slovenijo za nekaj dni obiskala znana igralka Andie MacDowell. Skupaj s pisateljem Paolom Coelhom sta se namreč udeležila prestižne prireditve ob zagonu luksuzne plačilne kartice.

MTV nagrada za Siddharto

Na podelitvi evropskih nagrad MTV v Lizboni so po dve nagradi prejeli Coldplay in Green Day. Nagrajeni so bili tudi slovenski rockerji Siddharta. Pevka Christina Aguilera konec novembra dahnila usodni da. Za srčnega izbranca je vzela glasbenega producenta Jordana Bratmana. Znani "Del Boy" iz nanizanke Samo bedaki in konji je postal vitez, saj je kraljica Elizabeta II. igralcu Davidu Jasonu podelila članstvo britanskega imperija. Šok rocker Marilyn Manson se je ob navzočnosti družine in dobrih prijateljev v začetku decembra na Irskem poročil s svojim dekletom, kabarejsko umetnico Dito Von Teese. Arsen Dedić in splitska skupina TBF so bili konec novembra veliki zmagovalci podelitve hrvaških glasbenih nagrad porin.

10 let POP TV

15. decembra pa smo na POP TV slovesno obeležili desetletnico. Pred desetimi leti (natančneje 15. decembra 1995) sta namreč dnevnoinformativna oddaja 24UR in POP TV "vstopila v domove slovenskih gledalcev". Odgovorna urednica Darja Zgonc je v posebni oddaji "Prelet 10" ob deseti obletnici POP TV predstavila vseh deset let oddaje 24 ur.

Odvrtelo se je tudi deset filmov desetletja, priredili smo uspešno humanitarno akcijo Snežinka upanja, ogledali pa ste si lahko tudi zvezdniškega Milijonarja in posebno oddajo Zmaga Batine, "Zmago ma vas rad!".

Dve "havajski" misici

Manca Zver je skupaj z Admiro Muratović postala miss Hawaiian tropic
Manca Zver je skupaj z Admiro Muratović postala miss Hawaiian tropic FOTO: POP TV

Naziv Miss Hawaiian tropic sta si v Kranjski Gori priborili temnolaska Manca Zver in blondinka Admira Muratović, ki bosta predstavljali slovensko lepoto na svetovnem izboru v Las Vegasu.

Elton dobi moža

Nov dogodek za vse Britance, še posebej za britansko gejevsko populacijo, je bila tudi pompozna poroka pevca Eltona Johna z njegovim dolgoletnim partnerjem Davidom Furnishem. Kmalu po Eltonu je poroko napovedal tudi pevec George Michael, ki naj bi se poročil naslednje leto.

Koncertno dogajanje v letu 2005:

Leta 2005 smo v Sloveniji lahko januarja videli ameriške spevne rockerje R.E.M., februarja Anastacio in Rammstein, aprila nas je zaneslo na Orto fest, kjer so nastopili Laibach, Slon in Sadež, Vlado Kreslin in mali bogovi, Partibrejkers, Leeloojamais in Elvis Jackson.

Posebej za Globoka grla 3 se je spet združila kultna zasedba Lačni Franz
Posebej za Globoka grla 3 se je spet združila kultna zasedba Lačni Franz FOTO: B.T.

Maja nas je obiskal "čarobni kitarist" Mark Knopfler, odvil se je 11. teden mladih v Kranju, v Ljubljani je vendarle nastopila kontroverzna Ceca, ki je sprva zaradi neveljavne vize najprej niso hoteli spustili v Slovenijo. Konec maja je Tivoli zopet navdušil beli soul prvak Joe Cocker.

Slash je navduševal v Križankah
Slash je navduševal v Križankah FOTO: B.T.

Junija smo se drli z "globokimi grli", saj je bil dogodek Globoka grla 3 praznik za sladokusce, ko je po več kot 10 letih spet nastopila legendarna slovenska zasedba Lačni Franz.

Laibach so koncertirali v Ortu, bili pa so tudi med glavnimi zvezdami na Rock Otočcu
Laibach so koncertirali v Ortu, bili pa so tudi med glavnimi zvezdami na Rock Otočcu FOTO: B.T.

Smo pa zato lahko občudovali bivše G N' R zvezde (Slasha, Duffa in Matta) na koncertu "žametnih revolverašev" Velvet Revolver v Križankah, dan zatem nas je začarala violinistka Vanessa Mae, v akustični različici pa se je dva dneva zapored predstavljal tudi legendarni darker Nick Cave.

Pevec in skladatelj Saša Lošić – Loša je s svojim Film orkestrom nastopil s spektaklom Hotel Evropa in nas nostalgično spomnil na čase Jugoslavije. Delčke k jugo nostalgiji pa je s koncertom čez nekaj dni dodal tudi Momčilo Bajagič - Bajaga.

Konec junija so se za nekaj koncertov (menda za milijone evrov) zopet združili legendarni srbski rockerji Bijelo dugme. Nekateri so vihali nosove, drugim pa je bilo dovolj že dejstvo, da so lahko šli na koncert takih legend, kot so "beli gumbki".

Slovenijo so obiskali tudi Bootleg Beatles, ki so v Ljubljano spet prinesli delček pristne 'beatlemanije'. V dveh urah so se sprehodili skozi bogat opus slavne skupine in navdušili zbrane ljubitelje legendarnih kuštravcev.

Julija smo lahko noreli z The White Stripes, ki sta v Križankah predstavila zadnji album in navdušila s spontanimi izlivi rocka.

Na odre so se vrnili tudi prekaljeni brežiški rockerji Demolition Group
Na odre so se vrnili tudi prekaljeni brežiški rockerji Demolition Group FOTO: B.T.

Dogajal se je tudi Rock Otočec '05, ki je bil pravi raj za vse ljubitelje blatne zabave in dobre glasbe. Nastopili so Laibach, Magnifico, Siddharta, Emil Bulls, Let 3 in številni drugi.

V Trstu se je odvila megalomanska prireditev Isle of MTV, ko so so na glavnem trgu nastopili Garbage, Snoop Dogg in The Chemical Brothers. Na mega žuru je bilo več kot 50.000 ljudi.

Septembra so v Križankah udarili ameriški metalci Korn, v poskočnih ritmih irske glasbe so se poslovili legendarni irski folkerji The Dubliners, nekaj dni zatem pa so Križanke doživele finski "bum" s skupino Nightwish.

Novi James Bond je postal Daniel Craig
Novi James Bond je postal Daniel Craig FOTO: Reuters

Veseli so bili tudi zvesti privrženci trdoživih brežiških rockerjev Demolition Group, ki so se jeseni spet vrnili na koncertne odre. Tudi po večletni odsotnosti so znova dokazali, da v koncertnem smislu v Sloveniji zlahka pometejo s konkurenco.

Oktobra je Tinkara Kovač na povabilo Vatikana nastopila pred papežem Benediktom XVI, v Ljubljani so koncertirali heavy metal perfekcionisti, Dream Theater. Ljubljanska zasedba Big Foot Mama je v družbi glasbenih prijateljev obeležila 15-letnico delovanja, hrvaški rockerji Parni Valjak pa so se novembra najprej poslovili od mariborske, decembra pa še od ljubljanske publike.

Filmski drobiž v letu 2005:

Clint Eastwood je prejel zlata kipca za režijo in najboljši film "Punčka za milijon dolarjev"
Clint Eastwood je prejel zlata kipca za režijo in najboljši film "Punčka za milijon dolarjev" FOTO: Reuters

Celo leto se je ugibalo, kateri igralec bo zasedel čevlje Jamesa Bonda v najnovejšem filmu, predelavi klasike Casino Royale. Producenti so se namreč odločili zamenjati Piercea Brosnana, ki je posledično ves svoj gnev in jezo stresal po časopisih. V bitki za agenta 007 so bili Clive Owen, Ewan McGregor, Julian McMahan, Goran Višnjić in Daniel Craig. Oktobra se je izvedelo, da je bitko dobil slednji. Daniel Craig bo tako prvi Bond, ki bo svetlolas.

Prav tako v Bondovih filmih ne bo več izumitelja Q-ja, ki ga je igral britanski komik John Cleese. Njegov lik so namreč umaknili iz prihajajočih filmov o Jamesu Bondu. Škoda!

Na 77. podelitvi oskarjev, konec februarja, so podelili 50 pozlačenih kipcev v 24 kategorijah. Zmagovalec večera je bil nedvomno Clint Eastwood, ki je za film Punčka za milijon dolarjev prejel kipca za najboljši film in režijo, osmoljenec podelitve pa je bil Martin Scorsese, ki so ga znova spregledali v glavnih kategorijah. Clintov film je prejel še oskarja za najboljšo glavno žensko vlogo in najboljšo moško stransko vlogo. Scorsesejev Letalec pa je na začetku letel dokaj visoko in na koncu pristal pri petih oskarjih, pretežno v tehničnih kategorijah.

Nagrajena slovenska igralca Peter Musevski in Aleksandra Balmazović
Nagrajena slovenska igralca Peter Musevski in Aleksandra Balmazović FOTO: E plus

Konec januarja je v kinematografe prišel najbolj razvpiti slovenski 'no budget' film, črna komedija Tu pa tam Mitje Okorna.

Žirija 58. mednarodnega filmskega festivala v Cannesu je konec maja zlato palmo podelila filmu Otrok v režiji Luca in Jean-Pierra Dardenna. Film smo novembra lahko videli tudi na LIFF-u.

Junija je MTV podelil filmske nagrade, na katerih sta bila velika zmagovalca s po tremi trofejami komediji Zlobna dekleta in Napoleon Dynamite. Med igralci pa sta slavila Leonardo DiCaprio in Lindsay Lohan.

Jan Cvitkovič je za film "Odgrobadogroba" prejel kopico nagrad
Jan Cvitkovič je za film "Odgrobadogroba" prejel kopico nagrad FOTO:

Konec avgusta smo se lahko veselili, ko je slovenski igralec Peter Musevski na 11. sarajevskem filmskem festivalu prejel nagrado "Srce Sarajeva" za najboljšega igralca za film Delo osvobaja Damjana Kozoleta. Kmalu zatem pa je na filmskem festivalu v srbskem Nišu prejela nagrado "carica Teodora" tudi Aleksandra Balmazović.

Na beneškem filmskem festivalu je na 62. Mostri zlatega leva za najboljši film prejel film Brokeback Mountain režiserja Anga Leeja.

Režiser Jan Cvitkovič je za film Odgrobadogroba na filmskem festivalu v San Sebastianu prejel nagrado altadis za najboljši drugi film. Kmalu zatem je Cvitkovičev film zmagal tudi na 23. filmskem festivalu v Torinu.

Mojster Matjaž Klopčič je posnel posvetilo rojstnemu mestu s filmom "Ljubljana je ljubljena"
Mojster Matjaž Klopčič je posnel posvetilo rojstnemu mestu s filmom "Ljubljana je ljubljena" FOTO:

16. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe je v petih kino dvoranah predstavil 108 filmov. Festival je obiskalo več kot 60 gostov, prodali pa so preko 51.000 vstopnic. Glavno nagrado vodomec je prejel Skriti adut, dansko-islandski film v režiji Dagurja Karija. Mednarodna žirija je posebno omembo prisodila slovensko-hrvaški koprodukciji Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča. Občinstvo je izbralo Zvezo Kebab nemškega režiserja Anna Saula, ki prejme zlati kolut. Nagrado FIPRESCI je žirija mednarodnih filmskih kritikov prisodila filmu Kaj je Iva posnela 21. oktobra 2003 Tomislava Radiča. Nagrado za film na temo človekovih pravic pa je Amnesty International Slovenije dodelila dokumentarcu Šutka režiserja Aleksandra Maniča.

Konec avgusta je premiero doživel slovenski film o odvisnikih Slepilo Jana Bilodjeriča, na LIFFu so premiero doživeli slovenski filmi Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča, Razdružene države Amerike Saša Podgorška in Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča.

Odgovorna urednica Darja Zgonc je ob 10-letnici POP TV-ja vodila posebno oddajo "Prelet 10"
Odgovorna urednica Darja Zgonc je ob 10-letnici POP TV-ja vodila posebno oddajo "Prelet 10" FOTO: POP TV

Na 8. festivalu slovenskega filma v Portorožu so slovesno podelili nagrado za življenjsko delo režiserju Jožetu Pogačniku. Nagrado Vesna za najboljši celovečerni film je prejel film Odgrobadogroba režiserja Jana Cvitkoviča.

Najboljša igralki sta postali Nataša Barbara Gračner za filma Delo osvobaja in Ljubljana je ljubljena ter Nataša Burger za igralsko stvaritev v filmu Uglaševanje. Najboljšo moško vlogo pa je ustvaril Peter Musevski v filmih Delo osvobaja in Uglaševanje.

Nagrado Združenja filmskih kritikov za najboljši celovečerec je prejel film Igorja Šterka Uglaševanje (ta je bil na festivalu tudi premierno prikazan), Šterk pa je za film prejel tudi vesno za režijo. Nagrado občinstva pa so podelili filmu Voda v očeh, ki ga je režiral Jože Baša. Najboljši srednjemetražni film je postal Kaj boš počel, ko prideš ven od tu? v izvedbi plesne skupine En-Knap in režiserja Saša Podgorška.

Posebno nagrado žirije za režijo je prejel Matjaž Klopčič za režijo filma Ljubljana je ljubljena.

Umrli v letu 2005:

V letu 2005 so nas med drugim zapustili: legendarni ameriški komik Johnny Carson, ameriški dramatik Arthur Miller, avtor 'gonzo žurnalizma' Hunter S. Thompson, monaški knez Rainier, ameriška igralka in dobitnica oskarja Anne Bancroft, Nobelov nagrajenec za literaturo, pisatelj Claude Simon, britanski pisatelj John Fowles, Peter Hester (bobnar skupine Crowded House), ameriški soul pevec Luther Vandross, član legendarnega kubanskega Buena Vista Social Cluba, Ibrahim Ferrer, nemški zabavljač Harald Juhnke, ameriški igralec Bob Denver, režiser Robert Wise (štirikratni oskarjevec), veliki srbski igralec Ljuba Tadić in Pat Morita (znan kot mojster Miyagi iz filmske trilogije Karate Kid).

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3