VIDEO: Demolition Group: Če ljudem vsaj malo odpiramo oči, smo zadovoljni!

"Sedanjost, ki temelji na laži, ni dobra za stanje duha človeštva," meni zasedba Demolition Group, ki je po petih letih tik pred izidom nove plošče Zlagano sonce. To so naperili proti individualizmu, ki je eden od razlogov za razdor moderne družbe. O albumu, politiki, slabih gospodarjih, čustvih in še čem smo se pogovorili s pevcem Goranom Šalamonom. Več v intervjuju!

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (12)

 • Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 1
 • Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 3
 • Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 2
 • Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 4
 • Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 5
 • Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 6
 • Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 7
 • Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 8
 • Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 9
 • Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 11
 • Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 10
 • Demolition Group z maskami

Demolition Group, zasedba, katere prva inkarnacija Gastrbajtrs, sega v leto 1982, že 33 let neusmiljeno drvi po rockerskem podtalju slovenske glasbene scene. "Mali alternativni bend" iz Brežic, ki glasbo jemlje prekleto resno, ne živi pa od glasbe, pet let po plošči Planet starcev, katere odziv je pevca Gorana Šalamona precej "razočaral v smislu, da bi njihovim idejam prisluhnilo še več ljudi in da bi ti končno dojeli, kam jih pelje ultra-kapitalizen in neoliberalizem", so sedaj posneli Zlagano sonce. Album je v prvi vrsti naperjen proti induvidualizmu, ki je kriv za razdor moderne družbe, saj krivdo prelaga na posameznika.

Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 7

"Demolišni" so v živo predstavili pet novih pesmi z albuma Zlagano sonce, ki izide 14. maja, ko bo tudi veliki promocijski koncert. (Foto: Boštjan Tušek)

Trdno zasidrani v undergroundu so trije ustanovni člani, Goran Šalamon, Jože in Matjaž Pegam, skupaj z mlado krvjo, bratoma Tomijem in Ivico Greglom ter kitaristom Matijo Lapuhom, sedmi sili predstavili novo ploščo in v živo zaigrali pet pesmi. Ker jim je jasno, da je spreminjanje sveta preko glasbe težka naloga, sploh ob dejstvu, da sedanjost ohranjata laž in sprenevedanje, Demolition Group ponujajo recept, ki vas bo aktiviral in pripravil na primerno akcijo. Če imate seveda odrto dušo in srce. Že sami naslovi pesmi kot so 99, Kaplja, Zlagano sonce, Slab gospodar, Kapital, Lažje je imeti psa, več kot zgovorno pričajo sami zase.

Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 3

"Tudi mi se staramo, a ohranjamo romantično-čustveno plat," nam je zaupal pevec Goran Šalamon. (Foto: Boštjan Tušek)

Vseeno pa poleg ostrih in trdih ritmov kritike sedanjosti in moderne zavoženosti sveta ostajajo zvesti tudi romantiki, globokim čustvom, ki jim trdna ritem sekcija bratov Gregel in otožno-zasanjani Pegamov saksofon dajejo neustavljivi žar in čar, ki zagotovo zaigra na strune številnih željnih privrženk in tudi starejših spremljevalk te kultne zasedbe.

Dejstvo je, da kemija stare garde (Šalamon plus 2x Pegam) ustvarja dobro sozvočje z ritem sekcijo (brata Gregel) in kitarskim novincem Tijom, da skupaj ustvarjajo godbo, ki jih je glasbeno ponesla v nove višave in še nadradila njihov zvok. Ob poslušanju pesmi z nove plošče (uradno izide 14. maja, ko jo bodo tudi predstavili v živo v Ljubljani), tako dobimo občutek, da je pred nami vrhunski izdelek benda, ki točno ve, kaj počne in to na najboljši možni način. Demolišni preprostjo "žgejo na živo", zdi pa se, da so ustvarjalni sokovi še kako živi, kar je razveseljivo in hkrati opogumljajoče, da vzdužujejo kvaliteto, aktualnost in tudi entuziazem, da z neposrednim ozaveščanjem prebujajo svoje poslušalstvo in so hkrati tudi pripravljeni svojo glasbo v živo predstavljati na koncertih. Že v maju jih bomo lahko ujeli na številnih slovenskih in tudi hrvaških odrih, pesem Kaplja pa se v hrvaški različici (Kap) vrti tudi na hrvaških radijskih postajah, kjer jih je pod okrilje vzel legendarni Radio 101.

Demolition Group z maskami

Demolition Group so si kot uporniki z razlogom nadeli maske anonymous, čeprav se zavedajo, da je celo ta simbol upora "99 odstotkov" ironično postal – dober biznis. (Foto: Primož Korošec)

Prisluhnite, kaj nam je v izčrpnem intervjuju zaupal pevec Goran Šalamon, med drugim o novi plošči, o medlem sprejemu Planeta starcev, o politiki, o spreminjanju sveta z glasbo, o uporu, o slabem gospodarju, o sedanjosti, ki temelji na laži, o kemiji med staro in nov gardo v skupini, o čustvih in še čem!

Demolition Group - Zlagano sonce (tiskovka) - 8

(Foto: Boštjan Tušek)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4
 
kemuri 29.04.2015 21:53:55
Legende !
Več komentarjev