Znanost in tehnologija

Pestro leto 2011 na Twitterju

Ljubljana, 29. 12. 2011 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Miha Rejc
Komentarji
1

Arabska pomlad, smrt Gadafija, potres in cunami na Japonskem ter nosečnost zvezdnice Beyonce so le nekatere izmed tem, ki so v minulem letu kraljevale na Twitterju. Poglejte, o čem smo tvitali Slovenci!

Dogajanje na družbenem omrežju Twitter je bilo v letu 2011 bistveno bolj pestro, kot je kdor koli pričakoval.
Dogajanje na družbenem omrežju Twitter je bilo v letu 2011 bistveno bolj pestro, kot je kdor koli pričakoval. FOTO: Reuters

Z "Akemashite omedetou gozaimasu!“ oziroma  "Srečno novo leto!“ so novih 365 dni najprej pozdravili uporabniki Twitterja na Japonskem in tako 1. januarja poskrbeli za rekordno intenziven vstop v 2011. Dogajanje na družbenih omrežjih je bilo bistveno bolj pestro, kot je kdor koli pričakoval. Bilo je leto, ki so ga poleg številnih smrti znanih oseb in gospodarske krize zaznamovali tudi številni protesti, katerih udeležence je revija Time izbrala celo za osebnost preteklega leta.

Uporabnik @ReallyVirtual je v živo tvital o operaciji ameriških specialnih enot, ki so likvidirale Osamo bin Ladna.
Uporabnik @ReallyVirtual je v živo tvital o operaciji ameriških specialnih enot, ki so likvidirale Osamo bin Ladna. FOTO: Twitter

Zgodovino minulega leta so pisala gibanja, kot so Arabska pomlad, Gibanje 99 % in Occupy Wall Street – spontane revolucije, ki so se manifestirale na podlagi skupnih interesov, ki so jih skanalizirala prav družbena omrežja. Okrutne fotografije ubitega libijskega voditelja Moamerja Gadafija so najprej zaokrožile ravno po Twitterju. Na tem omrežju je uporabnik @ReallyVirtual brez zavedanja, kaj se pravzaprav dogaja, v živo tvital o operaciji ameriških specialnih enot, ki so likvidirale Osamo bin Ladna v severnem Pakistanu. Potres na Japonskem in cunami, ki je sledil, sta deželo vzhajajočega sonca pustila opustošeno, fotografije in videoposnetki dogajanja pa so mnogo prej kot na televizijskih postajah zaokrožili po družbenih omrežjih. Tviteraši smo prisostvovali odstopu egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka ter spremljali pot Južnega Sudana v samostojnost.

Ob razkritju, da je zvezdnica Beyonce noseča, je Twitter dobesedno pregorel. Pogovori so tekli s “hitrostjo” 9.000 twittov na sekundo, kar je absolutni rekord tega omrežja.
Ob razkritju, da je zvezdnica Beyonce noseča, je Twitter dobesedno pregorel. Pogovori so tekli s “hitrostjo” 9.000 twittov na sekundo, kar je absolutni rekord tega omrežja. FOTO: Reuters

Beyonce povzročila rekordnih 9 tisoč tvitov na sekundo

Na prvem mestu lestvice najbolj aktualnih tematik na tem družbenem omrežju pa le ni politika. Za enega najbolj pestrih dogodkov tega leta je poskrbela megazvezdnica Beyonce, ko je na podelitvi nagrad MTV VMA pred milijonskim televizijskim občinstvom prvič pokazala svoj nosečniški trebušček, ki ga je prej skrbno skrivala. Ob tem razkritju je Twitter dobesedno pregorel, saj je ta tema sprožila pogovore, ki so tekli ob “hitrosti” 9.000 tvitov na sekundo, kar je absolutni rekord tega omrežja.

Med filmskimi zvezdniki je največ prahu dvignil Charlie Sheen, presenetljivo pa mu sledi Macaulay Culkin, vsem dobro znani Kevin McAllister iz božičnih filmov Sam doma.

Med igralkami je največ pogovorov teklo o letos umrli Liz Taylor, sledi pa ji Mila Kunis, ki je javno priznala, da je zasvojena z igro World of Warcraft.

Pri nogometaših na prvem mestu po priljubljenosti kraljuje Wayne Rooney, čudežni argentinski deček Leo Messi pa se sploh ne uvršča med prvih pet.

Tviteraške filmofile je najbolj prepričal Thor, na drugem mestu pa je prihajajoči film o Batmanu – The Dark Night Rises.

Na glasbenem področju je največ pozornosti pritegnila Rebecca Black s svojo “uspešnico” Friday.

 

Ob predvolilnih soočenjih je Twitter oživel.
Ob predvolilnih soočenjih je Twitter oživel. FOTO:

O čem smo tvitali Slovenci?

V letu 2011 smo ustvarili prek 3 milijone objav, število uporabnikov tega omrežja pa se je v primerjavi z letom prej skoraj potrojilo in se že približuje številki 15 tisoč.

Tudi pri nas je leto najbolj zaznamovala politika, saj je bil daleč najbolj priljubljen tako imenovan hashtag oziroma značka #soocenje, ki smo jo namenili za spremljanje predvolilnih soočenj na POP TV. Za štiri soočenja je bilo objavljenih 12 tisoč tvitov, od tega več kot pol ob zadnjem soočenju, štiri dni pred volitvami.

Sledijo jim #ff oziroma follow Friday, #fb, ki označuje objave, ki naj gredo tudi na Facebook, #nowplaying, #fail, #misijaevrovizija, #sit, #litva2011, #sloveniawantsbieber, lestvico top 10 pa zaključuje #fuzbal.

V Ljubljani smo imeli Twestival, v decembru pa je bilo preko omenjenega omrežja organizirano tudi srečanje v trenirkah, na Twitterju znano pod oznako #trenirkameet.

Naj za konec omenimo še zmagovalni videoposnetek z naslovom Kam gre beli zajček, ki je med tviteraši pritegnil največ pozornosti.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

is.gd.24sekund
29. 12. 2011 15.36
+0
najlepše pri twitterju pa je to da opankarski komunajzerji ne morejo brisati resnice tako kot bodo npr takoj sedaj dokazali z izbrisom tega komentarja