Big Ben v tišini vse do leta 2021

Znameniti londonski Big Ben bo 21. avgusta opoldne še zadnjič zazvnonil, nato pa bo obmolknil vse do leta 2021. Tako dolgo bo namreč trajala njegova prenova, v tem času pa morajo zagotoviti varnost delavcev, kar pa je težko ob glasnemu donenju zvoncev. Izjemoma bodo zvonovi zadoneli za posebne priložnosti.

Big Ben

Big Ben je v resnici ime najtežjega od petih zvonov (ima 13,7 tone) v Elizabetinem stolpu, ki je bil pred letom 2012 imenovan preprosto Urni stolp. (Foto: AP)

Čeprav so iz britanskega parlamenta aprila sporočili, da bo zaradi popravil znameniti Big Ben za nekaj mesecev obnemel, pa so danes sporočili, da bo utihnil kar do leta 2021. Pojasnili so, da morajo v tem času zagotoviti varnost delavcev, kar pa je težko ob glasnemu donenju zvoncev.

Big Ben

Do leta 2021 bo umolknil. (Foto: AP)

Big Ben bo zadnjič zvonil 21. avgusta opoldne, izjemoma pa bodo zvonovi zadoneli tudi za posebne priložnosti, kot je na primer novo leto, so še sporočili iz parlamenta.

Big Ben je v resnici ime najtežjega od petih zvonov (ima 13,7 tone) v Elizabetinem stolpu, ki je bil pred letom 2012 imenovan preprosto Urni stolp. 96 metrov visok stolp so v Elizabetinega preimenovali ob diamantni obletnici vladanja kraljice Elizabete II. Vendar je ne glede na uradno ime stolp znan predvsem kot Big Ben, najverjetneje po stavbeniku in politiku Benjaminu Hallu.

Zvonovi ob Temzi donijo že skoraj 157 let. Nazadnje so utihnili leta 2007 ter od 1983 do 1985 zaradi prenove. Stolp pa je eden najbolj fotografiranih turističnih motivov Velike Britanije.

Prenove je sicer potrebna tudi westminstrska palača iz 18. stoletja, kjer so do sedaj prenovili le najnujnejše. Projekta vrednega več milijard evrov pa parlament še ni potrdil.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 15
 
FCL 14.08.2017 20:53:35
No župan Londona bo poskrbel da ne bo nikoli več zvonil a ne
Več komentarjev