Dunajski živalski vrst bogatejši za mladička belorokega gibona

Nedavno je v dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn na svet pokukal mladiček belorokega gibona. Gre za ogroženo vrsto brezrepih opic z dolgimi rokami, ki skoraj vse življenje preživijo v drevesnih krošnjah in se sporazumevajo z glasnimi kriki.

Mladiček belorokega gibona na Dunaju

Mladiček belorokega gibona se je skotil v dunajskem živalskem vrtu Schönbrunn. (Foto: Daniel Zupanc)

Mladiček belorokega gibona na Dunaju

(Foto: Daniel Zupanc)

Mladiček gibona, ki mu spola še niso določili, je ob rojstvu prekrit le z nežnim puhom. Mati Sipura ga prvih nekaj mesecev nosi s seboj. Tudi takrat, ko se s svojimi dolgimi rokami akrobatsko zavihti visoko v drevesne krošnje, se naraščaj trdno oprijema njene dlake na trebuhu. Šele ko bo mladiček star tri mesece, mu bo dovolila prve samostojne plezalne poskuse. Takrat bo prišel na vrsto tudi oče Rao, ki mu bo pri tem pomagal.
 
Giboni domujejo v deževnih gozdovih jugovzhodne Azije. Matere dojijo mladičke do treh let, pri šestih mesecih starosti pa začnejo poleg materinega mleka jesti še zelenjavo, sadeže, liste in žuželke. Pri šestih letih, ko spolno dozorijo, si morajo poiskati svojo družinsko skupnost. Giboni so monogamne živali in živijo v stalnih skupinah, ki se med seboj ločijo po tipičnem jutranjem petju. Pari pojejo zelo glasno in skupaj v duetu.
 
Beloroki giboni so tako kot vse vrste gibonov ogrožena živalska vrsta. Vzrok za njihovo ogroženost je krčenje deževnih gozdov, pa tudi lov zaradi prehrane in prodaje za domače živali. V živalskih vrtovih to vrsto opic vzrejajo v okviru Evropskega vzrejnega programa (EEP). ​

Mladiček belorokega gibona na Dunaju

(Foto: Daniel Zupanc)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
 
kolerika 11.09.2017 11:51:42
Naj raje rešujejo njihovo naravno okolje, to je tropske gozdove... ke jih neusmiljeno uničujejo, tako zaradi palmovih nasadov, kot zaradi koruze, pašnikov, rudarjenja...
Več komentarjev