Zanimivosti

FOTO: Kupovati 'v živo' je vseeno drugače kot prek spleta

Ljubljana, 30. 03. 2015 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iztekel se je 9. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta. Na svoj račun so prišli vsi ljubitelji znamk, kovancev, bankovcev, vinilnih plošč, značk, našitkov, stripov, razglednic, knjig, mineralov in še marsičesa. Poskrbeli so tudi za izobraževalne dogodke, spomnili pa so se tudi nekaj zanimivih obletnic.

Na tradicionalnem sejmu zbirateljstva Collecta se je predstavilo 130 razstavljavcev iz 18 držav, našteli pa so preko šest tisoč obiskovalcev. Kot vsako leto so predstavili letošnjo znamko, ki je izšla drugi sejma, sicer pa so se v okviru izobraževalnih dogodkov posvetili predvsem mlajšim generacijam npr. z delavnico risanja znamk in predavanjem Zakaj zbirati, priredili pa so tudi dražbo starih knjig in tiskov.

Ivan Jurjevič iz Zagradca je predstavljal in prodajal PEZ figurice, saj ima največjo zbirko pri nas.
Ivan Jurjevič iz Zagradca je predstavljal in prodajal PEZ figurice, saj ima največjo zbirko pri nas. FOTO: Boštjan Tušek

Rdeča nit letošnje tematske razstave je bila svetloba. predstavili so igro svetlobe v kristalih, svet flourescentnih mineralov, bisere, korale in jantar, slovenske fosile na poštnih znamkah itd. Kar 23 različnih tematsko obarvanih razstav vse tri dni navduševalo obiskovalce, med njimi so najbolj izstopale zbirka srebrnikov z delci Lune, Marsa in meteorita, zbirka vohunskih fotoaparatov, razstava projektorjev in kamer, razstava citer, prvič na ogled postavljena razstava osebnih znamk, ki jih je izdajala Pošta Slovenije, največja razstava skavtskih znamk itd.

Sejem je obiskal tudi Miki Muster, ki je številnim navdušencem nad njegovimi stripi z veseljem delil avtograme.
Sejem je obiskal tudi Miki Muster, ki je številnim navdušencem nad njegovimi stripi z veseljem delil avtograme. FOTO: Boštjan Tušek

"Naš cilj je pripeljati v Ljubljano razstavljalce s čim več različnih področij, poudarek pa je tudi na izobraževanju ljubiteljev, poznavalcev in pa predvsem otrok. Fokus je v izmenjavi, tako kulturne dediščine kot tudi zgodovinskih dogodkov, skratka ne gre zgolj za sejemsko-prodajni del. Smo edini sejem, če ne na svetu, pa zagotovo v Evropi, ki sistematično skrbimo tudi zato, da imamo program za mlade, družine in otroke, saj je večino delavnic namenjenih prav njim. Že od prvega leta izdajamo tudi svojo znamko, razglednico in že nekaj časa tudi svojo ovojnico. Prvega leta 2007 je bilo 70 razstavljalcev iz 13 držav, letos jih je bilo že 130 iz 18 držav. Z obiskom smo zadovoljni, ki je že nekaj let konstanten, preko 6000 obiskovalcev, sicer pa je dejstvo, da je to določen krog zbiralcev, Collecta pa dela na tem, da poučujemo tudi mlajše generacije, ki bodo zbiralci šele postali in upamo, da bo številka rasla in jih bo več in ne manj. Je pa to zelo težko doseči. Slovenci smo zbiralci, saj smo imeli že tako različne zbirke kot so vrečice za čaj, nalepk z banan, do ribjih konzerv. Zbira se lahko praktično vse. Prihodnje leto, ko bo 10. obletnic sejma, bo Collecta še bogatejša, saj bomo določene vsebine dodali prvič, posebej pa bo poskrbljeno za filatelijo in numizmatiko," nam je zaupala predstavnica sejma Lara Petkovšek.

Bogata je bila tudi ponudba vinilnih plošč.
Bogata je bila tudi ponudba vinilnih plošč. FOTO: Boštjan Tušek

Od obletnic so se letos spomnili 200-letnice Janeza Puharja, svetovnega izumitelja fotografije na steklo in pionirja slovenske fotografije, 110-letnice dr. Karola Grossmanna, v okviru katere je bil predvajan prvi slovenski film Na domačem vrtu, 110-letnice Prešernovega spomenika v Ljubljani, 90-letnico ilustratorja, striparja in animatorja Mikija Mustra, ki je številne razveselil s svojim obiskom in deljenjem avtogramov ter 60-letnice Gospodarskega razstavišča.

Sejem Collecte je tako dokaz, da je predvsem v zbirateljskih vodah še vedno na prvem mestu osebni stik ter sejemsko trgovanje, ki omogoča oprijemljiv stik z gradivom, ki je naprodaj, druženje med obiskovalci in trgovci ter izmenjava izkušenj. Kljub vedno bolj razširjeni spletni prodaji pa verjetno drži, da nič ne more nadomestiti pristnega človeškega stika.

Prihodnje leto bo na vrsti že 10. sejem, že zdaj pa so napovedali številna presenečenja in še bogatejše dogajanje. Utrinku z letošnje Collecte v fotogaleriji!

Collecta 2015 - 26
Collecta 2015 - 26 FOTO: Boštjan Tušek
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mil?007
31. 03. 2015 20.40
+0
Odkar je Ebay se lahko prekupčevalci in mešetarji na stojnicah pod nosom obrišejo za eurčke. Stvari, se da na spletnih dražbah in trgovinah dobit za tretino cene, ki jih imajo po stojnicah. Ta njihov čar si lahko nekam zataknejo.
mufflon
31. 03. 2015 10.53
+1
Res ste 'hitri'....
jožagolikoža
30. 03. 2015 22.41
+11
hvala ker ste en tenden preh povedali