FOTO: Maltežani razvili revolucionarni električni avtomobil?

Proizvajalec: 10 minut polnjenja je dovolj za 1000 kilometrov vožnje

Neko malteško podjetje razvija luksuzni avtomobil, ki ga poganja le elektrika, a njegova prava vrednost se skriva v skoraj revolucionarnih baterijah, ki naj bi po le 10-minutnem polnjenju vozilo poganjale kar 1000 kilometrov daleč.

Fotogalerija (9)

  • Chreos - 5
  • Chreos - 7
  • Chreos - 6
  • Chreos - 2
  • Chreos - 8
  • Chreos - 3
  • Chreos - 4
  • Chreos - 1
  • Chreos - 9

Poznavalci električnih avtomobilov nejeverno zmajujejo z glavami, a podjetja Silex Power, pri katerem se ukvarjajo z obnovljivimi viri energije in električno mobilnostjo, to ne gane. Trdijo, da njihov avtomobil po imenu chreos zmore s polnimi baterijami prevoziti 1000 kilometrov. Ob tem so posebej za ta avtomobil razvili poseben polnilni sistem, imenovan hypercharging, ki deluje kot polnilna postaja – podobno kot sistem supercharging, ki so ga pri Tesli razvili za svoj model S. Če ameriški avtomobil potrebuje za polnitev okroglo uro, baterije pa omogočijo 425 kilometrov vožnje, naj bi bile baterije v malteškem chreosu napolnjene v pičlih 10 minutah, ob tem pa naj bi vozilo ob potovalni hitrosti 125 kilometrov na uro zmoglo prevoziti dvakrat daljšo pot kot tesla.

Chreos - 2

Chreos naj bi imel štiri motorje s skupno močjo kar 477 kilovatov (640 konjskih moči). (Foto: Arhiv proizvajalca)

Številne podrobnosti o avtomobilu, ki je še vedno v razvojni fazi, še niso znane, je pa direktor podjetja, 38-letni Jonathan Grech, za FoxNews.com povedal, da so njihove baterije rezultat izboljšave obstoječe tehnologije in ne nekaj povsem novega.

Štirivratna limuzina naj bi imela lahko ogrodje iz karbonskih vlaken, za pogon pa naj bi skrbeli štirje električni motorji, ki naj bi skupno razvili moč 477 kilovatov (640 konjskih moči). Podatek, da naj bi do 100 kilometrov na uro chreos pospešil v pičlih treh sekundah, je precej impresiven, skoraj neverjetno pa je, da naj bi maksimalni navor znašal kar 4.400 Nm.

Ambiciozni Grech, ki prihaja iz Goza, manjšega od dveh večjih otokov, ki sestavljajo arhipelag Malto, je prepričan, da se bo serijska proizvodnja začela leta 2015. ''Avtomobile bomo ročno sestavili na Malti in jih izvažali po celem svetu,'' je dejal za The Times of Malta. Izdelali naj bi le 300 vozil. Njihova cena ni znana, zagotovo ne bo nizka, a Grech ob tem dodaja, da bodo z njihovo tehnologijo razvili in izdelali tudi manj luksuzne električne avtomobile, ki bodo precej cenejši od chreosa.

Nove podrobnosti in tudi notranjost naj bi razkrili že konec aprila.

Chreos - 8

Proizvajalec napoveduje serijsko proizvodnjo za leto 2015. Ali gre morebiti za preveč ambiciozen projekt, se bo pokazalo kaj kmalu. (Foto: Arhiv proizvajalca)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 122
Justice_is_coming81 11.03.2013 17:12:48
znanstveniki so odkrili novo snov po imenu grafen ki naj bi bila super materjal, izredno lahek, 300x močnejši od diamanta in z velikimi kapacitetami shranjevanja el. energije... napovedujejo ravolucijo na vseh podrogjih...
Več komentarjev