Irci ga najbolje vrtijo

V finalu prestižnega prvenstva v debatiranju sta se ekipi Avstralije in Irske pomerili na temo Mediji imajo preveč moči. Irci so se izkazali za boljše in nazadnje dobili naslov svetovnih srednješolskih prvakov.

Šolarka v Belfastu

Na Irskem debatirajo že od malih nog (Foto: Reuters)

Trditve debat - štiri so bile znane vnaprej, za preostale pa so debaterji izvedeli le uro pred začetkom debate - so odražale aktualna dogajanja in dileme, npr. vpliv profesionalizma na olimpijske igre, protiraketni ščit, pomen svobodne trgovine, vprašanje ameriških vojaških baz v Aziji ipd.

Slovenski debaterji in debaterke, ki so se udeležili 14. svetovnega srednješolskega debatnega prvenstva v Singapuru, so v konkurenci osemindvajsetih držav dosegli 17. mesto in se niso uvrstili v osmino finala.

Slovenske barve so na prvenstvu zastopali Leon Žunec iz Ljutomera, Barbara Rupnik iz Celja, Simona Muršec s Ptuja, Samo Novak iz Trbovelj in Klemen Slavič iz Ljubljane, spremljala jih je mentorica Bojana Skrt, kot sodnika pa sta se tekmovanja udeležila Liana Miholič iz Ljutomera in George Yeoman z univerze v Mariboru.

Slovencem je za uvrstitev v osmino finala zmanjkalo malo; imeli so namreč enako število zmag in ugodnih sodniških odločitev kot Pakistan, a so za njimi zaostali zaradi individualnih govorniških točk. Pred tem so slovenski predstavniki in predstavnice premagali Litvo, Kuvajt in Indonezijo, izgubili pa proti ekipam Nove Zelandije, Škotske, Grčije, Estonije in Filipinov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: