Kje smo najbolj varni?

Združeni narodi so objavili rezultate raziskave, v kateri so preučevali izpostavljenost naravnim tveganjem v različnih državah. Poglejte si, kje ste najbolj varni pred naravnimi katastrofami.

Katar je najvarnejša država na svetu

Pri razvrščanju držav so upoštevali razmerje med izpostavljenostjo naravnim tveganjem in socialno ranljivostjo prebivalstva. Ocenjevali so podvrženost naravnim katastrofam in podnebnim spremembam, pripravljenost za spopadanje z njimi ter sposobnost za prilagajanje in reševanje ekstremnih situacij.

Katar

Katar je po raziskavi najvarnejša država na svetu. Na fotografiji je pogled na glavno mesto Doho. (Foto: Reuters)

Med 173 sodelujočimi državami se je kot najbolj varen v tem pogledu izkazal Katar, ki ima zelo nizko stopnjo potresne in poplavne ogroženosti, po drugi strani pa sta njegova družba in infrastruktura dobro pripravljeni na ukrepanje, če bi do izjemnih situacij prišlo. V Katarju je tako verjetnost, da postaneš žrtev naravne katastrofe, najnižja, in sicer le 0,02 odstotna.

Najbolj varna v Evropi je Malta

Katarju na lestvici najvarnejših držav tik za petami sledi otoška država Malta, ki med turisti velja za sredozemski biser, priljubljen zaradi izredne gostoljubnosti, prijetne klime in bogate kulturne dediščine. Od pomembnega priznanja o njeni varnosti pa si pri turistični organizaciji Malte obetajo, da bo njena priljubljenost še dodatno narasla in da bo Malta še utrdila svoj sloves idealne turistične destinacije za obiskovalce z vseh koncev sveta z najširšim spektrom želja in potreb. Ker primeren čas za obisk sredozemske lepotice traja vse do novembra, imate še vedno čas, da si poiščete najugodnejšo ponudbo s pomočjo iskalnika in jo še letos obiščete.

Kako se je izkazala Slovenija?

Slovenija je glede na indeks ogroženosti zasedla 132. mesto od 173 držav, pri čemer prvo mesto, ki ga je zasedla Republika Vanuatu v Tihem oceanu, pomeni največjo stopnjo ogroženosti, in sicer 32-odstotno. Torej je naša dežela med najbolj varnimi 42. po vrsti, njena stopnja ogroženosti pa znaša 3,72 odstotka.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 8
Samos75 27.09.2011 11:59:10
Aresti pa varni, kaj pa govoriš, če je klasičen arest, ki se poruši, in imaš možnost bega, še gre, ...če pa v sodobnem (ZDA) v celici ki se odpira samo elektronsko, pa je hudič, če vse odpove, ti ne moreš ven, da bi te kdo rešil pa tako nimaš jamstva.

Tale članek, oz. zadeva v njem je zelo relativna, saj je očitno, da mnogo parametrov niso upoštevali, kaj šele tiste osnovne razmere v svetu, ...glede na to kako s svet spreminja, varno ne bo nikjer, ...edino logično je varno premikanje iz kraja v kraj, kakor si pač skedijo določene klimatske, geološke in druge anomalije, seveda če ste dovolj hitri, in ob pravem času na pravem mestu, in če v skupini nimate mečkačev (ne glede na vzrok) in oseb, ki bi skupino upočasnjevale.

Zgornji članek je vsekakor lahko zelo zavajujoč, zato naj bo izključno samo informativne narave, ...v resnici seveda ni tako, je precej drugače, in odvisno od nas
kako bomo v neki situaciji ukrepali.

Ravno tako niso upoštevali, kot nikdar ne, da vsak človek svojo 'usodo', oz. karmo, ki mu oblikuje pot, oz. kot si jo izoblikoval sam, in če česa ni rešil prej, se temu sedaj stežka izognil.

V prvi vrsti pa je znanje o in poznavanje narave in njenih zakonitosti in tokov tisto, ki nam in našim bližnjim zagotovi varnost. Le s pravim znanjem lahko prepoznamo znake, predvidimo tok dogodkov, in se pravočasno umaknemo, ...brez tega ni nič, kot goli pred kupom oblek, ker nimamo znanja o svoji velikosti, ipd.
 
delboske 27.09.2011 00:21:03
Varnost človeka je tudi odvisna od svobode. V arestih je zelo varno glede naravnih nesreč.
Podobno je menda strah pred JJ-em. enim je blo najlepše takrat, ko nisi smel iz države brez plačanega depozita za devize. Pa ne me brisat če je možn.
 
uros215 26.09.2011 17:16:30
Narko
26.09.2011, 13:48
3

132 mesto.
Bravo Slovenija.

Pred nami so svetli časi, saj kaj dosti pa res ne moremo več pasti.

al tu je dobr, 1. država je najbul ogrožena, zadnja pa najman in mi smo v zadji četertini, kar je ok
 
propain 26.09.2011 17:01:47
naj se turist sprehodi v nove jarše in štjepanca pa da vidim kolk bo varen
 
DJ Suzuki 26.09.2011 16:54:14
adis abeba je bolj varno mesto kot pa triglav.
 
tao3 26.09.2011 14:23:05
Narko: O še lahko padamo zelo globoko. Če volimo SDS in Janeza Janšo :)
 
Narko 26.09.2011 13:48:13
132 mesto.
Bravo Slovenija.

Pred nami so svetli časi, saj kaj dosti pa res ne moremo več pasti.
halaM 26.09.2011 12:49:02
Največja nevarnost za Slovenijo je naša politika...
Več komentarjev