Kraljičini skrivni signali so v resnici 'klic na pomoč'

Kraljica Elizabeta je poosebljena vljudnost in čeprav ji kakšen sogovornik kdaj ne ustreza, mu tega seveda ne izda. Vsaj ne naravnost. Monarhinja in njeno osebje imajo namreč kar nekaj dogovorjenih signalov, s katerimi visočanstvo podrejenim sporoči, da je gosta sita in naj jo čim prej 'odrešijo'.

Praznovanje kraljičinega rojstnega dne

Kraljica Elizabeta II. ima s svojim osebjem kar nekaj dogovorjenih signalov za "umik". (Foto: AP)

Kraljica Elizabeta II. ima celo serijo skrivnih signalov, s katerimi svojemu osebju sporoči, da potrebuje njihovo pomoč, predvsem takrat, ko se znajde v neprijetnih ali dolgočasnih pogovorih s podaniki.

Ko je njeno veličanstvo naveličano klepetanja z gosti, preprosto prestavi svojo slavno Launerjevo torbico z ene roke na drugo in ob njej se takoj znajde nekdo, ki jo odpelje stran. Če je družba resnično grozna, postavi torbico na tla ali začne vrteti svoj poročni prstan - za osebje je to znak za alarm.

"Če boste klepetali s kraljico in bo nenadoma prestavila torbico iz ene roke v drugo, ste lahko prepričani, da jo pogovor najmanj dolgočasi," pravi zgodovinar Hugo Vickers. "Kar pripravite se, da bo nekdo pristopil h kraljici in ji dejal, da mora z njo nujno govoriti na primer nadškof Canterburyja." Vse skupaj bo izredno vljudno, a vas bodo hitro postavili na realna tla. 

Če britanska monarhinja med dolgočasno večerjo postavi svojo torbico na mizo, tako sporoči podrejenim, da ima vsega dovolj in bi se rada družbe čim prej rešila.

Za obiskovalce Buckinghamske palače je najbrž najhuje, ko med obiskom pri kraljici nenadoma privihra v sobo njeno osebje in jih odpelje stran - kraljica ima v delovni sobi namreč skriti gumb, s katerim sodelavce pokliče "na pomoč".

Elizabeta

Če kraljica med pogovorom prestavi torbico, jo najbrž dolgočasite. (Foto: AP)

Princ Charles in njegova zaloga izgovorov ... 

Elizabeta II. sicer ni edina članica kraljeve družine, ki ima precej zanimivih navad, s katerimi si skuša "olajšati" svoj delovni vsakdan pri srečevanju množic ljudi. Kate Middleton pogosto nosi v roki pisemsko torbico, da se tako izogne rokovanju.

Tudi moški del velike kraljeve družine ima svoje skrivne trike. Princ Charles ima na primer vedno pripravljen kratek in nenaden izgovor, če se želi na hitro izviti iz pogovora z neprijetnimi gosti.

Kraljičina torbica pa kljub vsemu ne služi zgolj kot "opozorilna naprava". Monarhinja v njej nosi s seboj majhno ogledalce, očala, bonbone za svež dah in robček. Tudi Elizabetina zbirateljska vnema torbic slavnega oblikovalca Sama Launerja je že skoraj legendarna - zbira jih od leta 1968, do danes pa se jih je na policah njenih omar znašlo že več kot 200. 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 37
 
zanti 07.03.2017 11:00:35
Novinarji,kako se ne naveličate poročanja o tej osebi,Trumpu,Ronaldu.Vsak dan gonite eno in isto.Poročajte o kakšnih drugih zanimivostih,saj se še veliko zanimivega dogaja po svetu.
Več komentarjev