Majhen korak za Pluta, velik korak za zgodovino?

Kobilarna Lipica je po dolgem času prvič sprejela v svojo čredo žrebička iz slovenske zasebne reje. Tako mu je omogočila odraščanje pod enakimi pogoji, kot jih imajo v Lipici rojena žrebeta. 9-mesečni žrebiček Pluto Valdamora III je postal 330. član dragocene črede lipicancev v tej kobilarni.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Lipicanec, žrebiček Pluto Valdamora III

Pluto (na fotografiji levo) je že našel prvega novega prijatelja. (Foto: Arhiv Kobilarne Lipica)

V Kobilarni Lipica so bogatejši za žrebička Pluta Valdamorja III, ki ga je rejec Milojko Strajnar vzredil v vasi Gorenje pri Divači, zdaj pa mu je zaželel vse dobro na žrebetišču Ravne v okolici Pivke, kjer odraščajo žrebički Kobilarne Lipica.

Na prostranih zelenih pašnikih žrebetišča bo Pluto skupaj s še enajstimi vrstniki, naslednja tri leta užival vso svobodo. Najpomembnejše pa je, da bo imel v tem času na voljo enake pogoje kot vsa moška žrebeta, ki so se rodila v tej kobilarni.

Lipicanec, žrebiček Pluto Valdamora III

Žrebiček Pluto Valdamora III je lanskega oktobra postal naj žrebiček ZRLS. (Foto: Arhiv Kobilarne Lipica)

Tako bo lahko do polnosti razvil svoj potencial, pri štirih letih starosti začel z rednim šolanjem in opravil test delovnih sposobnosti. Ta mu bo – če se bo dobro izkazal – odprl vrata v skupino lipicanskih žrebcev, ki nastopajo na predstavah Lipiške šole klasičnega jahanja, ali celo v skupino plemenskih žrebcev, očetov bodočih generacij lipicanskih žrebet.

Moška žrebeta, ki pridejo na svet v zasebni reji, večinoma nimajo družbe črede vrstnikov, ki bi jim omogočila socializacijo in s tem optimalen razvoj. Zato se rejec Strajnar veseli, da se je Pluto pridružil čredi Kobilarne Lipica: "Bil bi zelo zadovoljen in vesel, če bi Pluto odrasel v dobrega dresurnega konja. Zanj sem dobil tudi ponudbe iz tujine. Rejka iz Španije, ki ima 40 lipicancev, je zanj ponudila pošteno ceno, vendar raje vidim, da gre v Lipico in ostane v Sloveniji," je povedal rejec.

Lipicanec, žrebiček Pluto Valdamora III

Marko Avšič, žrebiček Pluto, Milojko Strajnar in Lorela Dobrinja. (Foto: Arhiv Kobilarne Lipica)

Novega, izjemno pomembnega koraka pri sodelovanju med Kobilarno Lipica in Združenjem rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce lipicanskih konj, je pozdravil tudi predsednik združenja, Marko Avšič. "S tem se poglablja že tako dobro sodelovanje med Kobilarno Lipica in Združenjem, z željo dati najboljšim potomcem slovenskih lipicancev priložnost za nadaljnji razvoj. Interes zasebnih rejcev in Kobilarne Lipica je, da najboljša žrebeta - nosilci reje lipicanske pasme - pridejo v Lipico. Tako bodo vsi dobili priložnost za nadaljnji razvoj pod enakimi pogoji," je dejal Avšič.

V Kobilarni Lipica so zadovoljni, da bo genetski potencial najbolje ocenjenega lanskega žrebeta iz črede Združenja rejcev lipicanca Slovenije ostal v Sloveniji. V zameno za žrebička Pluto Valdamora III bo Milojko Strajnar prejel mlado kobilo iz črede Kobilarne Lipica, s katero bo lahko nadaljeval kakovostno rejo. Kobilarna Lipica bo tudi v prihodnjih letih pripravljena sprejeti najbolje ocenjena žrebeta iz črede Združenja rejcev lipicanca Slovenije in tako skrbeti za kakovost slovenske reje lipicanca.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
 
waga7 10.01.2017 15:40:00
krasotec
Več komentarjev