Med obnovo cerkve v Londonu našli krste "izgubljenih" nadškofov

Gradbeni delavci so pri obnovi ene od londonskih cerkva odkrili grobnico s krstami petih canterburyjskih nadškofov, ki so veljale za izgubljene. Med njimi so tudi posmrtni ostanki nadškofa Richarda Bancrofta, ki je v začetku 17. stoletja nadzoroval izdajo angleškega prevoda Biblije.

Pri obnovi londonske cerkve St Mary-at-Lambeth, ki leži v bližini današnjega sedeža anglikanske nadškofije Canterbury, so med dvigovanjem tlakovcev odkrili vhod v nekaj, kar je bilo videti kot grobnica, je za britanski BBC povedal vodja gradnje Karl Patten. Prostor so najprej preiskali s kamero mobilnega telefona, ki so ga namestili na palico.

 

Njihova ugibanja so se izkazala za pravilna. Šlo je za grobnico, v kateri so našli 30 svinčenih krst iz 17. stoletja. "Na eni je bila zlata krona," je še povedal Patten. Po navedbah vodje muzeja vrtov, ki se danes nahaja v cerkvi, gre za škofovsko mitro.

Najpomembnejša je najdba krste nadškofa Bancrofta, ki je v začetku 17. stoletja nadzoroval izdajo Biblije kralja Jakoba, novega angleškega prevoda Svetega pisma. Prevod je nastajal med letoma 1604 in 1611.

V grobnici je tudi krsta nadškofa Johna Moorea in še treh drugih canterburyjskih nadškofov, katerih identitete pa še niso potrdili. Canterburyjski nadškof je sicer vrhovni verski poglavar angleške anglikanske cerkve in simbolni vodja svetovne anglikanske cerkve.

Delavci so krste odkrili že pred časom, a tega niso razkrili javnosti do konca del. Muzej vrtov bo vrata znova odprl prihodnji mesec, ko si bodo lahko obiskovalci skozi steklena tla ogledali tudi odkrite krste.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
lordslayer 18.04.2017 08:35:33
a Černega gada pa niso našli? :)
morjeblata 19.04.2017 09:11:39
Niso . So pa Baldricka .
Več komentarjev