Na Unescovem seznamu svetovne dediščine tudi japonski - izključno moški otok

Na Unescov seznam svetovne dediščine so pretekli teden vpisali tudi japonski otok Okinoshima, na katerega smejo le moški. Šintoistično svetišče Munatkata Taisha, ki ima otok v lasti, pa se je zdaj zaradi ohranjanja otoka odločilo prepovedati prihod obiskovalcev. Od prihodnjega leta bodo tako lahko otok obiskali zgolj menihi.

Majhen otok, na katerega ženske ne smejo, moški pa se morajo pred vstopom v svetišče na otoku goli okopati v morju, je bil na seznam Unescove svetovne dediščine vpisan pretekli teden.

Omejeno število ljudi je lahko doslej otok, ki leži severozahodno od otoka Kjušu, obiskalo le enkrat na leto ob festivalu, ki je trajal dve uri, držati pa so se morali strogih pravil. Letos so obisk dovolili 200 moškim.

Vendar pa se je svetišče, ki je lastnik otoka, odločilo za prepoved prihoda vseh obiskovalcev, razen menihov. S tem želijo otok zaščititi pred uničevanjem. "Zdaj, ko je otok na Unescovem seznamu, mora biti močno zaščiten," je povedal tiskovni predstavnik šintoističnega svetišča.

"Bilo bi tvegano, če bi na otok še naprej prihajalo po 200 obiskovalcev," je povedal in dodal, da otok varujejo šintoistični menihi. Za namen raziskovanja in varovanja otoka pa bodo lahko še naprej prihajali raziskovalci, je še dejal.

Majhen košček kopnega sicer že več stoletij naseljujejo menihi, ki molijo k boginji otoka. Že od od pradavnine sicer otok, ki leži v Japonskem morju, predstavlja pomembno izhodišče za japonsko trgovino s tujino. Je namreč na poti, ki japonsko otočje povezuje s Korejskim polotokom in Kitajsko.

A post shared by CNN Greece (@cnngreece) on

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
damirg@email.si 15.07.2017 21:33:45
CNN... se vidi s kom se 24 kur družijo. fake news.
Več komentarjev