Nadarjeni begunec bo vzel v roke prestižno stradivarko

Mlademu glasbeniku se je po trnovi begunski poti nasmehnila sreča. Potem ko je moral zaradi vojne zapustiti rodno Sirijo in se odpovedati študiju glasbe, bo zdaj koncertiral v Royal Albert Hallu, in to ne s katerimkoli inštrumentom, ampak z izjemno starodavno stradivarko.

Sirski violinist Rami ima za seboj žalostno, a zanimivo pot. Pred dvema letoma je v sirskem Homsu še študiral na glasbeni akademiji, potem pa se zaradi vojne podal na trnovo begunsko pot. Potoval je čez Libanon, Turčijo, Grčijo, Srbijo, Madžarsko in Avstrijo, dokler ni našel zatočišča v Nemčiji, kjer ga je pod svoje okrilje vzela glasbena družina. Takoj so prepoznali njegov talent in se odločili, da ta ne sme ostati skrit.

Rami je že posnel svoj debitantski album v glasbeni založbi Decca, 19. septembra pa bo v sklopu Classic FM Live nastopil v britanskem Royal Albert Hallu. A do nedavnega ni vedel, kako bo to izvedel, saj ni imel violine, ki bi zadostovala velikosti dvorane in priložnosti.

A na pomoč so mu priskočili pri Classic FM. Na Facebooku so delili del Ramijeve zgodbe in vprašali, ali bi nadarjenemu mladeniču morda lahko kdo pomagal do inštrumenta. Glas o nadarjenem mladem violinistu je v svoji oddaji na omenjenem radiu razširil tudi John Suchet.

Ponudbe so začele deževati z vsega sveta – od Velike Britanije, Turčije, Združenih držav do Avstralije. Najbolj vroča ponudba pa je prišla od enega vodilnih prekupčevalcev in restavratorjev starodobnih inštrumentov na svetu. Pri Florian Leonhard Fine Violins so mlademu Ramiju uresničili najbolj drzne sanje, ko so mu ponudili, da bo lahko zaigral na kultno glasbilo, ki ga je leta 1690 izdelal Antonio Stradivarius, poznano kot ’Stephens’ Stradivarius (Stephenova stradivarka).

Izjemna svetovno znana violina slovi po edinstvenem zvoku in barvi, ki do zadnjega kotička zapolni tudi največje dvorane, zato glasbeni sladokusci komaj čakajo na to, da jo bo 19. septembra vzel v roke 21-letni Rami.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 4
 
nevica 13.09.2017 18:51:03
Upam, da violine ne bo zamenjal za bombo. Če bi se ljudje lahko zanesli na dobroto muslimanskih beguncev, bi bilo doooosti manj problemov. Ker Znotraj dobrote je bistvo kulture. Potem je čisto vseeno v kakšne cunje je kdo zavit. Pa žal ni tako. Vse spoštovanje fantu z violino, ko bi le vsi imeli v rokah glasbo namesto verskega fanatizma.
Več komentarjev