Vrnitev džuboksa na vinilne plošče po četrt stoletja!

Podjetje Crosley bo po 25 letih spet začelo izdelovati džubokse (jukeboxe), v katerih se vrtijo vinilne plošče. Očitno je na to vplivala tudi prodaja vinilnih plošč, ki je bila lani največja v zadnjih treh desetletjih in je ponekod prvič prehitela digitalno prodajo glasbe.

Džuboks (jukebox)

Podjetje Crosley bo po 25 letih spet začelo izdelovati džubokse (jukeboxe) na vinilne plošče (simbolična fotografija). (Foto: AP)

Očitno je nekaj na "toplem" zvoku, ki ga proizvajajo vinilne plošče, saj se je proizvajalec gramofonov Crosley odločil, da bo spet izdeloval klasični vinilni džuboks (jukebox), a z modernim prizvokom. Gre za model CR1209A Rocket Vinyl Jukebox v polni velikosti, ki bo edini džuboks v proizvodnji.

To je klasičen model, ki je navzven pozlačeno-bleščeč in kromiran, s prosojnim steklenim pokrovom nad menjalcem in predvajalnikom plošč, da uporabnik lahko vidi, kako se plošča vrti, ko se predvaja. Vanj bo šlo 70 7-inčnih singlov, kar pomeni, da se bo lahko izbiralo med 140 skladbami.

Uporabnik bo pesmi lahko izbiral prek klasičnih rdečih gumbov ali prek daljinskega upravljalca, imel pa bo tudi funkcijo "shuffle", kar pomeni, da naprava sama naključno izbira pesmi, dokler je nekdo ne prekine z novim ukazom. Če uporabnik ne bo imel dovolj fizičnih plošč, se bo lahko prek Bluetootha povezal z drugimi shranjenimi viri glasbe. Džuboks ima sicer dva srednjetonska zvočnika ter enega 12-inčnega basovskega, vse skupaj pa zveni toplo in udarno, kar se od vinilnih plošč, ki se jih posluša na dobrem ozvočenju, tudi pričakuje.

Džuboks (jukebox)

Spadate med ljubitelje glasbe na vinilnih ploščah? (Foto: AP)

A zadeva bo imela precej "krepko" ceno, saj dosega kar 11.350 evrov, ker pa večina ljudi nima 7-inčnih plošč, temveč večinoma 12-inčne na 33 1/3 obratov, pri Crosleyju načrtujejo, da bi naredili tudi džuboks na velike plošče. Za zdaj pa naj bi imeli v načrtu izdelavo 16 kosov, ki jih bodo razposlali kupcem do aprila oz. maja letos, zato se bo treba, če vas zanima (in ste bogati ljubitelj vinilnih plošč in vinilnega zvoka), kar lepo postaviti v vrsto ...

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev