Po več desetletjih odkrili razbitine ameriške ladje USS Indianapolis

Raziskovalci so po 72 letih v filipinskem morju odkrili ameriško vojaško ladjo USS Indianapolis, ki jo je v poslednjih dneh druge svetovne vojne potopila japonska podmornica. Ladja se je vračala iz uspešne misije, med katero je dostavila dele atomske bombe, ki so jo ZDA kasneje vrgle na japonsko mesto Hirošima.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

USS Indianapolis

Ladja USS Indianapolis je bila v zaključnih dneh druge svetovne vojne na posebni misiji (Foto: AP)

USS Indianapolis

Potopitev ladje je preživelo zgolj 316 članov posadke. (Foto: AP)

Raziskovalci so po 72 letih v filipinskem morju odkrili ameriško vojaško ladjo USS Indianapolis, ki jo je v poslednjih dneh druge svetovne vojne potopila japonska podmornica.

Ladjo so raziskovalci odkrili v filipinskem morju, približno 5,5 kilometra pod morsko gladino. Lokacija razbitine je že dalj časa burila duhove znanstvenikov. Lani pa je zgodovinar oddelka za zgodovinsko dediščino pri ameriški vojaški mornarici Richard Hulver odkril zapise druge ladje, ki je USS Indianapolis opazila tik pred potopitvijo. Raziskovalna ekipa je nato ocenila, da je razbitina nekje na območju, ki je obsegalo 600 kvadratnih milj (965 kvadratnih kilometrov) morja.

Ladja je bila v zaključnih dneh druge svetovne vojne na posebni misiji, v okviru katere je dostavila dele atomske bombe, ki so jo ZDA vrgle na Hirošimo. Štiri dni po zaključku misije, 30. julija 1945, pa je ameriško ladjo opazila japonska podmornica in proti njej ustrelila šest torpedov. Ladja je potonila v 12 minutah in ji ni uspelo niti poklicati na pomoč ali razdeliti rešilne jopiče med člane posadke.

USS Indianapolis - samo za enkratno uporabo!

Ladjo so raziskovalci odkrili v filipinskem morju. (Foto: AP)

USS Indianapolis - samo za enkratno uporabo!

USS Indianapolis (Foto: AP)

Potopitev ladje je preživelo približno 800 izmed 1196 mornarjev na krovu, a potem jih je nevarne razmere v vodi, v kateri so se soočali z dehidracijo in napadi morskih psov, preživelo zgolj 316. Trenutno jih je živih še 22.

"V čast nam je počastiti pogumne ljudi na krovu vojaške ladje USS Indianapolis, ki je odigrala tako pomembno vlogo pri končanju druge svetovne vojne," je dejal soustanovitelj Microsofta in vodja civilne raziskovalne odprave Paul Allen. "Kot Američani veliko dolgujemo posadki ladje, ki je prikazala pogum, vztrajnost in žrtvovanje," je dodal.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 32
 
bandit1 20.08.2017 19:57:25
Zelo slab prevod članka. Ladja ni smela oddati klica za pomoč, ker je bila na tajni misiji. Polovico mornarjev so požrli morski psi v 4 dneh preden so prišli reševalci. Potrudite se malo bolj.
Več komentarjev