Slavni pianist: YouTube uničuje glasbo

Pianista ujezilo snemanje s telefonom

Uporaba telefonov je v večini koncertnih dvoran po svetu prepovedana. Tako je tudi v Essenski filharmoniji, kjer pa je kljub temu prišlo do incidenta.

Gledalec je med koncertom s pametnim telefonom snemal poljskega pianista Krystiana Zimermana, ki ga je početje gledalca tako razburilo, da je prekinil koncert in odvihral z odra.

Snemanje in fotografiranje - 2

Zimermana je zmotil gledalec, ki ga je snemal. (Slika je simbolična.) (Foto: Reuters)

Zimermana, ki je znan tudi po svojem perfekcionizmu, mnogi označujejo za enega najboljših pianistov njegove generacije. Medtem ko je v ponedeljek v sklopu priznanega pianističnega festivala Ruhr izvajal solo recital del Debussyja, Brahmsa in Szymanowskega, je opazil, da ga eden od gledalcev snema.

"Mislimo, da je šlo za iPhone," je povedala predstavnica za odnose z javnostmi Anke Demirsoy in dodala: "Potem ko je Zimerman prosil gledalca, naj neha snemati, ta pa ga ni upošteval, je odšel z odra."

Pianist se je čez nekaj minut vrnil na oder in se opravičil drugim obiskovalcem ter jim pojasnil svoj burni odziv. Po besedah Zimermana naj bi založbe v preteklosti z njim že prekinile pogodbe, ker so se nezakoniti posnetki njegovih nastopov znašli na spletnih portalih, kot je YouTube. Preden je nadaljeval koncert, je dodal: "YouTube uničuje glasbo."

Gledalca, ki je z uporabo pametnega telefona razburil pianista, po koncertu niso našli.

Orkester

Na koncertih klasične glasbe je uporaba telefonov večinoma prepovedana. (Foto: Reuters)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
Explainator 05.06.2013 21:18:59
tu je šlo verjetno za provokacijo, in tastari je nasedel oz. ga je razneslo
domchie 05.06.2013 20:00:21
Sam arhiviram glasbo, snemam na koncertih, saj menim, da je vsaka izvedba nekega avtorja v živo precej drugačna in za prave glasbene sladokusce je to velik priboljšek. Vendar za takšno snemanje ne vzamem bližnjega mobilca in z dvignjeno roko snemam koncert, saj je kvaliteta posnetka tako patetična, da ne razumem ljudi, ki na koncertih snemajo s takšnimi napravicami. Če želijo ohraniti nek spomin, naj priključijo kvalitetno zvočno-snemalno napravo na t.i. mešalko, pred tem pa se naj dogovorijo z izvajalcem. Gre za osnovni bonton, ki ga današnja mladina izkorišča za poneumljanje, in zelo se strinjam z Zimermanom, pred YouTubom in MTVjem, je glasba veljala za umetnost. Danes je glasba le muha enodnevnica.
 
Frucer1 05.06.2013 16:45:25
Sem za to, da internet postane zastonj knjižnica za vse uporabnike... V kolikor avtor nekega izdelka posveti veliko časa in truda, naj se mu prizna 5-10 let patena, potem pa zastonj za vse... Sej ni da ki je problem v temu, da glasbeniki nimajo za burek, ampak bolj v tem, da beyonce rihianna, J.lo in podobni na eni turneji zaslužijo več kot pravi virtuozi v celem življenju, čeprav se slednji dosti bolj posvečajo glasbi in si zaslužijo glede na trud in rezulatate dosti več denarja in priznanja.
Več komentarjev