Slovenci in Italijani združeni v žlahtni kapljici

Brda so sedaj eno!

Brda so magičen kraj, kjer so meje med Italijo in Slovenijo skoraj popolnoma zabrisane. Slovenec Matjaž Četrtič in Italijan Robert Prinčič sta to povezanost še bolj izpostavila.

Matjaž Četrtič in Robert Prinčič

Matjaž in Robert sta začela uresničevati svoje sanje ...

Matjaž in Robert v družbi Iryne Osypenko

Matjaž in Robert v družbi Iryne Osypenko ...

Brda pod različnimi gospodarji

Brda, v italijanščini Collio, Cuej v furlanščini, den Ecken v nemščini in Briccerija v goriških zapisih iz 19. stoletja, so bila stoletja pod različnimi gospodarji, vse od goriških grofov, Habsburžanov, Napoleona, Avstro-Ogrske monarhije do italijanske kraljevine, toda vedno enovita pokrajina.

Meja je 'udarila' ljudi

Šele s Pariško pogodbo iz leta 1947 je bilo to ozemlje razpolovljeno z državno mejo in delno dodeljeno Jugoslaviji in

Srednjeveško vino
v Brdih je bila rebula od vedno gojena in cenjena sorta. Prva pričevanja izhajajo že iz srednjega veka … Rebula je skozi stoletja ostala edina sorta, ki se je ohranila v zapisih unite principate contee di Gorizia e Gradisca iz 18. stoletja.

delno italijanski republiki. Meja je trdo posegla v življenje ljudi, razdelila je družine, lastnino in vinograde ter določila različne razvojne poti, ki jih šele po vstopu Slovenije v EU poskušamo povezovati in združevati.

Ponovno združevanje med Slovenci in Italijani

Tudi na področju vinarstva so nastopili novi časi, ki vzpodbujajo nove poglede in nova pričakovanja, čeprav še vedno to območje ostaja pod dvema različnima državama z različnima jezikoma in različno zakonodajo, ki določa dve vinski coni. Po sprejetju obeh okolišev v Cono C2 so se odprla vrata novim iskanjem, ki jih omogoča mešanje vina iz Brd in Collia.

Matjaž in Robert – prijatelja, ki bi rada še bolj povezala Italijo in Slovenijo

Tako sta lahko tudi vinarja mlajše generacije združila svoje znanje v skupnem projektu, ki s pomočjo najstarejše briške sorte, rumene rebule, spet povezuje Brda in Collio v skupnem produktu. Petintridesetletna Matjaž Četrtič iz Kojskega v Sloveniji in Robert Prinčič iz Jazbin pri Števerjanu v Italiji sta se bolje spoznala na podiplomskem študiju MBA master in wine business v Trstu in po končanem študiju njuno prijateljstvo povezala tudi v poslovni odnos.

Tako se postopoma uresničuje njuna vizija, da bi se vina s poreklom Brda in Collio združila v enotno vino.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev