V bitki za avtorske pravice za 'opičji selfie' zmagal fotograf, a obljubil korist tudi za opice

Opice v indonezijskem pragozdu so naredile serijo selfijev, ki so kmalu poželi svetovno slavo. Fotograf, čigar opremo so uporabile, je vztrajal, da so avtorske pravice njegove, organizacija Peta pa je zahtevala, da se pravice pripišejo opicam. Dve leti je trajal sodni proces, zdaj pa je sodišče vendarle odločilo.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Dve leti je trajala sodna bitka za avtorske pravice selfija, ki ga je naredila opica v indonezijski džungli leta 2011 s fotoaparatom britanskega fotografa Davida Slaterja iz mesta Monmouthshire. Avtorske pravice je od fotografa na sodišču terjala organizacija za zaščito živali Peta. Slednja je namreč menila, da bi morala imeti koristi od posnete fotografije primarno opica in ne lastnik fotoaparata.

Sodišče je zahtevek Pete zavrnilo in vse avtorske pravice prisodilo fotografu, ki pa se je na sodišču zavezal, da bo četrtino vseh prihodkov v bodoče podaril organizacijam, ki si prizadevajo zaščititi habitat črnih makak v Indoneziji, poroča BBC.

Slater je svoje pravice na sodišču zagovarjal s trditvijo, da je vložil ogromno let truda, da je pri opicah vzpostavil toliko zaupanja, da so ga spustile čisto blizu, prav tako si že od vsega začetka prizadeva za njihov obstoj in zaščito, čemur je bilo namenjeno tudi fotografiranje.

Odvetnik organizacije Peta je po odločitvi sodišča dejal, da je ta primer pokazal, da bo potrebno spremeniti zakonodajo na tem področju in urediti prenos pravic tudi na živali.

Slater je leta 2011 fotografiral radovedne opice, ki so izkoristile trenutek njegove nepazljivosti in si prisvojile njegovo opremo ter naredile celo serijo fotografij, ki so kmalu požele svetovno slavo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 3
 
odkimasin 12.09.2017 15:18:38
Naj toži opice in jih obere do kosti!
Več komentarjev