VIDEO: Velikanska želva Melita, ki je nasedla pri Zadru, je pozneje poginila

Na obali nedaleč od Zadra je med neurjem nasedla velikanska želva glavata kareta. Premraženo želvo so pokrili z odejami, k veterinarju pa jo je moralo odnesti kar osem moških. Bila je v zelo slabem stanju, podhlajena, imela je porušen imunski sistem, zato je kasneje poginila.

Nedavna orkanska burja in neurje sta na hrvaško obalo odvrgla glavato kareto, ki so jo v ponedeljek našli prebivalci nedaleč od Karina v zaledju Zadra. Velikanska želva je bila živa in zdrava, k veterinarju pa jo je moralo odnesti kar osem moških. V ponedeljek zvečer so jo prepeljali v akvarij v Pulju, kjer pa je danes poginila.

Veterinar Marino Mirčeta je povedal, da morje morske želve pogosto odvrže na obalo. Poudaril pa je, da še nikoli prej ni videl tako velikanske želve, kot je bila ta, ki so jo v ponedeljek našli ob obali Karinskega morja. Po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina je bila dolga 95 centimetrov in težka okoli 100 kilogramov.

"Nismo imeli soda, v katerega bi jo lahko spravili, s težavo smo jo prinesli tudi v veterinarsko ambulanto, saj zaradi velikosti ni mogla skozi vrata," je povedal Mirčeta za današnji Jutarnji list. Prepričan je, da ima želva najmanj 100 let. Nadeli so ji ime Melita.

Posnetek reševanja ogromne želve

Kot je povedal, je osem moških pomagalo, da so želvo prinesli na njegovo dvorišče, kjer jo je pregledal. Ugotovil je, da ima stare poškodbe na oklepu in da je premražena. Zato so želvo najprej pokrili z odejami in o vsem obvestili center za ogrožene živalske vrste v Pulju, kamor so jo tudi prepeljali.

Ena od biologinj tega centra Karin Gobić je dejala, da je bila želva v zelo slabem stanju. Bila je namreč podhlajena, imela pa je porušen imunski sistem.

Morske želve so zaščitene živali. So edini plazilci v Jadranskemu morju. Samice pridejo na kopno le, ko ležejo jajca.

Glavata kareta ima lahko oklep dolžine več kot 110 centimetrov in tehta tudi do 115 kilogramov.

Življenje morskih želv spremljajo ter za njih skrbijo znanstveniki in okoljevarstveniki v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem v okviru različnih skupnih projektov, kot je Adriawatch.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 27
macro 11.01.2017 09:45:31
Zmrznila
Več komentarjev