VIDEO: Redek posnetek snežnega leoparda

Kitajskemu naravoslovnemu fotografu je uspel eden najboljših posnetkov v življenju. V fotografski objektiv mu je uspelo ujeti snežnega leoparda, ki spada med ogroženo vrsto in ga je izredno težko izslediti. Živi namreč večinoma samotarsko življenje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Snežni leopard - 3

Snežni leopard je radovedno vohljal po okolici. (Foto: Reuters video)

Kitajskemu fotografu Matseju Rangjaju je uspelo tisto, česar si najverjetneje želi vsak naravoslovni fotograf. Na severozahodu Kitajske mu je v objektiv uspelo ujeti snežnega leoparda. Pol minute dolg video je nastal na nadmorski višini 4600 metrov in prikazuje leoparda, ki radovedno vohlja in pogleduje naokoli.

Zhangyu, strokovnjak Oddelka za gozdarstvo v mestu Qinghai na Kitajskem, meni, da ima radovednost leoparda dve možni razlagi. Po prvi snežni leopard raziskuje območje, saj ga zanima, če v bližini nanj preti nevarnost, medtem ko po drugi išče samico. V tem obdobju je namreč vrhunec sezone njihovega parjenja.

Fotograf Rangja je nad svojim dosežkom navdušen, saj je v svoji osemletni karieri snežnega leoparda videl samo enkrat. V divjini jih je namreč izredno težko izslediti. V snegu je opazil njegove sledi in iztrebke ter jim sledil, kamero pa skril med bližnje skale.

Snežni leopard spada med ogrožene vrste. Na svetu jih je med 5000 in 7000 in živijo večinoma samotarsko življenje v težko dostopnih visokogorskih območjih centralne Azije. Najbolj so aktivni ob mraku, ko se jih najmanj vidi, zato je srečanje s snežnim leopardom tako zelo posebno.

Snežni leopard - 2

Približal se je tudi kameri in poskrbel za neprecenljiv posnetek. (Foto: Reuters video)

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 18
nnikkitta 09.03.2013 14:52:40
Kako lepa muca pa kako prijazno gleda
kako gost kožuh,
krasna je.
Več komentarjev