Zanimivosti

Vlasta Jeseničnik Slovenka leta 2001

Ljubljana, 07. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Moskovska dopisnica RTV Slovenija Vlasta Jeseničnik je po izboru bralk in bralcev revije Jana Slovenka leta 2001.

Vlasta Jeseničnik
Vlasta Jeseničnik FOTO:

V akciji, ki jo je že štirinajstič zapored pripravila omenjena revija, je Jeseničnikova premagala 15 konkurentk in petina vseh glasov, ki so jih na uredništvu prejemali v novembru in decembru lani (8228), je bila namenjena njej. Jeseničnikova je bila ena izmed redkih novinark, ki je poročala iz Afganistana. "Posodila nam je oči in ušesa in odšla na trenutno najbolj vroč kraj le zato, ker je to njen poklic," je ob razglasitvi, ki je potekala v ljubljanski operni hiši in sta se je udeležila tudi predsednik države Milan Kučan in predsednik državnega zbora Borut Pahor, o Slovenki lanskega leta dejala glavna in odgovorna urednica Jane Melita Berzelak. Nagrado je Jeseničnikova posvetila vsem afganistanskim ženskam, ki po njenih besedah še vedno nimajo pravice do lastnega življenja.

"So stvari v življenju, ki jih ne pričakuješ in razglasitev za Slovenko leta je gotovo taka stvar," je ob razglasitvi dejala 37-letna Jeseničnikova, ki je že od leta 1989 zaposlena na TV Slovenija v uredništvu zunanjepolitičnih oddaj. Od leta 1996, ko je prevzela dopisništvo v Moskvi, je za slovensko občinstvo eden ključnih virov političnih, gospodarskih pa tudi medijskih in kulturnih informacij o dogodkih v Rusiji. "Novinarji govorimo, poročamo pišemo, da bi zgodbe drugih lahko prišle v domove vseh in ne zato, da bi drugi govorili in pisali o nas," je o svojem poklicu, ki ga je ocenila tudi kot fantastičen in vznemirljiv, dejala Jeseničnikova in poudarila, da je omenjena nagrada gotovo potrditev, da delo opravlja dobro.

Jeseničnikova je prepričana, da bi lahko omenjeno nagrado prejela prav vsaka nominiranka za "naj" Slovensko lanskega leta: pisateljica Kristina Brenkova, športnici Martina Čufar in Katarina Venturini, direktorica Elkroja Marija Vrtačnik, pevka Nuša Derenda, dobrotnica lanskega leta Darinka Gomišček ter predsednica društva upokojencev Tinka Kuhelj, pa znanstvenici Duška Meh in Marija Stanonik, piranska županja Breda Pečan, umetnica Marjetica Potrč, režiserka Mateja Koležnik, zdravnici Saša Markovič in Jožica Maučec Zakotnik ter Vladka Novina, vodja družinskega ansambla tria Novina. Sicer pa je prestižni naslov Slovenke leta 2000 prejela rejnica Marija Zakušek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3