Vse Titove ženske: oboževal je temnolaske z velikimi oblinami!

Josip Broz – Tito je bil dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, vojak, politik, oboževan in osovražen, kaj malo pa je znano o njegovem (baje pestrem) ljubezenskem življenju. Velikemu ljubitelju žensk so bile všeč temnolaske z bujnimi oblinami.

Josip Broz Tito

Tito je imel pestro zasebno življenje, najbolj pa so ga očarale bujne temnolaske. (Foto: Reuters)

Eno je gotovo, Josip Broz – Tito je ljubil ženske. Veliko žensk. Pravzaprav ni delal razlik, saj je ljubil Srbkinje, Rusinje, Slovenke in sploh ga ni motilo, da so ga od časa do časa zanimale tudi oddane ali poročene ženske. Poročen je bil štirikrat, vsaj toliko pa naj bi imel tudi ljubimk, je poročal Blic.

"Njegova prva žena je bila Rusinja Pelagija Belousova, ki je imela, ko sta se poročila, le petnajst let. On je bil takrat v Rusiji v ujetništvu. Ko sta se poročila, se jima je rodil sin Žarko. Preselili so se na Hrvaško, ona pa se je čez nekaj časa vrnila v Rusijo, kjer se je vnovič poročila. Čeprav sta se razšla, je prav zaradi njega v Rusiji padla v nemilost, doletelo pa jo je celo prisilno delo," je za Blic povedal Momčilo Jokić, avtor knjige Tajni dosje – Josip Broz.

Med dvema soprogama le pol leta premora

Tito se je domnevno aprila 1936 v Moskvi ločil od prve soproge Belousove, a že čez pol leta se je prav tako v Moskvi vnovič poročil z neko Nemko, zatrjuje Pero Simić, avtor prve Titove biografije.

"Ta ženska je bila Johanna Anna Koenig, rojena v nemškem mestu Chemnitzu. Bila je poročena z visokim nemškim uradnikom, ki je bil po Hitlerjevem prihodu na oblast aretiran in obsojen na 15 let zapora. Mednarodna organizacija Rdečega križa je potem organizirala njen odhod v Moskvo, kjer je prevzela psevdonim Lucija Bauer," je povedal Simić.

Delala je v moskovski tovarni radioaparatov, pod tem imenom pa se je tudi poročila s Titom in prevzela njegovo lažno ime Valter, in sicer v hotelu Lux, kjer so stanovali uradniki Kominterne.

Velik madež v njegovi biografiji

Simić dodaja, da je Tito hitro zapustil Moskvo, ona pa naj bi ostala tam. V prvi polovici leta 1937 ji je nato iz Pariza napisal štiri ljubezenska pisma, ki naj bi bila pokazatelj, da je bila to ljubezen njegovega življenja.

"V moji knjigi je objavljen tudi dokument, v katerem Tito represivnim organom sovjetskega režima razlaga svoje povezave in odnos s prvo soprogo Pelagijo in tudi z drugo, Lucijo Bauer. Bauerjevo so konec leta 1937 v Moskvi ustrelili, ker so jo po krivem obtožili, da je nemška vohunka," je povedal Simić in poudaril, da je Tito za Lucijo rekel, da bo to "velik madež v njegovi biografiji".

Jovanka Broz

Najdlje je bil s četrto ženo Jovanko, ki ga zadnja leta njegovega življenja sploh ni videla. (Foto: Reuters)

Strasten zakon s Slovenko in javna zveza z ljubico

Tretja Titova žena je bila bogata Slovenka judovskega rodu Herta Haas, a za Tita je bila, tako trdi Jokić, najpomembnejša. Spoznala sta se v Parizu leta 1937.

"Dobila sta sina Miša, ki je še danes živ. Sicer pa je, med tem zakonom 'obdelal' tudi tajnico Davorjanko Paunović Zdenko," trdi Jokić.

Zakon s Herto je trajal štiri leta, njegova romanca z Davorjanko pa ni bila več skrivnost. Njegovi takratni sodelavci so celo trdili, da je bila njuna ljubezen tako "strastna in glasna", da so ga večkrat opozarjali. Davorjanka je kmalu zbolela za tuberkulozo in umrla, Tito pa je zahteval, da jo pokopljejo poleg njegove rezidence v Beogradu.

Prihod Jovanke

Po njeni smrti se je poskušal vrniti k nekdanji soprogi Herti Haas, ki ga je zavrnila in ga nazadnje videla leta 1946. Herta Haas je umrla marca 2010 v Beogradu v 96. letu starosti. O svojem življenju s Titom ni nikoli javno spregovorila.

Jovanko Budisavljević, pozneje Broz, je spoznal med desantom na Drvar, ko sta tudi prvikrat skupaj zaplesala.

"Ugiba se, da so jo celo namensko pripeljali do njega v Beli dvor kot gospodinjo, da bi se mu priljubila, osvojila njegovo zaupanje in vplivala na to, da se je malce umiril. Kar zadeva ženske, naj bi bil v tistem času nenasiten. Že takrat se je začela njuna 'igra'," je povedal Jokić.

Čeprav sta do konca njegovega življenja ostala uradno poročena, se je njun zakon začel rušiti že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, na koncu pa ga zadnje tri oz. štiri leta sploh ni več videla

Velike polemike

"Okoli Titovega ljubezenskega življenja so velika ugibanja, ljudem pa v glavnem ni nič jasno, saj marsičesa ne morejo verjeti. Zanimivo je, da so vse njegove ženske in žene imele zvezo s poslom, in verjetno to ni bilo naključje. Zanimivo je bilo tudi to, da so bile vse temnolaske z velikimi oblinami," je še povedal Jokić.

Od drugih Titovih ljubimk se omenja ruska igralka Tatjana Okunjevska, ki jo je spoznal v Moskvi in jo je mesece zapeljeval. Z gruzijsko atletinjo Nino Dumbadze je imel kratko avanturo, zaradi prvakinje newyorške metropolitanske opere Zinke Kunc Milanov, pa je s streljanjem prizanesel poznanemu dirigentu Lovru Matačiću. Menda je bil v zvezi tudi s splitsko operno divo Gertrudo Munitić, čeprav je ona to zanikala, povezovali pa so ga tudi z Darjano Grbić, ki je bila njegova maserka.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 336
 
IVO1965 10.03.2013 21:49:25
windmaster 10.03.2013 06:37:37
-22
Ta diktator je imel v svoji lasti 5% tedanjega ozemlja države. Zakaj si pač ne bi privoščil kup ljubic? Bolano, izprijeno!

hja kaj bi ti rekel, na tale komentar, kljub temu pa je tud navaden narod mel dost, od hiš, stanovanj, pa službe, itd. no edin vozli smo se z jugoti in podobnimi kripami, današnjih 500 voluharjev pa obvladuje 95 % slovenskega bogastva, mi navadna raja mamo pa en k..... od tega. kaj je zdaj boljš, en TITO al 500 voluharjev
Titus56 11.03.2013 09:07:16
Ja pa kaj je zej to, Madona sem čist nekej druzga napisal, pa spet niste dal gor, J...Š, tak forum pa cenzuro, zato pa smo tak kjer smo, u R...
Rahan 11.03.2013 13:23:22
pod Titom smo imeli lepše čase in varnejšo prihodnost, sedaj pa imamo tajkune in revščino.. še šolanja in zdravstva si ne mormo privoščit kar je bilo tedaj zastonj
Več komentarjev