Zasegli Jobsovo superjahto: njegova družina v sporu z oblikovalcem

Jahta Venus, ki so jo zgradili za pokojnega soustanovitelja Appla Steva Jobsa, ne sme zapustiti pristanišča, so odločili nizozemski pravosodni organi. Oblikovalec notranjosti namreč trdi, da je dobil premajhno plačilo.

Jahta Steva Jobsa - 4

Oblikovalec notranjosti želi od Jobsove družine dodatne štiri milijone dolarjev. (Foto: Reuters)

Jahta Steva Jobsa - 6

Venus, ki je zasidrana v Aalsmeerju, je bila poseben Jobsov projekt, s katerim se je ukvarjal skoraj vse do smrti. (Foto: Reuters)

Priznani francoski oblikovalec Philippe Starck, ki je zasnoval notranjost jahte, naj bi se z Jobsom leta 2009 ustno dogovoril, da mu bo ta plačal šest odstotkov celotne vrednosti jahte. Celotni stroški izgradnje naj bi po njegovem mnenju znašali 197 milijonov dolarjev (149 milijonov evrov), kar pomeni, da mu pripada 12 milijonov dolarjev (devet milijonov evrov).

80 metrov dolga Venus, ki so jo dokončali letos oktobra, dobro leto dni po Jobsovi smrti, je zdaj v rokah njegove družine, ki pa trdi, da je bila izdelava precej cenejša. Znašala naj bi 138 milijonov zelencev (104 milijone evrov), zato so Starcku že plačali osem milijonov dolarjev (šest milijonov evrov). Ta se je obrnil na sodišče in že dobil odločbo, da se jahta ne sme primakniti iz pristanišča, če mu ne nakažejo dodatnih štirih milijonov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 28
gomulka 24.12.2012 19:53:39
Ok, ne vem kako izgleda znotraj...ampak glede na zunanjost pa ne samo, da ne bi plačal...še celo penale bi mu pribil, ker tako grdega plovila pa res še nisem videl. Kar se tiče appla, kapo dol...res so lepi produkti (vsaj zame) samo tole pa res ni ničemur podobno. Ampak vsak ima svoj okus in prav tako vsak ima svoje mnenje. Njegov okus je bil tak in moje mnenje je pač tako.
Več komentarjev