Žive jaslice spet na ogled

V Postojnski jami si je že od božiča dalje možno ogledati Žive jaslice, letos že petnajstič po vrsti.

postojnske jaslice

Postojnska jama

Letos v Postojnski jami predstavljajo izvirno različico živih jaslic, ki so bile prvič postavljene leta 1989. To so bile prve jaslice v Sloveniji, postavljene z živimi liki izven sakralnih objektov. Vmes je bil koncept spremenjen, po desetih letih pa se vračajo k prvotnemu.

Novost letošnjih predstav je ogled "novega" starega dela Postojnske jame - Malih jam. Slednje so bile odprte za ogled med leti 1927 in 1972. Ko se je uredila krožna železniška proga, se je ogled tega dela jame opustil oziroma je postal del t.i. alternativnega ogleda.

Obiskovalci lahko takoj po izstopu z vlaka počasi vstopijo v predstavo. Nastopajoči so amaterski igralci iz Postojne in okolice.

V letošnjem letu so v Malih jamah prenovili pot, postavili novo ograjo in obnovili električno razsvetljavo. Male jame si bodo obiskovalci lahko ogledali takoj po predstavi. Organizator je ohranil tradicijo nastopanja pevskih zborov, ki bodo zapeli v Malih jamah. Drugi sklop dogajanja bo na prostem, pred vhodom v Postojnsko jamo.

V znamenju jaslic tudi drugod po Sloveniji

Predstave Živih jaslic si lahko v Postojnski jami ogledate še ter 1. in 2. januarja 2005, vsakokrat ob 12., 14. in 16. uri.

V znamenju jaslic bo tudi Predjamski grad. V njem bodo do 9. januarja razstavljene jaslice mladih izdelovalcev iz Postojne in okolice, ki so se prijavili na natečaj, ki ga je razpisala Postojnska jama, turizem. Grad je odprt vsak dan od 10. do 16. ure.

Športno društvo lednih plezalcev Mlačca-Mojstrana pa že tretje leto prireja gledališko predstavo Žive jaslice. Igra se odvija v in pod umetno ledeno steno. Režiserka se je letos posvetila problematiki sodobne žene, ki išče rešitev svojih težav v božični skrivnosti. Predstave so vsak dan do vključno 29. decembra ob 16., 17., 18. in 19. uri.

Kulturno umetniško društvo Ligojna pri Vrhniki pa bo letos že devetič uprizorilo Žive jaslice v Ligojni, in sicer še 2. in 6. januarja ob 17. uri. Tema letošnjih jaslic je prikaz težkega življenja revnih otrok in mladine, ki so se kljub zaposlenosti in odsotnosti staršev znali poveseliti. Tudi letos bodo na ogled izvirna orodja, prikazali pa bodo tudi kmečka opravila, ki so bila značilna za slovensko podeželje in so se včasih odvijala na vasi, kot so mlatenje žita s cepci, mletje žita v pravih mlinskih kamnih, priprava testa in kruha, predenje volne, trenje lanu in podobno.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo: