Atletika, skoki, motokros, violina, kajak – to počnejo mladi upi tega tedna!

Leto se počasi bliža h koncu, s tem pa tudi glasovanje in izbor mladih upov leta 2017. Ta teden vam tako predstavljamo že tretjo peterico mladih nadarjenih posameznic in posameznikov, ki se lahko pohvalijo z izjemnimi dosežki na področjih športa, parašporta, znanosti in umetnosti. Kdo vas bo najbolj prepričal?

banner Mladi upi, teden 3

Preden se je odločila svoje življenje posvetiti atletiki, je Lara Krnc trenirala plavanje, gimnastiko in odbojko. A kraljica vseh športov jo je povsem prevzela, zato se je pri osmih letih odločila, da ji bo posvetila ves svoj čas. Na začetku je trenirala skok v daljino ter tek na 60 metrov, a ker je tudi v preostalih disciplinah dosegala odlične rezultate, je kmalu postala četverobojka, pri šestnajstih letih pa celo sedmerobojka. Je aktualna državna prvakinja v sedmeroboju ter skoku v daljno, pohvali pa se lahko tudi že z izvrstnim dosežkom s svetovnega prvenstva. Njen trenutni cilj je podreti državni rekord v sedmeroboju, dolgoročno pa si želi postati evropska, svetovna in olimpijska prvakinja v tej disciplini.

Lara Krnc, mladi up, atletika

Lara Krnc (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Timi Zajc se je na zaletišče skakalnice prvič povzpel pri štirih letih in pol, le pol leta pozneje se je že udeležil prve tekme v smučarskih skokih. Nad to športno disciplino ga je navdušil oče, ki je tudi sam včasih tekmoval in v katerem je videl največjega vzornika. Pred dvema letoma se je mladi skakalec na podlagi izjemnih rezultatov uvrstil v slovensko mladinsko reprezentanco in se zaradi treningov iz rodne Štajerske preselil v Kranj, kjer ima odlične pogoje za svoj nadaljnji razvoj. Po besedah trenerja je eden boljših na svetu v tehniki vzleta ter leta, zato ne čudi, da je pred tedni pri vsega 17 letih debitiral na tekmi svetovnega pokala. A njegovi cilji segajo še višje: postati namreč želi svetovni in olimpijski prvak v smučarskih skokih in se z zlatimi črkami zapisati v zgodovino tega športa.

Timi Zajc, mladi up, smučarski skoki

Timi Zajc (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Prvi čisto pravi motor je Janu Pancarju kupil oče za tretji rojstni dan. Fantič je najprej vozil predvsem za zabavo in se preizkušal v različnih športih, pri šestih letih pa se je odločil, da bo ves svoj čas posvetil motokrosu. Začel je zavzeto trenirati pod mentorstvom svojega očeta, ki je prav tako izredno dober motokrosist, njuno sodelovanje pa je kmalu obrodilo tudi prve sadove v obliki izjemnih rezultatov na državni ter mednarodni ravni. Ko fanta nista na progi za motokros, sta v domači garaži, kjer kot izučena strojnika pripravljata in nadgrajujeta motocikel, veliko časa in denarja pa vzamejo tudi potovanja na priprave ter tekme v tujini. Jan se pri rosnih 17 letih lahko pohvali s šestimi naslovi državnega prvaka in naslovom evropskega prvaka, njegov cilj v prihodnji sezoni pa je uvrstitev v prvo deseterico evropskega prvenstva ter čim več zmag, potem pa bi si rad pridobil ekipo ter se osredotočil na življenjski izziv: postati svetovni prvak v motokrosu.

Jan Pancar, mladi up, motokros

Jan Pancar (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Eva Vrečko že več kot enajst let živi in diha z violino, brez katere si ne more več predstavljati življenja. Po končani osnovni glasbeni šoli se je vpisala na splošno gimnazijo v Celju, vzporedno je obiskovala tudi umetniško gimnazijo ter konservatorij za glasbeno umetnost v avstrijskem Gradcu, ki ga je v lanskem šolskem letu uspešno zaključila ter opravila sprejemne izpite na glasbeni akademiji Mozarteum v Salzburgu, kjer se trenutno izobražuje po predakademijskem programu. Brez težav torej opravlja več šol hkrati, je odlična dijakinja, ki se razvija v vrhunsko violinistko. Poleg tega jo odlikujeta skromnost in hvaležnost, zato ni dvoma, da se bo kljub temu, da si želi po opravljeni maturi študirati v Salzburgu ali Berlinu ter nato nastopati v kakšnem priznanem evropskem orkestru ali kot solistka, vedno z veseljem vračala v skupnost, iz katere izhaja.

Eva Vrečko, mladi up, violina

Eva Vrečko (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Že kot otrok je Tine Kancler z navdušenjem opazoval očeta, kako se je na treningih in tekmovanjih spuščal po divjih vodah v kanuju. Radovednost mu ni dala miru, zato je očeta pri štirih letih poprosil, naj ga posede v čoln. Ta mu je z veseljem ustregel in v trenutku se je rodila ljubezen do kajaka ter kanuja. Starši so ga vpisali v kajak klub in Tine je začel pridno trenirati. Treninge je vedno dojemal kot užitek, zato mu nikoli ni težko trenirati dvakrat na dan vse dni v tednu. Prihodnjo sezono bo postal član mlajše članske reprezentance, kjer si želi postati eden ključnih tekmovalcev za najvišja mesta, dolgoročno pa so njegovi cilji podobni kot pri vseh vrhunskih kajakaših in kanuistih: udeležba in kolajna na olimpijskih igrah.

Tine Kancler, mladi up, kajak kanu na divjih vodah

Tine Kancler (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Znani obrazi pojejo za mlade upe

Potek letošnjega projekta lahko spremljate na spletni strani Mladi upi, kjer vam vsak teden predstavimo novo peterico mladih nadarjenih športnic, športnikov, parašportnic, parašportnikov, umetnic, umetnikov, znanstvenic in znanstvenikov, ki jim je s svojim talentom ter dosežki strokovno komisijo uspelo prepričati, da si ravno oni zaslužijo vstopnico v finalni del izbora.

5. decembra vam bomo predstavili še zadnjo peterico mladih talentov, nato pa bo razpisna komisija na osnovi razpisnih meril med finalisti izbrala prejemnike finančne podpore. Svojega zmagovalca in s tem prejemnika finančne podpore pa boste lahko z glasovanjem med 5. in 13. decembrom na spletni strani Mladi upi izbrali tudi vi.

Dobrodelni projekt Mladi upi je tesno povezan s priljubljeno oddajo Znan obraz ima svoj glas, v kateri ima vsak teden eden izmed osmerice znanih Slovenk in Slovencev, preoblečen v znano pevsko zvezdo, skrito misijo ter s tem v sklad Mladi upi 2017 prinese denarni znesek, katerega višina je odvisna od njegove uvrstitve. Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti ta znesek podvoji. Do sedaj se je v skladu nabralo že 26.000 evrov.

Znan obraz ima svoj glas

Sponzorirana vsebina

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev