Znan obraz ima svoj glas

Razkrivamo: to so zmagovalci razpisa Mladi upi 2017!

Ljubljana, 13. 12. 2017 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Prejemniki finančnih sredstev iz razpisa Mladi upi 2017 so znani. Največ glasov podpore ste gledalci in gledalke namenili karateistki Maši Simonič, strokovna komisija pa je neodvisno od vašega glasovanja izbrala še 12 talentiranih posameznic in posameznikov, ki bodo prejeli finančno podporo za lažjo uresničitev svojih ciljev.

To jesen so nedelje na POP TV rezervirane za priljubljeni šov Znan obraz ima svoj glas, v katerem osem znanih Slovenk in Slovencev s svojimi preobrazbami in pevskimi nastopi pridno zbira točke, seštevek katerih bo določil zmagovalca. A to ni bila njihova edina naloga. Vsako nedeljo je imel eden izmed njih tudi skrito misijo. Znan obraz, ki je imel skrito misijo, je v sklad Mladi upi 2017 prinesel denarni znesek, katerega višina je bila odvisna od njegove uvrstitve v oddaji, Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti, pa je ta znesek vsakokrat podvojil. Zbrana sredstva bodo razdelili med 13 mladih upov: nadarjenih športnikov, parašportnikov, umetnikov in znanstvenikov, ki se šele prebijajo na vrh in se zato težje potegujejo za profesionalna ali sponzorska sredstva.

Mladi upi 2017: to so letošnji prejemniki finančnih sredstev.
Mladi upi 2017: to so letošnji prejemniki finančnih sredstev. FOTO:

Zmagovalka spletnega glasovanja je Maša Simonič!

Od 5. do 13. decembra ste na spletni strani Mladi upi lahko oddali svoj glas za tistega izmed dvajsetih finalistov razpisa Mladi upi 2017, ki vas je v svoji predstavitvi najbolj prepričal. Največ glasov podpore in s tem del finančnih sredstev iz sklada Mladi upi 2017 je v času glasovanja prejela karateistka Maša Simonič.

Maša se je v karate zaljubila na prvi pogled in to pri rosnih sedmih letih. Že od nekdaj so jo bolj kot borbe privlačile kate, saj uživa v sestavljanju elementov tega borilnega športa. Treningi na začetku niso obrodili rezultatov, a mlada športnica ni obupala. Danes je Maša prva Slovenka z medaljo v katah in najmlajša karateistka, ki je osvojila medaljo za Slovenijo na evropskem prvenstvu. Poleg tega je tudi enajstkratna državna prvakinja in glede na vse dosedanje uspehe je njena želja uvrstiti se na olimpijske igre leta 2020 v Tokiu in dostojno zastopati barve naše države, povsem uresničljiva.

Maša Simonič
Maša Simonič FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Strokovna komisija je izbrala 12 prejemnikov sredstev

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali športni psiholog mag. Aleš Vičič, nekdanja vrhunska atletinja Brigita Langerholc Žager, pomočnica ravnatelja na Gimnaziji Ledina Helena Osterman, znanstvenik in pedagog doc. dr. Robert Repnik, pevka Jadranka Juras, ravnateljica OE Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Polona Češarek in direktorica službe za upravljanje z zaposlenimi v Zavarovalnici Triglav, d. d. mag. Metoda Debeljak, je izbrala še 12 prejemnikov finančnih sredstev, s pomočjo katerih bodo lahko razvijali svoje talente.

Kdo so torej prejemniki finančnih sredstev po izboru strokovne komisije?

Maja Bedrač, atletika

Maja je že kot otrok rada spremljala televizijske prenose atletskih tekmovanj in ob igranju himne v čast najboljšim razmišljala, da bi bila z veseljem nekoč tudi sama deležna take časti. Prav zato se je odločila svoje življenje posvetiti atletiki, njeni najmočnejši disciplini pa sta skok v daljino ter tek čez ovire. V naslednji sezoni se želi uvrstiti na mladinsko svetovno prvenstvo in čim bolje zastopati barve naše države, prav tako bi rada izboljšala svoje dosedanje osebne rekorde. Dolgoročno pa je Majin cilj uresničiti svoje sanje, se kvalificirati na olimpijske igre ter se domov vrniti z medaljo okrog vratu.

Maja Bedrač
Maja Bedrač FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Katja Fain, plavanje

Katjo sta starša vpisala v plavalni tečaj z namenom, da bi se naučila plavati. A kmalu je postalo jasno, da ne bo ostalo samo pri tem, saj se je petletno dekletce v vodi počutilo kot doma. Je zelo predana, borbena in vztrajna plavalka, ki ves prosti čas namenja izbrani disciplini. Pri rosnih 16 letih se tako lahko že pohvali s pestro bero medalj z velikih domačih ter tujih tekmovanj, z mladinskim državnim rekordom in tretjim mestom na mladinskem evropskem prvenstvu. Tudi za v prihodnje ji ciljev ne manjka, največji med njimi pa so prav gotovo olimpijske igre, s katerih bi se rada vrnila z medaljo okrog vratu.

Katja Fain
Katja Fain FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Jan Pancar, motokros

Prvi čisto pravi motor je Jan dobil za tretji rojstni dan. Najprej je vozil predvsem za zabavo, pri šestih letih pa se je odločil, da bo svoje življenje posvetil motokrosu. Začel je zavzeto trenirati pod mentorstvom svojega očeta, kmalu so sledili izjemni rezultati na državni ter mednarodni ravni. Jan se pri rosnih 17 letih lahko pohvali s šestimi naslovi državnega prvaka in naslovom evropskega prvaka, njegov cilj v prihodnji sezoni pa je uvrstitev v prvo deseterico evropskega prvenstva ter čim več zmag, potem pa bi si rad pridobil ekipo ter se osredotočil na življenjski izziv: postati svetovni prvak v motokrosu.

Jan Pancar
Jan Pancar FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Timi Zajc, smučarski skoki

Timi se je na zaletišče skakalnice prvič povzpel pri štirih letih in pol, le pol leta pozneje se je že udeležil prve tekme v smučarskih skokih. Pred dvema letoma se je mladi skakalec na podlagi izjemnih rezultatov uvrstil v slovensko mladinsko reprezentanco in velja za enega boljših na svetu v tehniki vzleta ter leta, zato ne čudi, da je pred tedni pri vsega 17 letih debitiral na tekmi svetovnega pokala. A njegovi cilji segajo še višje: postati namreč želi svetovni in olimpijski prvak v smučarskih skokih in se z zlatimi črkami zapisati v zgodovino tega športa.

Timi Zajc
Timi Zajc FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Tine Kancler, kajak kanu na divjih vodah

Tine se je v kajak prvič usedel pri vsega štirih letih in ker se je tam počutil izjemno varno, sta ga starša vpisala v kajak klub, kjer je začel pridno trenirati slalom na divjih vodah. Treninge je vedno dojemal kot užitek, zato mu nikoli ni težko trenirati dvakrat na dan vse dni v tednu. Prihodnjo sezono bo postal član mlajše članske reprezentance, kjer si želi postati eden ključnih tekmovalcev za najvišja mesta, dolgoročno pa so njegovi cilji podobni kot pri vseh vrhunskih kajakaših in kanuistih: udeležba in kolajna na olimpijskih igrah.

Tine Kancler
Tine Kancler FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Nik Čemažar, kolesarstvo

Nik se vse od malih nog rad ukvarja s športom, leta 2011 pa se je odločil svoje življenje posvetiti kolesarstvu. Mladi športnik se lahko danes pohvali s številnimi naslovi državnega prvaka tako na velodromu kot tudi v kronometru ter na cestni dirki, kar je v kolesarstvu prej izjema kot pravilo. Omeniti velja še številne odmevne uvrstitve na mednarodnih dirkah, ki dokazujejo, da je mladi kolesar na pravi poti do uresničitve svojih sanj: priti v eno od World Tour ekip in dirkati v konkurenci najboljših kolesarjev na svetu.

Nik Čemažar
Nik Čemažar FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Hana Brečko Simšič, angleško dresurno jahanje, parašport

Hana je imela vsega devet let, ko ji je mama za rojstni dan podarila tečaj jahanja. Kmalu zatem je začela zavzeto trenirati. Dejstvo, da že od rojstva nima desne dlani, je pri tem ni oviralo. Na začetku je trenirala v preskakovanju zaprek, pozneje pa se je osredotočila na angleško dresurno jahanje. Ker pri nas ni tekem za parašportnike v dresurnem jahanju, Hana tekmuje v klasični mladinski konkurenci – in jo tudi redno premaguje. Kljub temu si želi, da bi se lahko udeleževala tekem na mednarodni ravni, saj bi ji dobre uvrstitve na teh tekmovanjih omogočile kvalifikacijo na paraolimpijske igre, ki so glavni tekmovalni cilj mlade jahačice.

Hana Brečko Simšič
Hana Brečko Simšič FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Sara Čano, violončelo

Sara je svoj prvi violončelo dobila pri petih letih in od takrat si ne predstavlja dneva brez tega inštrumenta. Vadi tudi po pet ur na dan in njeno trdo delo je že obrodilo številne sadove: izpostaviti velja naslov lavreata na tekmovanju Čajkovski za mlade glasbenike, prvo nagrado na tekmovanju Dotzauer v nemškem Dresdnu in številna druga prva mesta doma ter v tujini. A to je šele začetek, pravi mlada virtuozinja, ki bi se rada pomerila na največjih tekmovanjih na svetu in postala ena najboljših solistk ter imela možnost ter priložnost sodelovati z velikimi imeni svetovnega violončelizma.

Sara Čano
Sara Čano FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Luka Poljanec, tolkala

Luka je že od malih nog zapisan družini tolkal in čeprav zelo rad igra na vse inštrumente, mu je mehak zvok marimbe najbolj pri srcu. Poleg glasbe ga navdihujejo tudi ptice, je navdušen ornitolog in oboževalec divjih orhidej. Nekoč bi rad združil obe strasti in priredil koncert v gozdu, kjer bi ob spremljavi ptičjega petja igral na marimbo. Prav tako se želi naslednje leto vpisati na študij v tujini, se še naprej razvijati v svoji glasbeni zvrsti, obiskovati pomembne mednarodne seminarje in tekmovanja ter predvsem širiti lepoto glasbe in zvokov med zadovoljne poslušalce.

Luka Poljanec
Luka Poljanec FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Stojan Kuhar, klasična kitara

Stojana sta starša na njegovo željo pri sedmih letih vpisala v glasbeno šolo in od takrat si ne more več zamisliti dneva brez svoje 'ljubice', kot pravi svoji klasični kitari. Rad igra tako za družino kot za sosede, sorodnike in prijatelje, trenutno pa veliko svojega časa namenja pripravam na tekmovanja ter izpite – naslednje leto ga namreč čakajo sprejemni izpiti na akademijo, ki bo Stojana popeljala še korak bliže k uresničitvi ciljev: postati vrhunski koncertni kitarist in pedagog kitare ter sodelovati z največjimi imeni iz kitarskega sveta.

Stojan Kuhar
Stojan Kuhar FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Ana Sešek, violina

Ana je že kot majhna punčka občudovala očeta ter brata med igranjem violine in pri vsega štirih letih in pol je tudi sama pričela vaditi. Danes je dijakinja tretjega letnika umetniške gimnazije na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, vzporedno pa obiskuje Pre-College na akademiji Mozarteum v Salzburgu pri profesorici violine Wonji Kim Ozim. Po zaključku izobraževanja v Avstriji bi se rada vpisala na študij v Nemčiji ali na Nizozemskem, nekoč pa si želi nastopati v katerem izmed priznanih evropskih orkestrov.

Ana Sešek
Ana Sešek FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Domen Pregeljc, naravoslovne znanosti

Domen je na prvi pogled povsem običajen srednješolec, ki ga zanimajo šport ter avtomobili. A le malo njegovih vrstnikov v svetu se lahko pohvali z zlatim odličjem z naravoslovne olimpijade Genius Olympiad za raziskovalno delo, v katerem je preučeval možnosti zgodnjega napovedovanja verjetnosti za razvoj nevrodegenetativnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. V naslednjih letih bi rad uspešno zaključil srednješolsko izobraževanje ter se odpravil na študij v tujino, potem pa bi svoje življenje rad posvetil raziskovanju kemijskih, bioloških in fizikalnih dogajanj v človeškem telesu ter s svojim znanstvenim delom pomagal pri reševanju življenj.

Domen Pregeljc
Domen Pregeljc FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Prejemniki finančnih sredstev bodo to nedeljo, 17. decembra, gostje finalne oddaje šova Znan obraz ima svoj glas. 

Sponzorirana vsebina

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Male?ka
13. 12. 2017 21.10
+2
Čestitke vsem mladim upom :)