Znan obraz ima svoj glas

Predstavljamo prvih 5 finalistov razpisa Mladi upi 2017

Ljubljana, 15. 11. 2017 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mateja Knaus
Komentarji
0

Projekt 'Mladi upi', ki je namenjen mladim talentom s področja športa, parašporta, umetnosti in znanosti, nadaljuje svoje poslanstvo tudi v letu 2017. Pred dvema tednoma smo razkrili dvajseterico upov, ki so prepričali strokovno komisijo s svojim talentom in se prebili med 20 finalistov, danes pa vam jih prvih 5 predstavljamo še nekoliko podrobneje.

Mladi upi
Mladi upi FOTO:

11. oktobra se je končal razpis projekta Mladi upi 2017 in strokovna komisija je na podlagi razpisnih pogojev med vsemi prijavljenimi kandidati pripravila ožji izbor finalistov, v katerem se je letos znašlo 20 talentiranih športnikov, parašportnikov, umetnikov in znanstvenikov, ki izstopajo v svoji panogi z izjemnimi dosežki in bi si zaslužili podporo pri razvoju svojih talentov. V preteklih dneh ste že izvedeli njihova imena, tokrat pa vam prvih pet nadarjenih športnikov, umetnikov in znanstvenikov predstavljamo še nekoliko podrobneje.

Aleksandra Podgoršek se je ritmični gimnastiki zapisala že v prvem razredu osnovne šole in ji ostaja zvesta vse do danes. Pri tem so ji poleg dobrih telesnih predispozicij v veliko pomoč tudi vztrajnost in motiviranost, saj že od nekdaj skrbno načrtuje svojo pot. Pohvali se lahko z nazivi državne in pokalne prvakinje v vseh starostnih kategorijah, lepe uspehe pa niza tudi na mednarodih tekmovanjih. Svoje življenje je v celoti podredila ritmični gimnastiki, pri tem pa jo vodi jasen cilj: kot prva ritmičarka v zgodovini Slovenije se želi kvalificirati na poletne olimpijske igre v Tokiu leta 2020 in čim bolje zastopati barve naše države.

Aleksandra Podgoršek
Aleksandra Podgoršek FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Uršo Haberl je karate povsem prevzel že pri rosnih šestih letih, le dve leti pozneje je že začela tudi tekmovati: najprej v šolski ligi, pozneje na raznih turnirjih, pokalnih tekmovanjih in državnih prvenstvih, kmalu pa je dobila tudi priložnost, da se preizkusi v mednarodni konkurenci. Mlada športnica je v celoti upravičila zaupanje reprezentančnih trenerjev. Z izjemnimi dosežki na uradnih tekmovanjih WKF se je kot prva slovenska karateistka povzpela na sam vrh lestvice Svetovne karate zveze v kategoriji športnih borb kadetinj. A Urša si želi še več: v svoji zbirki bi rada imela kolajne z evropskih in svetovnih prvenstev, temu pa se bo leta 2020, ko bo karate postal olimpijska disciplina, pridružil tudi cilj osvojiti odličje na olimpijskih igrah.

Urša Haberl
Urša Haberl FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Ko Luka Trtnik igra namizni tenis, skorajda nihče ne opazi, da je njegova desna stran telesa šibkejša od leve. V tej igri namreč neizmerno uživa že vse, odkar so se z družino iz bloka preselili v vrstno hiško in skupaj s sosedi kupili mizo za namizni tenis. A igranje za zabavo mlademu športnemu upu kmalu ni bilo več dovolj. Želel si je tekmovati, premagovati nasprotnike, zmagovati, zato se je pridružil klubu NTS Mengeš. Na začetku sicer ni kazalo, da bo uspešen tekmovalec, z leti pa je postajal vse bolj motiviran, zagnan in samozavesten, to pa je prineslo tudi izjemne rezultate. Danes je mladinski evropski prvak v invalidni kategoriji 7, njegova največja cilja pa sta udeležba in čim boljša uvrstitev na paraolimpijskih igrah.

Luka Trtnik
Luka Trtnik FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Ani Sešek je bila glasba tako rekoč položena v zibko. Z glasbo se namreč ukvarjata oba starša in starejši brat, zato ni čudno, da sta se tudi s sestro dvojčico Kajo odločili za glasbeno pot. Že kot majhni punčki sta občudovali očeta ter brata med igranjem violine in pri vsega štirih letih in pol tudi sami pričeli vaditi. Ana je danes dijakinja tretjega letnika umetniške gimnazije na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, vzporedno pa obiskuje Pre-College na akademiji Mozarteum v Salzburgu pri profesorici violine Wonji Kim Ozim. Po zaključku izobraževanja v Avstriji bi se rada vpisala na študij v Nemčiji ali na Nizozemskem, nekoč pa si želi nastopati v katerem od priznanih evropskih orkestrov.

Ana Sešek
Ana Sešek FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Če bi želeli našteti vse, s čimer se ukvarja Larsen Cundrič, bi skoraj zagotovo kaj pozabili. Navdušujejo ga čarovniški triki in iluzije, zanimajo ga jeziki, že od zgodnjega otroštva se rad ukvarja s športom, v gimnaziji pa je vzklila še ljubezen do znanosti, naravoslovja, podjetništva in robotike. Pohvali se lahko s številnimi dosežki, tako na državni kot tudi na mednarodni ravni, odlikujeta pa ga predvsem timski duh in pripravljenost svoje znanje prenašati na mlajše generacije. Je odličen mentor, gonilec idej, motivator in izjemen vodja. V prihodnje bi se rad udeležil izobraževanj na področju podjetništva v ameriški Silicijevi dolini ter uspešno zagnal svoj startup projekt.

Larsen Cundrič
Larsen Cundrič FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Prva peterica finalistov projekta Mladi upi je torej znana. Njihove podrobnejše predstavitve si lahko ogledate na spletni strani Mladi upi, kjer vam bomo vsak teden predstavili po pet nadarjenih mladih športnikov, parašportnikov, glasbenikov in znanstvenikov. Ko bodo v začetku decembra razkrite zgodbe celotne dvajseterice talentov, bo razpisna komisija na osnovi razpisnih meril med finalisti izbrala prejemnike finančne podpore. Svojega zmagovalca in s tem prejemnika finančne podpore pa boste lahko z glasovanjem med 5. in 13. decembrom na spletni strani Mladi upi izbrali tudi vi.

Projekt Mladi upi

Dobrodelni projekt Mladi upi je namenjen nadarjenim športnikom, parašportnikom, umetnikom in znanstvenikom, ki se šele prebijajo na vrh in se zato težje potegujejo za profesionalna ali sponzorska sredstva. V vsaki oddaji Znan obraz ima svoj glas ima eden izmed osmerice znanih Slovenk in Slovencev skrito misijo ter s tem v sklad Mladi upi 2017 prinese denarni znesek, katerega višina je odvisna od njegove uvrstitve v oddaji. Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti ta znesek podvoji.

Sponzorirana vsebina

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.