Znan obraz ima svoj glas

Predstavljamo tretjo peterico finalistov razpisa Mladi upi 2016

Ljubljana, 05. 05. 2016 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Priljubljena nedeljska oddaja Znan obraz ima svoj glas poleg zabave in smeha nosi tudi dobrodelno noto. Vsak teden znani obrazi ob podpori Zavarovalnice Triglav namreč zbirajo finančna sredstva v sklad Mladi upi 2016 ter s tem pomagajo perspektivnim športnikom, umetnikom in znanstvenikom. Tokrat vam podrobneje predstavljamo tretjo peterico finalistov razpisa.

Mladi upi 3
Mladi upi 3 FOTO:

Kaja, Dorotea, Urša, Jan in Luka – to je peterica mladih perspektivnih športnikov, umetnikov in znanstvenikov, ki se jim je uspelo uvrstiti med dvajset finalistov razpisa 'Mladi upi 2016' in se bodo čez nekaj tednov potegovali za vaše glasove na spletni strani Mladi upi. S čim se ukvarjajo, kakšne uspehe so že nanizali v svoji dosedanji karieri, kakšni so njihovi cilji, kam vodi njihova pot? Preverite v podrobnejših predstavitvah!

Športna pot Kaje Verdnik se je začela v rani mladosti, a je najprej trenirala jazz balet, nato atletiko, potem pa jo je prijatelj seznanil z deskanjem na snegu in mlada športna navdušenka je takoj vedela, da je to disciplina, s katero se želi ukvarjati na profesionalni ravni. Specializirala se je za disciplino prosti slog, znotraj katere tekmuje v dveh kategorijah: slopestyle in snežni žleb. Njeno strmo pot do vrhunske deskarke je v lanski sezoni prekinila huda poškodba kolena, a Kaja je pogumno sanirala poškodbo ter se v letošnji sezoni uspešno vrnila na bele strmine in ponovno začela dosegati odlične rezultate. Prav zato ima upravičeno zastavljene visoke cilje: tekmovati, zmagovati in se na olimpijskih igrah čez dve leti povzpeti na zmagovalni oder.

Kaja Verdnik
Kaja Verdnik FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Zvok prečne flavte je Doroteo Senica navdušil pri vsega šestih letih, ko je dve leti pozneje smela začeti igrati nanjo, pa se ji je uresničila največja otroška želja. Že takrat se je odločila, da bo svoje življenje posvetila temu instrumentu, izkazano zaupanje profesorice pa je poplačala s pridnim delom in vestnim učenjem. Znanje je pridobivala z neverjetno hitrostjo, zato je pri trinajstih letih že vpisala na Konservatorij za glasbo v Mariboru, le dve leti pozneje, pa je opravila tudi sprejemni izpit na univerzi Mozarteum v Salzburgu, kjer danes študira flavto. Kljub mladosti se lahko že pohvali s številnimi samostojnimi recitali in mnogimi zmagami na tekmovanjih, njen cilj pa je tekmovati s svetovno konkurenco ter nekoč igrati kot solistka flavtistka v priznanem orkestru.

Dorotea Senica
Dorotea Senica FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Urša Haberl se je s karatejem prvič srečala pred desetimi leti in če je bila na začetku prepričana, da je to šport za fante, je bila po prvem treningu že povsem drugačnega mnenja. Treningi so kmalu postali pomemben del njenega vsakdana. Navduševalo jo je predvsem to, da se je poleg samoobrambe in borilne veščine kot take naučila tudi temeljnih vrednot v življenju: poštenosti, vztrajnosti, prijateljstva. Čeprav šteje šele 16 let, se lahko že pohvali s številnimi zmagami doma in v tujini, do medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih pa ji manjkajo malenkosti, ki jih lahko izpopolni z udeležbo na močnih mednarodnih turnirjih in seminarjih v tujini, za katera bi ji finančna sredstva iz sklada Mladi upi prišla še kako prav.

Urša Haberl
Urša Haberl FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Jan Vukovič se je atletiki zapisal, ko mu je bilo deset let. Kraljico med športi je vzljubil že na prvem treningu, kmalu pa se je skupaj s trenerjem odločil bolj intenzivno posvetiti tekom na srednje proge. Ta odločitev se je kmalu izkazala za izredno pametno potezo, saj je Jan hitro začel dosegati odlične rezultate. Enega za drugim je v svoji kategoriji podiral državne rekorde na 800, 1000 in 1500 metrov, veliki met pa mu je uspel maja lani, ko je v teku na 1000 metrov popravil absolutni državni rekord, star 31 let. Kljub vsem uspehom se Jan zaveda, da je pot do cilja – olimpijskih iger – potrebno graditi potrpežljivo in preudarno. Kratkoročno si tako želi nabirati tekaške izkušnje na čim več mednarodnih mitingih in se uvrščati v finale velikih tekmovanj, kot sta evropsko in svetovno prvenstvo ter tam dosegati čim vidnejše rezultate.

Jan Vukovič
Jan Vukovič FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

Luka Govedič se že od nekdaj srečuje s težavo, ki je večini njegovih vrstnikov tuja: zanima ga preveč stvari. Pravzaprav ga je dolgo zanimalo skoraj vse. V višjih razredih osnovne šole je polje svojega zanimanja nato vendarle omejil na naravoslovje, bolj natančno pa se mu še ni uspelo specializirati: vrhunske uspehe na državni in mednarodni ravni namreč dosega tako v kemiji, kot tudi v matematiki, fiziki, logiki, naravoslovju in astronomiji. Pri vsega 15 letih se bo letos udeležil olimpijade iz naravoslovja, kar je vsekakor jasen znak, da govorimo o bodočem znanstveniku svetovnega formata. V prihodnosti si Luka želi najprej študirati v tujini, nato pa delovati kot raziskovalec na kakšnem izmed inštitutov ali razviti lasten proizvod in ga lansirati na trgu.

Luka Govedič
Luka Govedič FOTO: Mateja Jordovič Potočnik

In kaj lahko v oddaji Znan obraz ima svoj glas pričakujemo to nedeljo?

Ines bo tokrat postala seksi country pevka Shania Twain, Ani pa Julie Andrews, ki jo poznamo iz muzikala Moje pesmi, moje sanje. Nejc se bo prelevil v pevca skupine Kingston, Renata v odštekano islandsko pevko Björk, Samuel pa v temnopoltega soul genija Rayja Charlesa. Mišo bo postal legendarni Lemmy Kilmister iz skupine Motörhead, Tilen pa ženska brez dlake na jeziku, Svetlana Makarovič, ki bo gotovo obračunala z žirantsko mafijo. Jani je žreb določil Micka Jaggerja, ker pa se je odločila za jokerja, se bo v legendarnega pevca prelevil njen znani prijatelj ali prijateljica.

Tekmovalci 3. sezone oddaje Znan obraz ima svoj glas
Tekmovalci 3. sezone oddaje Znan obraz ima svoj glas FOTO: POP TV
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.